Marcines Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Witam, Chciałbym zmodernizować 5 letni komputer mojego młodszego brata (gracza). Komputer 1,5 roku temu przeszedł małą modernizację zaproponowaną przez "Pana informatyka". Aktualny stan to mniej więcej: Płyta główna: Gigabyte Ga=81915PL=G Procesor: Intel Petium 4630, 3016 MHz (15*201)/Intel® Petium® 4CPU Karta graficzna: NVIDIA Geforce 9600 GT RAM: DDR1 2x1GB Dysk: 500GB Napęd: nagrywarka DVD, sony Przepraszam za podanie tak małej liczby parametrów, ale nie byłem w stanie wyciągnąć tej wiedzy od brata. W każdym bądź razie, na odnowienie przeznaczam około 1000zł (+/- 100zł) i zdecydowałem, że docelowym zestawem będzie ten proponowany na forum za 2000zł. Założyłem, że dysk twardy, karta graficzna, obudowa oraz napęd pozostanie stary. Wieżę, że dobrze postępuję i brat będzie usatysfakcjonowany. Problem pojawia się przy zasilaczu. Z tego co zauważyłem, to wszystkie polecane zasilacze mają wentylator pod spodem, a z tego co mówi mi brat, to w jego obudowie, na miejscu zasilacza, brak jest jakiegoś otworu, przez który mogło by dochodzić do wymiany powietrza. Czy w takim razie powinienem szukać inny zasilacz, czy lepiej przeboleć dodatkowe pieniądze na porządną obudowę? A może dać ten kawałem blaszki, do jakiegoś zakładu by tam dziurkę zrobili ;) Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Najprościej mówiąc - zasilacze są takie same, to obudowy są inne :) Najwyraźniej obudowa Twojego młodszego brata ma po prostu zasilacz montowany u góry. Lepsze są oczywiście obudowy z możliwością zamontowania zasilacza na dole. W tym drugim przypadku polepsza się cyrkulacja powietrza wewnątrz obudowy, więc jeśli możesz, zainwestuj w nową obudowę pokroju SilentiumPC Brutus 410 Pure Black. Jest dość tania (ok. 130 zł) oferując przy tym dobrą jakość wykonania, 2 wentylatory w standardzie i możliwość zamontowania zasilacza na dole. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrii Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Części z zestawu za 2000 to stosunkowo dobry wybór, ale poczekaj bo dzisiaj ukażą się zestawy na sierpień. Przy takim configu w niedługim czasie przydała by się też wymiana grafiki bo stara będzie odstawać od reszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...