jursoff Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Panie, Panowie proszę o poradę , opinie użytkowników. Składam kompa: - i5 2500k - mobo p67 b3 - 8 gb - hd 500gb - ssd - dvd - dźwięk asus xonar ostatnia sprawa karta ati radeon hd 6870 - 1 lub 2 kwartał 2012 zmiana na nex gen ati lub nvidia budę i dodatkowe fany pomijam - aktualnie nieistotne Pytanie - jaki PSU? 1. Corsair 650W (CMPSU-650HXEU) - około 335zl 2. CORSAIR Enthusiast Series TX750 V2 - 750 W (CMPSU-750TXV2EU) - około 400 zl 3. Corsair 650W BOX (CMPSU-650TXV2EU) - około 450zl 4 Modularny Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze - 380 zl Ostatnio od znajomego zajmującego się profesjonalnie składaniem kompów i ich naprawą słyszałem bardzo pochlebne opinie odnośnie zasilaczy (Adata Zasilacz HM 750W, ATX, EPS, EU version Modularny 80 PLUS Bronze - okolo 380 zł). Słyszałem również opinie osób zajmujących się OC o jego rzetelnej pracy. Teoretycznie poziom cenowy nie jest wyznacznikiem , jednak uważam , że 450 zeta za zasiłkę to dosyć drogo. Proszę o opinie. Edytowane 14 Października 2011 przez jursoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Wszystkie te zasilacze są dobre, markowe. Trudno tutaj pokazać, że któryś jest wyraźnie lepszy/bardziej opłacalny niż pozostałe, ten segment cenowy jest dość wyrównany. Bierz pod uwagę, czy zależy ci na odpinanych kablach czy nie, i ewentualnie jaką zasilacz ma sprawność (certyfikat). Config który podajesz spokojnie pójdzie na 500W zasilaczu (z wyraźnym zapasem). To energooszczędne komponenty, podobnie jak nowa generacja kart która wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Tak naprawdę to wszystkie są dobre i zależy od Twojej kieszeni i czy chcesz w przyszłości bardziej rozbudować komputer. Jeżeli chcesz właśnie rozbudować to weź mocniejszy (750W) ale jeżeli nie chcesz nic już rozbudowywać czy coś to jakiś mniejszy i tańszy. Oczywiście też czy chcesz mieć kabelki podpinane czy też nie ale to już Twoja kwestia. Użytkownik aerial napisał, że spokojnie starczy 500W i to popieram więc możesz też jakiś tańszy 550W kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Do tej listy mozna by jeszcze dodac XFX XXX 650W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jursoff Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Jako takiej rozbudowy nie planuję. Wymiana GPU na next gen od AMD lub Nvidia. Nie planuję multigpu/sli/cross ale OC procesora jak najbardziej. Ostatecznie wymienię proca na IvyBridgy w późniejszym czasie. Modularne okablowanie to dla mnie znaczący atut natomiast nie jestem jakoś szczególnie nastawiony na to aby było idealnie cicho. Serdecznie dziękuję za opinię odnośnie XFX - również słyszałem wiele pochlebnych recenzji na ich temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Jursoff, w chwili obecnej jestem posiadaczem Corsaira HX750W i z czystym sercem moge Ci go polecic ( a zasilacz zmienialem z przestarzalego juz seasonica 430W a nie jakiegos tam no name ). Absolutna cisza, napiecia jak marzenie i bardzo wazna rzecz. Jedna bardzo mocna linia 12V a nie 4itd. Poczytaj troche o tym. Wujek google prawde powie. kosztuje sporo ale nie zaluje ani jednego grosza. Acha, producent zle podaje na opakowaniu ze ta oto zasilka spelnia normy 80+ silver. Wejdz na oficjalna strone 80+ a dowiesz sie ze otrzymal on note typu gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Teoretycznie poziom cenowy nie jest wyznacznikiem , jednak uważam , że 450 zeta za zasiłkę to dosyć drogo.Nie wydaje Ci się, że zaproponowany zasilacz wykracza wyraźnie ponad budżet? Wejdz na oficjalna strone 80+ a dowiesz sie ze otrzymal on note typu gold Sam sobie wejdź na oficjalną stronę 80plus, poczytaj, dowiedz się jaką zasilacz powinien mieć sprawność aby mieć golda. Z raportu nie wynika aby zasilacz miał sprawność 92% przy 50% obciążenia. 92% sprawności musi mieć zasilacz aby mieć golda dla 230V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Sam sobie wejdź na oficjalną stronę 80plus... Ecos Plug Load Solutions Fakt faktem, 115V ale nadal nota GOLD ale zwracam honor, moje niedoczytanie odnosnie 92% sprawnosci Edytowane 22 Października 2011 przez hoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 producent zle podaje na opakowaniu ze ta oto zasilka spelnia normy 80+ silver Producent dobrze podaje na opakowaniu sprawność. Gdyby w Europie podał na obudowie Gold, zwyczajnie wprowadziłby nabywców w błąd. Faktu posiadania Golda dla 115V nie kwestionowałem. Inne są progi sprawności dla poszczególnych certyfikatów przy 115V a inne przy 230V. Dla 115V progi są niższe i dlatego zasilacz ma Golda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 No wlasnie poczytalem troszke i rzeczywiscie dla 230V te progi sa wyzsze choc i tak 90% przy 50% obciazeniu jest jak dla mnie dobrym rezultatem i jestem w pelni zadowolony z tego PSU i moge polecic go z czystym sumieniem. Jednakze przepraszam za wprowadzenie w blad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...