Skocz do zawartości
toolpage

Jetway 866ASU - b. tania alternatywa do OC Athlona 0.13u

radek 9000 i ecs l7vta, czy jetway 866asu i radek 9100?  

1. 1. radek 9000 i ecs l7vta, czy jetway 866asu i radek 9100?

• ecs i 9000
      0
    • jetway i 9100
      6
    • inna plyta na ktorej bedzie dzialal radek 9000
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Znalazlem wiele topikow z pytaniami typu: "Jaka plyta dla Athlona 0,13u, najlepiej tania". No wlasnie i wszedzie polecane sa ecs'y albo msi najczesciej. A ja chcialbym zaprezentowac b. tania plyte o duzych mozliwosciach oc jak na segment plyt z chipsetem kt266A. No to do krecenia teraz. Athlon 1.7+ kreci sie na niej swietnie po prostu, co jednostopniowa zmiana czestotliowsci od 100 do 200(bios) daje spore mozliwosci w polaczeniu ze zmiana mnoznika na plycie(zworeczki, zmiana do 12,5). W tej chwili na moich badziewnych pamieciach moge ustawic czestotliwosc do okolo 164, co z mnoznikiem 12,5 daje czestotliwosc 2050mhz(czyli dodatkowe prawie 500mhz sie znalazlo ;-)) i wszystko to dziala stabilnie a temp procka wzrosla z 37 do 42 stopni(w obciazeniu do 46), zadnych krzaczkow, wszystko ok. Jak ktos kupi lepsza pamiec, to da sie z tej taniochy jeszcze wiecej pewnie wycisnac :-).Taniocha, bo cena aktualna to okolo 220zeta.Jedyny problem z ta plyta to, ze nie dzialaja na niej Radeony 9000, dlaczego? Tego nie wiem. No wlasnie, ciekawe, czy by dzialaly 9100? Zamieszcze tez mala ankiete, bo potrzebuje helpa. Moze ktos pomoze. Wiecej mozna znalezc na stronie www.jetway.infoglob.pl , jest tam ten sam model tylko dolozona jest obsluga ata 133. A jak kogos korci, zeby miec raid, to tez monza taki model sobie kupic. Polecam ze swojej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko to jest chipset kt266A i szyna agp i pci jest niezablokowana wiec podskoczyloc i troszke duzo ze tak powiem i powinienes sie bac czy wytrzymaja ci np dysk twardy przy tak podniesionej czestotliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko to jest chipset kt266A i szyna agp i pci jest niezablokowana wiec podskoczyloc i troszke duzo ze tak powiem i powinienes sie bac czy wytrzymaja ci np dysk twardy przy tak podniesionej czestotliwosci.

Jak na KT266A to już lepiej ASROCKA za ... 175 PLN - drucik mod i chula ;) ew. używka KHA+ ok 240PLN, generalnie "tanie" mobo do OC to dla mnie w tej chwili RDA ((ok 385) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na KT266A to już lepiej ASROCKA za ... 175 PLN - drucik mod i chula ;) generalnie "tanie" mobo do OC to dla mnie w tej chwili RDA ((ok 385) :D

Na allegro mozna miec MSI K7T266Por2 ver 3.0 ;] 175zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro mozna miec MSI K7T266Por2 ver 3.0 ;] 175zł

fabrycznie nowe i z gwarancja 2 letnia oczywiscie :?:

YY czy nowa fabrycznie nie wiem, ale koles ma ich 11 i daje meicha gwary :P No wiem ze to nie to co nowka, ale firmowo lepsza od asrock'a

a i kosztuje 155zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale firmowo lepsza od asrock'a...

rozwin bo brzmi to bardzo enigmatycznie :P

porónując wyroby firmy MSI i ASROCK, uważam ze MSI produkuje o niebo lepsze wyroby :] Miałem MSI, a teraz widze jak znajomy sie meczy z ASROCK'iem. To takie moje prywatne skromne zdanie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie przystopujcie

i Asrock i MSI to kaszanka ( lowend ),tylko ze msi jest drozsze daje wiecej bajerkow

Dyskusja nie na temat,bo jak wynika z ankiety koles zostanie przy swoim Jetway i grafe zmieni na lepsza

swoja droga ten Jetway nie jest zly skoro wyciska fsb164 na kt266a (lepszy w tym wzgledzie i od msi i od asrocka) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porónując wyroby firmy MSI i ASROCK, uważam ze MSI produkuje o niebo lepsze wyroby :] Miałem MSI, a teraz widze jak znajomy sie meczy z ASROCK'iem. To takie moje prywatne skromne zdanie :P

Jakieś konkrety czy tak tylko biadoli ... ?

