Skocz do zawartości
Frytejro

Modernizacja kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tutaj nowy, dawno nie upgradeowalem swojego kompa, i od tego czasu moje maciezyste forum upadlo, wiec szukając czegos fajnego trafilem tutaj - mam nadzieje ze dobrze trafilem ;)

Do rzeczy - mam troche gotówki i chce sobie kompa przerobic na bardziej wydajnego. Wymogi sa takie bym na ta chwile w HD pogral na full bo monitor bedzie 23 calowy wiec nie moze byc nizsza rozdzialka.

Obecnie mam

e2160 oc 3,0 GHz

gigabyte P35 DS3L

2x1GB Patriot 4-4-4-12 extrime

880GT

fotron FSP 350 60THA-P

Co chce wymienic: grafe, proca i dokupic ramu. Poczatkowo myslalem nad 6850 bo wydolilaby na moim fortku, ale jednak chce 6950 i teraz pytanie :

- jaka jest roznica miedzy 1 a 2 GB? bo wszedzie w testach sa 2 GB, a w sklepach raczej 1GB.

- ktory model jest cichy a przy tym wydajny ? asus direct cu 2? czy jest cos lepszego

procka chce dual cora E6700, chyba ze uda mi sie znalesc E6800 - odczywiscie dual cora, nie c2d - chyba ze macie jakas lepsza alternatywe? (4 rdzeniowca nie chce)

ramy prosta sprawa dokupuje 2x2GB tez patriot.

tylko co z zasilka? 500W mam na mysli ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. Tylko co jest godne polecenia? co godnie zastapi niezniszczalnego fotrka ktory mam obecnie, przy czym bedzie tak samo jak on najtanszy w chwili zakupu :D

do wyboru :

- XFX Core Pro 550W P1-550S-XXB9 240pln

- OCZ StealthXStream 2 600W SLI PSU 80Plus OCZ600SXS2-EU 239pln

- Fortron FSP 500W 80+ BRONZE FSP500-60GHN 85+ 220pln

- Chieftec GPS-550AB-A OEM GPS-550AB-A-bulk 220

- cos innnego?

Chyba tyle na ta chwile :]

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uwazzasz ze nie nadazy? wg testów jest rownie wydajny jak E7500 bo takiego chcialem kupic. Na te w/w podzespoly jak latwo obliczyc wychodzi kwota ok 1700 pln

Nie chce zmieniac platformy calej wiec odpada przejscie na i5/i7 - zreszta nie to najmniejszego sensu dla mnie w tyym momencie a tutaj licze na OC 3,8GHz na tym dualu

Edytowane przez Frytejro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezrozumialeś ŻADEN 2 rdzeniowy procek nie wyrobi z tą kartą czy to będzie 7400 czy E8400 [jaki posiadałem]

powiedz ile byś chciał przeznaczyć na to kasy albo do ilu max.

bo chcesz "składać" kompa na starym sprzęcie... co wg. mnie troche mija się z celem

za 1k możesz mieć coś na nowym S.1155 + 500-600 karta + zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700 bez sprzedawania starych gratów. Jasne moge sprzedac stare.. ale kto mi to wezmie i w jak dlugim czasie bede to sprzerdawal.. to nie jest swierzy chleb na rynku, i sadze ze ciezko bedzie to latwo sprzedac. Dlatego chcialem to upgradeowac ;)

A moze w druga strone zapytam: na ta podstawke to moge kupic "by wydusic z niej max mozliwosci" majac wspomniana plyte i juz 2 giga ramu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jednak jest pewien problem z $$ ;/ Zatem pomyslalem nad opcja posrednia przejsciowa - kupic 6750 i c2d e5200 (wykrecic go do 3,8 ) i przeczekac z pol roku, a wtedy przesiasc sie na platforme i5 - wtedy bedzie mozliwosc kupna uzywki i taniej to wyjdzie a grafe juz bede mial jak nalezy. Co Wy na to? czy to ma sens

Edytowane przez Frytejro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że do wykręconego Q6600 jest potrzebne dobre chłodzenie, nie wiem co masz teraz

Ja też kiedyś miałem e2160@3.0 z chłodzeniem Scythe Samurai Master (albo coś w ten deseń) - radziło sobie bez problemu. Po przesiadce na Q6600@3.0 już nie wyrabiał i musiałem zmienić.

Natomiast faktem jest, że poniżej Q6600 nie ma sensu schodzić w kompie do gier, szczególnie z bardziej wypasioną kartą i do FullHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Intel Core i3 2100 3.10GHz LGA1155 BOX

Płyta główna Asrock P67 PRO Intel P67 LGA1155

Gigabyte Radeon HD6950 1GB DDR5/256b D/H/mDP PCI-E

Zasilacz do obudowy XFX Core 550W

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9

Podsuma: 1822,86zł ram.net

Osobiście jestem za taką opcją pośrednią, dokupuje 2gb ramu i zmieniam procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem w tym sklepie i nie narzekam a mam obiekcje co do proline!

Ok agito.pl

Intel Core i3 2100 3.1 GHz BOX

ASRock P67 Pro

Asus Radeon HD 6950 DirectCU II 1GB DDR5 PCI-E BOX

OCZ Stealthxstream 2 500W

Goodram DDR3 2048MB 1600MHz CL9.0 BOX

Wartość produktów: 1801,00 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Phenom II X4 955 - 370 zł

Płyta główna: Gigabyte 870A-USB3 rev.3.1 - 310 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 - 49 zł

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD6950 1GB - 851 zł

Zasilacz: XFX Core 550W - 232 zł

Razem: 1812 zł

Czterordzeniowy procesor (pchanie się na siłę w dwurdzeniowe i3 od Intela jest bez sensu), płyta która obsłuży Bulldozery, 2GB pamięci RAM, karta graficzna z możliwością zmodowania na Radeona HD6970 i porządny zasilacz. O wiele bardziej opłacalny zestaw. Ceny z gral.pl.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ja mam inne pytanie jeszcze odnosnie mojego obecnego kompa. Posiadam plyte gigabyte P35 DS3L fsb 800/1066/1333. Jezeli proc ma fsb 1033 to max oc jakie osiagbne na tej plycie to bedzie dla niefo fsb 1333? czy moge uzyskac wiecej? np 1600fsb? Jak to jest z tymi fsb? tyle ile podaja to max, czy moze 266 jest default dla 800/1066/1333 i kazde moge do 400 wywyndowac? - pilnie szukam tej odpowiedzi ;) - Chodzi o to ze mam proca 1033 kltory na innej plycie idzie na 1600, i pytanie czy na tej tez pojdzie tyle czy dojdzie do 1333 i stop

Edytowane przez Frytejro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to ma za znaczenia na jakiej skoro jej nie mam a mam swoja i nie wiem czy na mojej tez tego procka tak wykrece?? :> No ale jak to ma pomoc : na P31-S3G - bus speed mial 400MHz i rated fsb 1600. Płyta w opisie ma ze jej fsb przy oc wynosi te 1600. Moja tego nie ma, dlateo pytam czy na mojej tez moge tak wykrecic tego proca (e7200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to ma za znaczenia na jakiej (...)

Chyba naprawdę nie jesteś w pełni świadom ile zależy od płyty. Ale to inny, wałkowany tysiąc razy temat o którym możesz sobie poczytać po drobnym wysiłku i samodzielnym znalezieniu wątków i artykułów o tym.

eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi