KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Mam XP 2000+ i płytę ECS K7S5A zrobiłem uaktualnienie biosu jestem jeszcze zielony w podkręcaniu procków nie wiem do ilu mozna podkręcicc go i jak P.S. Czy Ram nie padnie lub coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBorg Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 A poczytac FORUM to nie łaska ?!?!? http://forum.purepc.pl/search.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 heh a ja tym razem bede dobroduszny (prawie :) ) po pierwsze co to za procesor?? 0.13u czy 0.18u i czy to rev A czy B?? jakie jadro, po drugie jakie masz pamieci?? noname 266 czy 333 czy 400 (MHz) czy moe jakies firmowe? po kolejne - ten procek troche pradu zre a wiec jaka zasilka?? do sprawdzenia wiekszoci tych informacji moze ci posluzyc np program CPU-z nastepna sprawa raczej nikt ci nie powie na ile moesz go wykrecic - sam musisz sprawdzic bo kazdy egzemplaz kreci sie inaczej, co do ramu - jak chodzi synchronicznie zprocesorem (z taka sama czestotliwoscia) to pamiatek noname nie przekrecaj powyzej nominalnej (moze tak o kilka MHz) co do samej metody to u mnie wyglada to tak: 1. stan poczatkowy: FSB 133, mnoznik 12.5, Vcore 1.65V 2. podnosimy FSB do 144 - duzy skok ale praktyczniekazde 2000+ pujdzie na 2200+ 3. zapisujemy i odpalamy winde, jesli winda wstala to na jakis czas Prime95 - jak komp sie resetnie to zwiekszamu Vcore o 0.025V i powtarzamy punkt 3 4. powiedzmy za zadzialalo to teraz moeszjechac po 1 lub np 2 czy nawet 5 FSB (podobnie postepujac z Vcore przy restartach) az komp przestanie wstawac :) - jesli nie wstanie to reset biosu i wracasz do ostatnich dzialajcych ustawien moj procesro 2000+ maxymalnie poszedl na okolo 1900MHz (12.5x153)przy Vcore 1.825V ale dzialam na 2200+ (12.5x144) Caly proces przeprowadzasz na swoja odpowiedzialnosc no i tak na koniec - najpierw poszukaj o podstawach jest tego na forum sporo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Co do procesora to A pamięć 266MHz Dzięki przynajmniej ty jeden mi pomogłeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zasilacz 300W co do jądra to nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 no ale pnapisz czy to kostki np kingstona czy jakies zwykle noname??? proc rev A - na FSB 166 nei ojdzie - moj tez jest A i max mam 153 ale ja mam ram 333MHZ to moge sobie na tyle pozwolic mysle ze mozesz sprobowac puscic sobie proca na FSB 144 i nawet reka kontorlowac temp ramu jak sie nie bedie za bardzo grzal to tak moze dzialac ale nie sugeruje wycodzic wyzej ,chyba ze asynchro, bo mozesz ram zjarac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 a jak ustawis w biosie asynchronicznie i czy wolniej beda chodzily? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 a jak ustawis w biosie asynchronicznie i czy wolniej beda chodzily? Na K7S5A po puszczeniu asynchro spada wydajność Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ale jak to ustawiC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ustawiasz inne taktowanie dla proca a inne dla ramu (ustawienia są takie - proc/ram) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 to juz rozwiazanie jak chcesz wyjsc wyzej z FSB :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 to juz rozwiazanie jak chcesz wyjsc wyzej z FSB :) dosyc kiepskie jesli mas ie nauwadze ogolna wydajnosc i generujace wiecej zwisow. u mnie na 133/166 bylo duuuzo gorzej niz 133/133 zarowna z stabilnoscia jak i wydajnoscia.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 taa ale on ma pamiatki 266 i chyba noname wiec powuyzej FSB 144 to juz rosyjska ruletka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 no ale pnapisz czy to kostki np kingstona czy jakies zwykle noname??? proc rev A - na FSB 166 nei ojdzie - moj tez jest A i max mam 153 ale ja mam ram 333MHZ to moge sobie na tyle pozwolic mysle ze mozesz sprobowac puscic sobie proca na FSB 144 i nawet reka kontorlowac temp ramu jak sie nie bedie za bardzo grzal to tak moze dzialac ale nie sugeruje wycodzic wyzej ,chyba ze asynchro, bo mozesz ram zjarac Jak to nie pójdzie?????? ja mam 10,5x166 i jest stabilny jak cholera ZERO zwiech!!!! a moje pamiątki to no name 266@333 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 jesli tez masz revA i chodzi na 166 to poprostu masz farta jak cholera :) a codo pamiatek to... hmmmm ... hmmmm brak mi wyjasnienia :) ja bym sie zastanowil czy ryzykowac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...