Jakie problemy z ASROCK'iem ?? DO OC może nie specjalnie się nadaje - ale żeby jakieś problemy w normalnym użytkowaniu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za pomoc ale i tak dalej nie wiem, co z tym fantem zrobic, chyba sobie wylosuje, wezme 2 zapalki i zobacze. Ewentualnie pomysle ekonomicznie a jak cos mi wpadnie dodatkowo, to nieekonomicznie :-). Ciekawe czy jestem jedynym "uzytkownikiem" radeona, ktoremu on nie dziala wcale(jezeli moge siebie tak nazwac, bo kiedy go mialem uzytkowac

:-( ? ). Najgorzej sie boje, ze jak kupie 9100 wsadze i znowu duuupaaa, bo przeciez obie te karty wywodza sie z 8500 jakby nie bylo. Rosyjska ruletka normalnie, dlatego chyba kupie MSI KT3Ultra, to mi ktos chociaz pomoze jak cos sie stalo. A wiec postanowione: sprzedaje malo znanego, aczkolwiek dobrego jak dla mnie jetwaya i kupuje znany i sprawdzony produkt - rozsadek wygral. Wielkie dzieki za HELPA, dobrze wiedziec, ze ktos zawsze pomoze. C U ALL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za pomoc ale i tak dalej nie wiem, co z tym fantem zrobic, chyba sobie wylosuje, wezme 2 zapalki i zobacze. Ewentualnie pomysle ekonomicznie a jak cos mi wpadnie dodatkowo, to nieekonomicznie :-). Ciekawe czy jestem jedynym "uzytkownikiem" radeona, ktoremu on nie dziala wcale(jezeli moge siebie tak nazwac, bo kiedy go mialem uzytkowac

:-( ? ). Najgorzej sie boje, ze jak kupie 9100 wsadze i znowu duuupaaa, bo przeciez obie te karty wywodza sie z 8500 jakby nie bylo. Rosyjska ruletka normalnie, dlatego chyba kupie MSI KT3Ultra, to mi ktos chociaz pomoze jak cos sie stalo. A wiec postanowione: sprzedaje malo znanego, aczkolwiek dobrego jak dla mnie jetwaya i kupuje znany i sprawdzony produkt - rozsadek wygral. Wielkie dzieki za HELPA, dobrze wiedziec, ze ktos zawsze pomoze. C U ALL.

trzy razy blad:

1. nowszy bios moze naprawic dzialanie r9000 na Jetway

2. najpierw wyproboj r9100 czy bedzie chodzil,a pozniej plac (9100 lepszy od 9000)

3. nie kupuj MSI tylko Epoxa 8K9A 309pln - plyta na kt400 pod wzgledem o/c lepsza od kt3,pod innymi wzgledami jej nie ustepuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ostatnie pyatnie, zjebala mi sie stacja dyskietek i mozna jkoas bez niej bios zaladowac? np zbootowac jakos z nagranej plyty cd?

wiem ze w msi jest opcja aktualizacji przez net,ale w Jetway to mi sie nie wydaje

pozycz od kogos sprawna FDD i po sprawie

teraz jest takie zabezpieczenie,ze jak aktualizacja sie nie powiedzie to trzeba wlazyc dyskietke z biosem i samo sie powinno wgrac co trzeba z tego biosa na dyskietce zeby komp odpalil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest magicbios do update'u przez inter ale pod winxp wogole nie dziala, nawet sie nie odpala a pod 98 spoko az do czasu konca wyszukiwania, bo nic nie znajduje :-) ale mozna dac sciezke i powinno dzialac, pokazuje, ze zaladowany biosik, robie restart a tu dalej bios z 27 stycznia :-(, zalatwie stacje i nie bede kombinowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z czym się męczy? Mam tą płytę od paru miesięcu i zero zwisów.

Działa lepiej niż mój stary 'markowy' ABIT KA-7 na którym wyłały się elektrolity - po wygaśnięciu gwarancji rzecz jasna. Od tamtej pory nie kupuję płyt 'markowych'.

BTW - popatrz na mój sig.

Pozdrawiam,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z czym się męczy? Mam tą płytę od paru miesięcu i zero zwisów.

Działa lepiej niż mój stary 'markowy' ABIT KA-7 na którym wyłały się elektrolity - po wygaśnięciu gwarancji rzecz jasna. Od tamtej pory nie kupuję płyt 'markowych'.

BTW - popatrz na mój sig.

Pozdrawiam,

Piotrek

nie przesadzaj

u Abita trafila sie seria ze slabymi kondensatorami,blad naprawiony (mimo ze byl raczej przypadkowy)

teraz Abit stosuje firmowe kondensatory i nie ma problemu

zreszta wymiana kondesatorow jest latwa ,a same kondensatory niezbyt drogie ,a plyta bardzo dobra (to ta na kx133 jesli mnie pamiec nie zawodzi,jezeli inna to prosze o poprawienie)

jako jedyna na slotA ma wbudowany bufor dla pamieci (tak jakby dodatkowy cache L3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wymiana nie jest prosta bo te plyty mialy trojwarstwowy druk w laminacie. mial mi to zrobic znajomy elektronik, ale nie zdazyl bo plytka sie sfajczyla, ciagnac za soba procesor.

no ale sam powiedz jaka roznica czy wezme asusa czy asrocka, skoro te plyty dzialaja praktycznie tak samo, a wszelkie modyfikacje robie 'wire mod' i jest ok i z gwarancja?

ps. co myslisz o tych temperaturach mojego proca?

pozdr,

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...