Skocz do zawartości
Rafalmag

Shroud'y

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swojego shroud'a zrobilem z "instrukcji bezpiecznej obsługi szlifierek dwutarczowych" ;), nagrzewnica jest od zuka, + dwa coolery 80mm (jeden jest z funkcja thermal control - obroty dostosowuje do temperatury wody) a drugi zwolniony na stale rezystorem 80ohm.

http://www.wsinf.edu.pl/~kamil_p/0001

http://www.wsinf.edu.pl/~kamil_p/0003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B3T0N ale mu nie chodzilo o to jak zrobic zeby wiatrak zasysal powietrze przez nagrzewnice, tylko czy to sie oplaca i czy nie lepiej zrobic nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy. Ja zrobilem zasysajacy, gdyz mysle ze to jest zgodniejsze z prawami fizyki, cieple powietrze sie unosi i jest odsysane do gory.

a z dołu nie moge niestety dac wentyli bo nagrezwnica stio na pojemniku z woda

Wg mnie lepiej jak wieja na nagrzewnice, w koncu chodzi o to zeby schlodzic finy ktore ogrzewa woda.

Na radiatory CPU czy GPU wentylatory dmuchaja a nie ssaja:)

Ale jak kazdy moge sie mylic;)

W samochodach wiatraki na chłodnicy zasysaja powietrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO jak jest szczelny shroud to nie ma wiekszego znaczenia czy zasysa czy dmucha - wtedy lepiej wesprzec wentylacje prawami fizyki (aby transportowalo powietrze do gory).

Jak shroud jest nieszczelny (np. coolery na prockach) to chyba lepiej jak dmucha na finy, bo dmucha na nie - na wprost. Jakby ssal to by pobieral powietrze "pod wiekszym katem", nie koniecznie oplywajac finy.

To taka moja wlasna teoria. :)

Ja mam wentyle pod shroudem i beda dmuchac na niego (w gore). [Moze jutro zloze cale WC i zobacze jak to pracuje. Niestety nie bede mial mozliwosci testowania innej konfiguracji wentyli, bo wszytko uszczelnilem silikonem i nie bede go odrywal]

A oto fotki (niejako to przeciez moj topic, i prezentujemy tu shroudy):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS: Obudowa jest miejscami przykryta folia i nie obciolem jeszcze silikonu, wiec efekt koncowy bedzie, mam nadzieje, duzo lepszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W samochodach  wiatraki na chłodnicy zasysaja powietrze

Nietrafny przyklad:( W samochodach chlodnice glownie chlodzi ped powietrza powstaly podczas jazdy. Chyba nie musze wyjasniac dlaczego wentylator wciaga powietrze a nie dmucha (w przeciwnym kierunku niz ped powietrza);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za dobre slowa o mojej "kuchence gazowej" :) , jak to jeden kolega niezwiazany z Water Coolingiem okreslil moja chlodniczke :)

sorki ze nie odpowiadalem wczesniej, ale kofana TPSA przez 4 dni przelaczala mnie z SDI na NEO...

czyszczenie bylo standardowe.

czesci mosiezne to papierek wodny 400/800/1000 a potem polerowanie, rowniez te dolutowane rurki miedziane byly polerowane. zbiorniczki i rurki po wypolerowaniu zabezpieczylem lakierem bezbarwnym, zeby nie sniedzialy.

w srodku - ocet, ale kamienia i tak bylo bardzo malo.

finy - akurat tak wyszlo na zdjeciu z tym kolorkiem - a sa proste bo je prostowalem , zeby byly proste, jak fabrycznie.

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi