Ramir Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam Wszystkich. Mój sprzęt jest tak stary, że szkoda go opisywać. Generalnie noszę się z zamiarem wymiany gratów - głównie chodzi o procek, płytę i RAM (z doborem reszty podzespołów raczej sobie poradzę). Czekałem trochę na premierę Bulldozera - ale chyba się zawiodłem, z kolei nie chcę inwestować w Phenoma jako lekko już dojrzałego. Pozostaje z nadzieją patrzeć na Ivy Bridge. 1. Czy ma sens wchodzić teraz w zestaw z G860 (jest tani i o wiele wydajniejszy od obecnego Pentiuma), a w połowie przyszłego roku wymienić go na coś z linii Ivy? 2. Jeśli tak, to wokół jakiego chipsetu koncentrować swoje myśli? Przeznaczenie sprzętu: wszystko - praca, rozrywka i gry, w tym te najbardziej wymagające ;) Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Napisz ile możesz przeznaczyć na podzespoły to wtedy będzie można coś zaproponować. Ivy Bridge nie będzie dużo wydajniejsze od obecnego Sandy Bridge, zmiany będą dotyczyć głównie mocniejszego zintegrowanego w procesorze GPU i przejścia na niższy proces technologiczny. Ivy Bridge ma być kompatybilne z chipsetami P67, H67 i Z68. Każdy z nich ma swoje szczególne cechy. Pentium G860 jest raczej średnio opłacalny, chyba że różnica cenowa między nim a niższymi Pentiumami jest niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramir Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Ile mogę przeznaczyć? - "rozsądną kwotę" chodzi o to, żeby komputer nie był droższy od samochodu. Maksymalne obciążenie jakie mu zapodam to coś w stylu Crysis2 i okolice, więc nie potrzebuję 8 rdzeniowego potwora. G860 podałem przykładowo jako dwurdzeniowa taniocha na 1155, a później zrobiłbym upgrade do 4 rdzeni. Ostrzę sobie zęby na Ivy właśnie z racji niższego procesu i co za tym idzie mniejszego zapotrzebowania na prąd. W czasie od poprzedniego postu wyczytałem coś o chipsetach serii 7, ale po angielsku więc nie wszystko przyswoiłem. Warto na to czekać czy to tylko taki "chłyt" marketingowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Może Intel Pentium Dual Core G840 + AsRock H61M-GE + GoodRam 4GB 1333MHz CL9? Bez podania dokładnego budżetu ciężko będzie zaproponować coś konkretnego. Jak już wspominałem, Pentium G860 jest mniej opłacalny, gdyż często jest zauważalnie droższy od G840 czy G850. Wszystkie trzy modele różnią się jedynie taktowaniem niższym lub wyższym o 100-200MHz. Dużej różnicy w wydajności więc nie będzie. Ewentualnie można pomyśleć nad jeszcze tańszym G620 o taktowaniu 2,6GHz. Poza tym - jak już zostało wspomniane - wg. nieoficjalnych zapowiedzi, Ivy Bridge ma być kompatybilne tylko z chipsetami H67, P67 i Z68, więc jeśli Ci na tym zależy, to lepiej pomyśleć nad jakąś tańszą płytą na H67. 4GB 1333MHz CL9 od GoodRama to optymalne pamięci do Sandy Bridge. Edytowane 12 Listopada 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramir Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 BlackMachine, dzięki za pomoc :) Na chwilę obecną zdecydowałem się na ASRock P67 PRO B3 + GoodRam-y. Nad prockiem jeszcze medytuje. Serię G8XX chyba sobie daruje... Może wskoczę w coś i3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DragonHunter Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 BlackMachine, dzięki za pomoc :) Na chwilę obecną zdecydowałem się na ASRock P67 PRO B3 + GoodRam-y. Nad prockiem jeszcze medytuje. Serię G8XX chyba sobie daruje... Może wskoczę w coś i3 Z tego co wiem to PRO3 nie będzie obsługiwał Ivy Bridge. Jedynie płyty z PCI-E x16 3.0 będą na to przygotowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramir Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Z tego co wiem to PRO3 nie będzie obsługiwał Ivy Bridge. Jedynie płyty z PCI-E x16 3.0 będą na to przygotowane. No i cały plan poszedł się terefere. Premiera IB nie jest wcale odległa. Poczekam. Chwilowo ochota na upgrade mnie opuściła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Z tego co wiem to PRO3 nie będzie obsługiwał Ivy Bridge. Jedynie płyty z PCI-E x16 3.0 będą na to przygotowane. Po co siejesz panikę ? Wszystkie płyty na p67 z 68, h67 itp obsłużą ivy bridge. w płytach z sli prawdopodobnie nie będzie pci-e 3.0 ale tak naprawdę grafiki nawet pci-e 2.0 nie potrafią wykorzystać Edytowane 14 Listopada 2011 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...