Skocz do zawartości
k900i

PC do 3700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

734.00 zł

Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

396.00 zł

MSI GeForce GTX570 TwinFrozr III Power Edition 1280MB DDR5/320bit DVI/mHDMI PCI-Express

1229.00 zł

Goodram DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9

111.00 zł

Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)

150.00 zł

SilentiumPC Gladius 800

228.00 zł

XFX Core 550W

238.00 zł

Sony nagrywarka DVD AD-7263S-0B czarny OEM

78.00 zł

Scythe Grand Kama Cross SCKC-2000

157.00 zł

Razem: 3321.00 zł

Pytania:

1. Brać ten zestaw i zaoszczędzić czy dołożyć do zestawu pod SLI?

2. Mobo na chipsecie P67 czy Z68?

3. Chłodzenie Twin Frozr II czy III?

4. SilentiumPC Gladius 800 czy Fractal Design Core 3000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli planujesz SLI to proponuje zaopatrzyć się odrazu w lepszy zasilacz... taki 750w +

idąc dalej "tropem" SLI warto by było dołożyć 300 zł do 2600k ...

przy SLI są głosy że lepiej mieć 8 gb ramu w dzisiejszych czasach ale wg mnie wystarczy 4 gb do codziennego zastosowania

co do płyty to już od ciebie bardziej zależy, Z68 to prawie P67 różni się tylko tym że obsługuje grafe w procku i ma ISR

• Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy SLI są głosy że lepiej mieć 8 gb ramu w dzisiejszych czasach ale wg mnie wystarczy 4 gb do codziennego zastosowania

Ja przy jednej karcie graficznej, w Crysis, miałem użycie pamięci ponad 6 GB (ostatni etap na statku, Win 7 64 bit, zero programów w tle).

Biorąc pod uwagę obecnie bardzo niskie ceny pamięci, to bym nawet nie myślał o mniejszej ilości od 8 GB.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idąc dalej "tropem" SLI warto by było dołożyć 300 zł do 2600k ...

Jedno pytanie - po co? Różnica między i7-2600k a i5-2500k to w grach jakieś 2% (różnica ta wynika głównie z taktowania). HT też nie wykorzysta, więc po co przepłacać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my ci zasugerowaliśmy co byś mógł zmienić...

1. Brać możesz ale SLI wtedy odpada [za słaby zasilacz]

2. już ci pisałem że to zależy tylko i wyłącznie od ciebie czy chcesz dołożyc [50-100] i mieć nowszą konstrukcje z ISR i obsługa grafiki w procku czy zwykłe p67 ci wystarczy

3. tu nie wiem do końca ale pewnie bym patrzył z TF III [z uwagi na nowszą konstrukcję] ale nie wiem czy ma jakieś wady [musiał byś poszukać w necie]

4. obie obudowy są dobre, a ceny podobne. Kwestia która się tobie bardziej podoba. Ja bym jednak rozważył Fractal-a bo jest chyba lepiej wykonany [moje odczucia]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. już ci pisałem że to zależy tylko i wyłącznie od ciebie czy chcesz dołożyc [50-100] i mieć nowszą konstrukcje z ISR i obsługa grafiki w procku czy zwykłe p67 ci wystarczy

Dodatkowo płyty na P67 mają zwykle więcej portów USB z tyłu (8 vs 6 w z68).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wg. niema nic do chipsetu i pewnie to niema znaczenia dla założyciela tematu... [P67 vs Z68]

Oczywiste jest że nie jest to wina chipsetu tylko miejsca na tylnej listwie x-P (jak jest zajęte przez DVI + D-Sub itd. to ... rezygnują nierzadko z tych dwóch USB)

A czy ma znaczenie ... to już zależy ile ktoś chce z tyłu podłączać peryferiów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi