Skocz do zawartości
KatanaPL

Czy ktoś zajmuje się budowaniem Obudów PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję obudowy na płytę MiniITX, zasilacz ATX , ZERO napędów 5.25" oraz na 6 (lub przykładowo 8 dysków 3.5" (jeśli to w ogóle jest możliwe) .

Jeśli to możliwe, to miłym dodatkiem byłby kontroler obrotów wentylatorów (po jednym potencjometrze na każdą stronę obudowy gdzie znajdują się wentylatory).

Wymiary jakie mi są potrzebne to:

Szerokość=22CM , Wysokość=35CM , Głębokość=34CM

Wymiary nie mogą być większe niż podane.

Płyta główna to 17x17cm (nie jest wysoka (może kilka CM)), więc wymiary by pasowały, ale czy by dało radę tam wcisnąć całość? Myślałem o tym, aby płytą główna znajdowała się leżąco na dole obudowy, zasilacz u góry, a dyski na przedzie obudowy - oczywiście potrzebne jest też miejsce na wentylację.

Ew. myślałem o budowie dwupoziomowej (z podłogą (dolna ściana)) oraz drugim poziomem w połowie wysokości. Na dolnym poziomie znajdowałby się zasilacz + część dysków, na górnym poziomie płyta główna+ część dysków.

Na przedzie takiego ułożenia byłoby miejsce na dwa wentylatory 12CM/14CM (jeden pod drugim), u góry podobnie oraz na lewym boku (patrząc od przodu obudowy), a z tyłu to co dałoby się wcisnąć w pozostałe miejsce na wentylację :)

Niech ktoś mi powie, czy to jest w ogóle możliwe i z jakich materiałów można to wykonać (jaki mam wybór w jakich cenach)? Może ma jakieś przykłady obudów, z których mógłbym wybrać ogólny projekt? Prosiłbym o kosztorys ile to mniej więcej może kosztować (najlepiej na PW), oczywiście jeśli to nie będą w miarę przystępne koszta, to pewnie zdecyduję się na jakiś gotowy projekt, ale wolę wiedzieć czy lepiej kupić coś taniego, gotowego czy lepiej dozbierać, żeby mieć coś porządnego, unikatowego :)

Jeśli jest to możliwe, to proszę o odpowiedź, jeśli nie jest możliwe, to można mój pomysł śmiało wyśmiać, będę wiedział jak się mój pomysł ma do rzeczywistości :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie będą w niej 2-3 dyski, w późniejszym czasie w miarę potrzeb chcę mieć miejsce na ich dodawanie, choć może 6 dysków to przesada, 4 dyski pewnie wystarczą, a będzie w obudowie siedział domowy serwer plików/Seedbox.

Choć lepiej mieć więcej miejsca niż żeby miało go brakować w pewnym momencie ;)

Edytowane przez KatanaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to są ceny, które trochę nie pasują, wolę już za np. te 600ZŁ mieć obudowę samoróbkę ;) Cała konfiguracja jest tańsza niż te obudowy :P Chyba zakupię jednak coś gotowego, bo znalazłem za 130ZŁ gotową obudowę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi