Niewolnica Izaura Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Czesc, od października rozpoczynam studiowanie infy oraz zamierzam kupić laptop. Ma on mi służyć przede wszystkim do kodowania i przeglądania internetu( grac na nim, ani oglądać filmów w HD absolutnie nie zamierzam). Rozchodzić się więc będzie o procesor i mam własnie lekki dylemat jaki powinien byc by starczyć do celów stawianych przez studiowanie informatyki. Kolega mi poradził by laptop mial przynajmniej i3, ale ja wole inwestowac w siebie, a nie w komputer :rolleyes: wiec moze cos slabszego starczy. Z góry dziekuje za jakies odpowiedzi :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Co rozumiesz przez studiowanie informatyki ? Wg mnie lepiej zainwerstować w RAM - odpalisz Visual Studio + Firefoxa z 50 zakładkami + Wirtualna maszynę z Linuxem i już Ci zeżre 4giga. Procesor w infromatyce byłby potrzebny: -renderowanie grafiki 2D i 3D -przeszukiwania baz danych/sieci neuronowe Do prostego klepania kodu dowolny dwurdzeniowiec z 2GHz starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Nie znam się zbytnio. W pamięć zapadła mi opinia DeathTomahawk w tym temacie. Jestem studentem informatyki na politechnice, a na stancji mam laptopa i "potfora" P3. W zasadzie wszytko co na studia robię na tym P3 i mocy wcale nie brakuje... Z istotnych kryteriów to warto się zastanowić na ile istotny jest czas pracy na baterii, rozmiar matrycy. Czy chcesz wielgasa z klawiaturą numeryczną czy może celujesz w netbooka 12 cali (tak, widzę w temacie laptop...) czy lapka 13 cali, 15? Kolejna kwestia to czy uczelnia zapewnia Ci dostęp do MSDN AA, wtedy możesz szukać tańszej opcji bez systemu operacyjnego. Warto też znać widełki cenowe. Gdy odpowiesz sobie i forum na te pytania pewnie ktoś zaproponuje Ci coś odpowiedniego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niewolnica Izaura Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zależy mi własnie mniej więcej na tym, co było poruszone w cytowanym temacie, by niepotrzebnie nie wydawać dużej kasy na laptopa, którego moc nie będzie wykorzystywana. Myślałam o 17" , a na start zainstaluje ubuntu, chyba ze, zostanę przez coś przymuszona do instalacji windy. Grafika komputerowa to będzie jakiś zupełnie marginalny przedmiot, a sieci neuronowe to już na pewno nie na początek :rolleyes: ten laptop nie musi mi starczyć na całe studia, każdy się zestarzeje, mogę wymienić jak się poważniejsze projekty zaczną albo praca btw. przepraszam, bo chyba w dziale "co kupić" ten temat powinien sie znaleźć :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 1. Owszem, procek i3 byłby fajny. Idąc po cenach można się zgodzić na P6100, P6200. Jednak AMD Vcośtam i Celerony sobie odpuść. 2. Nie napisałaś, ile chcesz wydać. 3. Zobacz temat: laptop do wszystkiego - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...