Skocz do zawartości
kamail86

Jaka karta dźwiękowa ze wzmacniaczem słuchawkowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zastanawiałem się nad zmianą karty dźwiękowej. Ze względu na to że współczesne karty mają mało wejść stwierdziłem że może zajść potrzeba używania integry (Realtek ALC888) do nagrywania. Więc przed zakupem nowej karty postanowiłem ją włączyć (w BIOSie) i przy okazji porównałem ją z obecnym Audigy 2 ZS.

W odsłuchu nie usłyszałem na tyle wyraźnych różnic by jednoznacznie stwierdzić że to nie tylko siła sugestii więc pomyślałem że pewnie jestem zbyt głuchy by usłyszeć różnicę pomiędzy integrą a audigy ;) Jednak postanowiłem zrobić jeszcze test w RMAA. Ze względu na to że na w7 x64, dość często miewam problemy z wejściami na A2ZS, to postanowiłem do testu użyć wejścia z realteka. Wynik testu dla A2ZS wypadł dość kiepsko, ale winę zwaliłem na (jak przypuszczałem) kiepskie wejście linowe w realteku. Następnie przetestowałem realteka i znów niespodzianka, bo wynik który uzyskał okazał się nie gorszy od audigy a nawet nieco lepszy. Więc tym samym teoria z kiepskim wynikiem audigy spowodowanym kiepskim wejściem w realteku została obalona.

Wyniki dla obu kart prezentują się następująco:

Dołączona grafika

Pytanie czym mogą być spowodowane tak słabe wyniki A2 ZS, która przecież powinna być zdecydowanie lepsza od realteka? To wina niedopracowanych sterowników pod w7 x64? A może zwyczajnie karta się zestarzała i wysychające kondensatory przekładają się w ten sposób na dźwięk? Czy może jest jakiś inny powód?

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zmieniam temat na jaka karta dźwiękowa ze wzmacniaczem słuchawkowym? Ale gdyby znalazł się ktoś potrafiący wyjaśnić te słabe wyniki A2 ZS z poprzedniego postu to może napisać :)

Konkretnie jakie są moje wymagania co do karty dźwiękowej:

- Musi posiadać wzmacniacz słuchawkowy - w niedługim czasie mam zamiar wymienić obecne głośniczki komputerowe na jakieś monitory studyjne (na razie myślałem nad Fostex PM-0.4) które mogą nie posiadać wyjścia słuchawkowego. Natomiast na co dzień korzystam ze słuchawek HD555 więc przydałoby im się jakieś wzmocnienie. A nawet gdyby olać wzmocnienie to bez wyjścia słuchawkowego w głośnikach lub na karcie i tak nie miałbym ich gdzie podłączyć. Natomiast przepinanie głośników i słuchawek na zmianę odpada.

- Powinna posiadać wyższą jakość dźwięku od mojej obecnej karty (co patrząc po wynikach RMAA powyżej raczej nie będzie trudne ;)).

- Powinna posiadać sterowniki pod w7 x64 i bezproblemowo na nim działać.

- W przypadku wewnętrznej karty, podłączenie naraz głośników i słuchawek musi być tak rozwiązane by można się było między nimi przełączać programowo bez konieczności wchodzenia za komputer i odłączania wtyczek w celu korzystania tylko z głośników/słuchawek.

Poza tym obecnie posiadam 2 zestawy głośników z czego jeden jest z przodu a drugi z tyłu, jednak z tych tylnych głośników korzystam sporadycznie do filmów oraz gier z dźwiękiem przestrzennym. Więc wielokanałowość będzie miłym dodatkiem ale nie jest niezbędna. To samo jeśli chodzi o wejścia - mam kartę TV podłączaną do AUXa, więc takie wejście na karcie by się przydało, ale jeśli go nie będzie to podłączę kartę TV pod integrę i też będzie ok. Jeśli chodzi o zastosowania to na co dzień będzie używana do odtwarzania muzyki, czasami do filmów i sporadycznie do gier. Więc na pierwszym miejscu jest jakość dźwięku, a na drugim jakieś efekty do gier/filmów (co nie znaczy że w grach może w ogóle nie być dźwięku ;)). Jeśli chodzi o cenę to im taniej tym lepiej - z początku chciałem coś do max 300zł jednak po zapoznaniu się z cenami kart ze wzmacniaczem słuchawkowym zwiększyłem budżet do 400zł ale wołałbym taniej.

Jeśli chodzi o wybór karty to moimi faworytami są obecnie X-Fi HD (320zł w lokalnym sklepie) oraz Prodigy X-Fi (380zł na allegro), z czego ze względu na cenę bardziej skłonny jestem do zakupu tej pierwszej. Zastanawiałem się jeszcze nad alternatywnym rozwiązaniem i byłoby to EMU 0202 lub Prodigy HiFi, jednak obydwie te karty podobno mają jakieś problemy ze sterownikami pod w7 x64, co jeśliby się potwierdziło to je całkowicie przekreśla.

Którą z tych kart byście proponowali kupić? A może są jeszcze jakieś inne karty godne uwagi które przeoczyłem (oczywiście do tych 400zł)?

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich monitorów przydała by się karta z regulowanym wyjściem ... albo zewnętrzny DAC (z wejściem optycznym i regulowanym wyjściem)

Chodzi Ci o taki zwykły potencjometr do regulacji głośności jak w tych kartach na USB (X-Fi HD i EMU 0202)?

Poza tym te Fostexy powinny być dobre jak na swój rozmiar i cenę czy da się znaleźć coś lepszego? Jednak ważne są gabaryty bo mam małe narożne biurko i nic dużego się nie zmieści (raz jak z ciekawości postawiłem na nim jedną solówkę6c to musiałem ją ustawić kilka cm od krawędzi biurka by się cała na nim zmieściła, więc w praktyce siedziałbym ok 30-50cm od niej ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o taki zwykły potencjometr do regulacji głośności jak w tych kartach na USB (X-Fi HD i EMU 0202)?

Poza tym te Fostexy powinny być dobre jak na swój rozmiar i cenę czy da się znaleźć coś lepszego? Jednak ważne są gabaryty bo mam małe narożne biurko i nic dużego się nie zmieści (raz jak z ciekawości postawiłem na nim jedną solówkę6c to musiałem ją ustawić kilka cm od krawędzi biurka by się cała na nim zmieściła, więc w praktyce siedziałbym ok 30-50cm od niej ;)).

Z kompaktowych małych monitorów fostex będą świetne. Tak chodzi o zwykły potencjometr (w sumie osobiście wolę cyfrowe potencjometry, bo nie ma problemów z balansem przy cichym słuchaniu, podczas gdy na analogowych często są problemy)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się złożyło z tymi fostexami, z ciekawości chciałem tylko sprawdzić ich dostępność i trafiłem na allegro na używane za 480zł, co ze względeu na małą popularność tych głośników jest na prawdę sporym szczęściem :)

Więc teraz pozostaje tylko wybór karty i chyba zdecyduję się na tą X-Fi HD. Co prawda trochę mało na jej temat testów, recenzji i komentarzy, jednak wszystkie które znalazłem są dość pozytywne. W dodatku specyfikacja dobra, oraz płytka na zdjęciach również wydaje się być przemyślaną konstrukcją, i nie powinno być problemów ze sterownikami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc Kyle. Ostatecznie zdecydowałem się na X-Fi HD + te Fostex'y. Zestaw mam już od tygodnia i trochę go już po testowałem.

Jeśli chodzi o kartę, to okazuje się że potencjometr ma cyfrowy (z funkcją mute po jego wciśnięciu). Pod względem dźwięku nie mam żadnych zastrzeżeń. Zarówno podczas słuchania muzyki jak w ciszy oraz podczas regulacji głośności, nic nie szumi, nic nie trzeszczy, nie słychać również żadnych przydźwięków pola elektromagnetycznego (np. pracujących dysków itp.) które w moim kompie były słyszalne zarówno na poprzednim A2 ZS jak i na integrze, a nawet na wyjściu linowym karty TV. Po prostu jak nie jest nic odtwarzane to jest zupełna cisza. Jedyne co mnie denerwuje to od momentu zainstalowania tej karty co jakiś czas mignie jakiś dymek nad zasobnikiem. Na sterownikach z w7, parę razy się wyświetlił dymek z komunikatem o problemie z przepustowością USB więc myślę że może to być to. Ale nie wiem czemu to wyskakuje bo nigdy nie miałem żadnych problemów z USB, sama karta też działa jak należy, bez żadnych problemów i podłączenie dodatkowych urządzeń do USB również nie ma wpływu na jej pracę. Więc ogólnie w niczym to nie przeszkadza poza tym że jest to trochę upierdliwe jak co jakiś czas coś się mignie nad zasobnikiem ;)

Co do głośników to też że całkiem fajne. Porównam ich brzmienie do posiadanych solo6c (bo do 2.1 Z-3e chyba nie ma sensu ;)). Bas co prawda nie schodzi szczególnie nisko (jest nieco słabszy i wyższy niż w solo), ale nie jest źle. Z resztą wiedziałem że po głośnikach z wooferem 4" nie można się spodziewać wyjątkowo niskiego basu, więc powiedzmy że to co oferują te głośniki spełniło moje oczekiwania a może i nawet nieco je przeszło. Również siła basu jest nieco słabsza niż w solo. Poza tym jak na głośniki za tą cenę spodziewałem się wzmacniacza który nie będzie szumieć, tymczasem niezależnie od głośności ciągle słychać cichy szum (powyżej 3/4 bardziej rośnie). Ale zaczyna być on słyszalny dopiero z ok 30cm i to w dodatku w ciszy, więc raczej nie przeszkadza (ogólnie jest podobnie lub tylko odrobinę lepiej niż w solo). Jeśli chodzi o detaliczność to w porównaniu do solo6c słychać wyraźną różnicę na plus i jest to chyba największa zaleta (oprócz kompaktowych rozmiarów) tych głośników. Również naturalność brzmienia wydaje się lepsza niż w solo. Sprawdzałem również jak się zachowują przy dużej głośności i dźwięk jaki z nich wtedy dobiega określiłbym jako hałaśliwy, w tle powstaje jakby pogłos i jakby jakieś dudnienie. Ale przy normalnym, a nawet i głośniejszym słuchaniu jest zupełnie ok, a do tego je kupiłem więc jak dla mnie nie stanowi to problemu. Ogólnie przyjemnie się na nich słucha (przyjemniej niż na solo6c) i uważam że były warte tych 480zł, które za nie zapłaciłem. Jednak gdybym miał za nie zapłacić 800zł to miałbym wątpliwości czy są warte aż tyle.

Edytowane przez kamail86
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi