Skocz do zawartości
PiotrU26

Komputer nie zawsze się włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

ten problem mam już od ponad roku ale ponieważ zwykle komputer chodzi przez 24h to nie zawracałem sobie nim głowy.

Ale od jakiegoś czasu wyłączam komputer na noc i mam problem z ponownym jego włączeniem. Objawy są takie:

- jeśli komputer był cały czas podłączony do sieci to po włączeniu przycisku na obudowie zapala się tylko lampka power i lampki na poszczególnych komponentach komputera (np. na karcie dźwiękowej). Dopiero jak wyłączę i szybko włączę wyłącznik zasilacza z tyłu komputera komputer startuje bezproblemowo.

- jeśli komputer jest odłączony od sieci (np. wyjazd na weekend i wyłączenie "korka") to żeby włączyć go muszę wielokrotnie włączać go przełącznikiem na zasilaczu i przyciskiem power na obudowie. Na początku nic się nie dzieje, po jakiejś minucie takiej zabawy startuje karta graficzna i wiatraki i jeszcze po kilku kilkunastu próbach (gdzie za każdym razem wiatraki pochodzą trochę dłużej) komputer odpala. Ponowne włączenie odbywa się tak jak opisałem w pierwszym przypadku.

Po opisaniu tych objawów kilka osób stwierdziło że to zasilacz a kilka że to kondensatory na płycie.

Nie mam możliwości podłączenia innej płyty ani zasiłki.

Jestem gotowy kupić nowy zasilacz ale dopiero jak będę pewny że to zasiłka.

Jak mogę sprawdzić co jest przyczyną w domowych warunkach? (mieszkam w dziurze zabitej dechami bez serwisu komputerowego)

Zasilacz to 2-3 letni bequiet Dark Power 550W

Pozdrawiam

Piotrek

PS. Jak się nazywał sklep internetowy tylko z zasilaczami (chyba z Wrocławia) - kiedyś był polecany na większości forów?

Edit -już wiem to był Zenfist - ale chyba przekształcił się w Proline bo tamta domena kieruje do Proline.

Edytowane przez PiotrU26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewność to będziesz niestety miał dopiero po wymianie zasilacza.

W dziurze zabitej dechami powinien się znaleźć jednak śrubokręt, rozkręć kompa, przyjrzyj się kondensatorom na płycie. Rozkręć zasilacz, zobacz jak tam wyglądają kondensatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 90% zasilacz. Miałem ten sam problem z tym samym zasilaczem (BQ DP 550W). 100% pewność będziesz miał, gdy tak jak doradzili Ci moi przedmówcy zmierzysz miernikiem napięcie PWR_OK (fioletowy kabel) w przypadku gdy występuje problem. Jeśli napięcie będzie inne niż okolice 5V to znaczy, że na 100 % zasiłka pada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to jednak zasilacz.

Ponieważ we wrześniu zmieniam parę komponentów w komputerze to już teraz zmienię zasilacz.

Czy da się jeszcze gdzieś naprawić ten zasilacz? Ktoś się tym zajmuje? Oddałbym go ojcu z innymi komponentami starego komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swój egzemplarz wysłałem na gwarancję, dostałem ten sam egzemplarz ale problemu już nie ma, więc coś tam polutowali. Jeśli znasz kogoś kto trochę orientuje się w elektronice pewnie nie będzie przeszkód, by naprawić zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi