Skocz do zawartości
Emotsetung

Trzy razy FLOW . Test trzech pomp Zapraszam

Rekomendowane odpowiedzi

Głośność pracy pompy i flow zależy także od gęstości płynu i restrykcyjności układu.

Na demineralce jest wyraźnie głośniej i flow w układzie (szczególnie restrykcyjnym tj 5 bloków i dwie chłodnice) jest najwyższy możliwy.

Gęsty płyn wycisza pompę ale i zmniejsza flow...czasem drastycznie.

Temat jest wart zauważenia.

Kamil jeśli do testów używałeś tylko wiadra z Castoramy i kranówy

to nic dziwnego że o tym nie wspomniałeś.

Testy Przemka przedstawiają wyniki wydajności/głośności pompy w realnym układzie

dlatego czekam niecierpliwie na dalsze informacje od niego.

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośność pracy pompy i flow zależy także od gęstości płynu i restrykcyjności układu.

Na demineralce jest wyraźnie głośniej i flow w układzie (szczególnie restrykcyjnym tj 5 bloków i dwie chłodnice) jest najwyższy możliwy.

Gęsty płyn wycisza pompę ale i zmniejsza flow...czasem drastycznie.

Temat jest wart zauważenia.

Kamil jeśli do testów używałeś tylko wiadra z Castoramy i kranówy

to nic dziwnego że o tym nie wspomniałeś.

Chłopie niektórzy nie mają kasy tak jak Ty się lansujesz zabawkami po 700 zł kupione dla "funu"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie czytałeś tego tematu,tylko obrazki oglądałeś.

Napisałem wyraźnie że były to używki bloki za pół ceny kupione...innym się wydawało że nowe kupiłem.

Stawiam na testy sprzętu w realnym układzie.

Tylko wtedy sa miarodajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil dzięki za wyjaśnienie. Twoja wiedza jest bardzo pomocna :) . Powstrzymaj się proszę od komentarzy na temat płynów i węży . Widzę sam że wątek się rozjechał trochę . Ale nie chcę tu żadnych kłótni . Chciałbym aby zainteresowani mogli się czegoś nauczyć czytając te testy . Zebrało się tu dzięki Elderowi , Tobie i Wszystkim Chłopakom trochę fachowej wiedzy chciałbym żeby tak konkretnie i na temat pozostało . Dziękuję wszystkim za rzeczowe wypowiedzi i jedziemy z koksem dalej :) Panowie .

Edytowane przez Emotsetung

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie czytałeś tego tematu,tylko obrazki oglądałeś.

Napisałem wyraźnie że były to używki bloki za pół ceny kupione...innym się wydawało że nowe kupiłem.

Stawiam na testy sprzętu w realnym układzie.

Tylko wtedy sa miarodajne.

Właśnie czytałem Twoje posty i Darmacza. I to samo zauważyłem co inni użytkownicy, ludzie piszą to co widzą, skoro nie tylko ja to zauważyłem to tak to niestety wygląda. Uważam że miarodajnym testem jest test gdzie pod wpływem zmiany restrykcji układu mierzymy ciśnienie i przepływ. Uważam że kranówa jest najlepsza, bo jest za darmo i sprawdzamy maksymalny poziom hałasu oraz maksymalny przepływ (niestety wiadomo że przy płynach typu feser przepływ może być mniejszy, ale firmy produkujące pompy jakoś się tym nie przejmują, podają maksymalny przepływ w warunkach laboratoryjnych). Poza tym Pompy Lainga i innych firm oparte są na tej samej opatentowanej konstrukcji i są stworzone właśnie do pompowania czystej wody beż żadnych dodatków. Zwłaszcza, że wszelkie dodatki koloryzujące wodę niszczą pompę.

I nie lubię ludzi co nie szanują czyjejś pracy, tym bardziej arogantów.

Edytowane przez KamilWlodar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wcześniej ale teraz trochę więcej czasu poświeciłem na testy

Po zmontowaniu całego układu tam gdzie powinien być (obudowa kompa)

zapodałem test osobno na CPU jak i GPU

układ wc

Rez >>> Chłodnica 3x12 >>> Pompa (laing single) >>> Dual pomp stary top od EK >>> Chłodnica 2x12 >>> GPU >>> MoBo >>> CPU >>> REZ

flow w granicach 1000/h

CPU i7 920 2,6 Idle 25C Stress max 49C(dość wysoko ale ten procek już tak ma)

CPU i7 920 3,2 OC Idle 40C Stress 69C (obciążenie procka 100% przez ponad 2h)

GPU gtx 480 700Mhz Idle 30C Stress 49C (Unigine przez około 2h)

GPU gtx 480 803Mhz OC Idle 35C Stress 55C

Temp wody w układzie Idle 22C Stress 32C (w pokoju około 18C)

identyczne temp na jednej 2ch i 3ch pompach

z wyjątkiem różnic w układzie przed i za chłodnicą jedna pompa to różnica około 2C przy 3ch nie mniej niz 1C temp. (średnia w 3ch miejsc pomiarowych wody)

uważam ze jedna pompa (jakakolwiek) wystarczy jeżeli utrzyma odpowiedni flow w granicach 100-200 flow

kwestia doboru pompy indywidualna

sam osobiście preferuje układ na dwie pompy tak na wszelki wypadek (druga opcjonalna)

chociaż z przydał by się ktoś z duża ilością bloków i większym układem wc CPUx2 , sli x4 + mobo itd

a tak na marginesie zmodyfikowałem płyn w układzie

wcześniej leciałem na wodzie dejonizowanej (czy coś takiego, bo tania i czysta :D )

powyższy test był robiony na płynie Mayhems Dye X1 Premix (purple) + 5ml czerwonego barwika niestety 1 litr

okazało się ze 1 litr to za mało wiec dodałem wcześniej wspomnianej wody około 1 litra

czyli 50% na 50% :)różnicy brak wszystko pięknie działa

lepkość cholera go wie ważne ze działa i cieszy oczy :D

Pozdrawiam

Edytowane przez tuptup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że kranówa jest najlepsza, bo jest za darmo i sprawdzamy maksymalny poziom hałasu oraz maksymalny przepływ (niestety wiadomo że przy płynach typu feser przepływ może być mniejszy, ale firmy produkujące pompy jakoś się tym nie przejmują, podają maksymalny przepływ w warunkach laboratoryjnych).

Wybacz ale od lat zajmujemy się chłodzeniem wodnym w komputereach i nie polecamy nigdy żadnej "czystej" z tego wzgledu, że przewodzi prąd co jest oczywiście zabójcze dla kopmutera w razie jakiejś awarii układu wodnego. Z tego też względu nas interesują przede wszystkim testy w realnych i bezpiecznych układach wodnych :)

Poza tym Pompy Lainga i innych firm oparte są na tej samej opatentowanej konstrukcji i są stworzone właśnie do pompowania czystej wody beż żadnych dodatków.

I dlatego też są do tych pompek wyciszające topy? Jaaasne :)

Zwłaszcza, że wszelkie dodatki koloryzujące wodę niszczą pompę.

Pierwsze słyszę a od lat sprzedaję pompki :) Edytowane przez COOLINGpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz ale od lat zajmujemy się chłodzeniem wodnym w komputereach i nie polecamy nigdy żadnej "czystej" z tego wzgledu, że przewodzi prąd co jest oczywiście zabójcze dla kopmutera w razie jakiejś awarii układu wodnego. Z tego też względu nas interesują przede wszystkim testy w realnych i bezpiecznych układach wodnych :)

Argument trochę taki z pupy - każdy płyn bez wyjątku zacznie przewodzić prąd, ponieważ nazbiera trochę śmieci ze wszystkich elementów chłodzenia, a i wyciągnie trochę jonów metali z układu, ponieważ w każdym WC znajdą się materiały z różnych pól szeregu galwanicznego. Tyczy się to głównie chłodnicy, która w 95% przypadków jest zbudowania z miedzi, mosiądzu i lutu. Przy kranówie taki proces zajdzie po prostu o wiele szybciej, ponieważ woda już w momencie zalania z powodzeniem może służyć za elektrolit.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda nawet destylowana przewodzi prąd ze względu na zjawisko autodysocjacji (H2O ↔ H+ + OH-). Oczywiście taka kranówa zawiera również inne jony dlatego przewodzi lepiej. Natomiast wszystkie płyny sprzedawane do układów WC to woda + dodatki(np. inhibitory korozji, barwniki), więc pisanie że nie przewodzą prądu jest marketingowym naginaniem faktów. Podsumowując w razie awarii układu wodnego każdy płyn może być zabójczy dla komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argument trochę taki z pupy - każdy płyn bez wyjątku zacznie przewodzić prąd, ponieważ nazbiera trochę śmieci ze wszystkich elementów chłodzenia, a i wyciągnie trochę jonów metali z układu, ponieważ w każdym WC znajdą się materiały z różnych pól szeregu galwanicznego. Tyczy się to głównie chłodnicy, która w 95% przypadków jest zbudowania z miedzi, mosiądzu i lutu. Przy kranówie taki proces zajdzie po prostu o wiele szybciej, ponieważ woda już w momencie zalania z powodzeniem może służyć za elektrolit.

Patrząc w ten sposób, to można też powiedzieć, że każda pasta termoprzewodząca przewodzi prąd a kwestia leży w skali tej przewodmności ;) Poza tym zadam jeszcze pytanie praktyczne: mieśliście do czynienia z kompem dosłownie zalanym wodą lub czymś typu Feser? (w sensie sporo płynu wylało się na kartę graficzną lub płytę główną) Ja np. mogę dać gwranację, że przy Feserze nic się nei stanie, przy zwyklej wodzie nigdy nie dam gwranacji (tym bardziej, że ona też ma przecież określoną mineralizację).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Feserze stać może się wszystko, w końcu to najgorsze badziewie. :-P

Może i trochę "syfi" ale przynajmniej w razie wycieku jest w 100% bezpieczny dla komponentow komputerowych czego nie można powiedzieć np. o zwykłej wodzie ;)

A co do samego zalania kompa, jak ktoś umie składać wc, to musiałby się naprawdę nieźle postarać, by zrobić spory przeciek

A właśnie niekoniecznie. Wystarczy np. jakieś mikrouszkodzienie któregoś z oringów (na złączce, rezerwaurze lub w bloku) i przeciek murowany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wygląda :) Będą dostępne różne kolory? ;)

Na razie mam tylko możliwość stosowania niebieskich diod,działają one na 3,3V połączone szeregowo z 270 ohm rezystorem dla 12 V zasilania. inne kolory wymagają znajomości napięcia tychże diod i użycia innego rezystora dla maksymalnej jasności :)

Diody są na osobnym układzie, niezależne od kontrolera.

dzięki i pozdrawiam :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2012.04.06 jestem posiadaczem pompki w modyfikacji by Kamilwlodar:

- Laing

- blue top

- diody

- kontroler obrotów

Moje spostrzeżenia:

Uwaga, poniżej podane wrażena są bardzo mocno związane z układem wodnym, jaki posiadam - tak więc jak ktoś ma mniej restrykcyjny układ, to pompa będzie lepiej działać (chodzi o regulator obrotów i kiedy pompka zaskakuje).

Replicant Stage 3 - mój zestaw

Hałas:

Laing działa jednak głośniej niż EK Water Blocks DCP-4,0, jednakże EK daje cichy bas na 12V, a Laing daje ćwierkanie i to głośne.

Lainga trzeba skręcić i jest o wiele ciszej, poza tym jego wysoko tonowe dźwięki łatwo wyciszyć np montując go na gąbce/warstwie bitumicznej.

W tym przypadku wygrywa z EK, gdyż EK jest cichy ale jego basowe pomruki nadzwyczaj trudno wygłuszyć - przynajmniej w mojej konfiguracji.

Diody:

Na początku świeciły jak cholera, aż sie przywyczaiłem ;)

Sugestia do konstruktora - dodać opcjonalny wyłącznik albo opcję kontroli jak obroty (wiem, zwiększy to poziom złożoności oraz koszty, ale myślę, że się opłaci).

Regulator obrotów:

Jeśli zaczynamy od zera to pompka szarpie aż do mniej więcej 60% aż wtedy zaskakuje silnik - uroki silników krokowych w połączeniu z oporami płynu.

Jeśli zaczynamy od 100% i zjeżdżamy w dół to można dobić do jakichś 30% aż pompa traci moc i znowu zaczyna szarpać i przestaje się obracać.

Odczyty z Scythe Kaze Master Pro - obroty:

100% - 4500

50% - 2400 i przestaje byc słyszalna w otoczeniu całego działającego u mnie sprzętu.

0% - 480 - jak pompa przestaje się obracać to takie daje odczyty, pewnie to przez te szarpania.

Z czasem więcej testów.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to jak masowa produkcja :D

Do masowej produkcji to mi daleko, na razie jestem na etapie testów w ilości zwojów na cewce, ale jedna sztuka gotowa :)

O to co udało mi się na chwilę obecną uzyskać to moc 14W. 1.1A przy na 12.2V. Wyśmienita kultura pracy- takiej sztuki jeszcze nie miałem, widocznie przezwojenie cewki bardzo dużo daje. Niespotykanie cicha praca, bardzo mało drgań.

Dałem wyższą obudowę pompa ma 3.4 cm wysokości bez topu a z topem 5,5 cm, wygląda bardzo solidnie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna kolekcja pomp jest gotowa dla Was, Łącznie poszło 210m drutu nawojowego, ręcznie nawijanego na cewki ! Cicha, niezawodna konstrukcja. Moc 12,5W na PCB Sanyo

Enjoy Dołączona grafika

Dołączona grafika

A ta po lewo to pompa dla Ivanova, Moc 30W ! Normalnie szatan Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mogę potwierdzić, że pompki przeżywają zalanie, elektronika samoczynnie wyłącza układ w momencie większego zalania.

Pompka wysuszona i działa.

Jest jedno 'ale' - odradzam wieszanie pompki na wężu, poniżej wyjaśnienie:

Ostatnio w celu wyciszenia pompki powiesiłem ją na wężu pod rezerwuarem. (Ostatnio = kilka miesięcy)

Screamer zapewniał, że jeśli wąż jest ciasno włożony i dobrze skręcone są złączki to się nic nie wyślizgnie i nic nie stanie.

Ma rację.

Jednakże NIE JEST to zalecana metoda - wibracje przenoszą się na obudowę pompki.

W Moim przypadku - na górną część LAING DDC, od którą jest wielki oring uszczelniający. Zdjęcie poniżej pokazuje standarodwą pompkę, a nie te zmodowane.

Dołączona grafika

Wibracje i siła grawitacji powodowały powolne luzowanie się śrub mocujących top do reszty obudowy, co w efekcie doprowadziło do rozszczelnienia.

Draństwo jest jednak tak znikome, że na początku woda zdąży odparować - szczególnie w ciepłe dni. W chłodne dni jednak już nie jest tak wesoło i woda ma czas popłynąć w dół.

U mnie doszła do elektroniki, aczkolwiek zajęło jej to bardzo dużo czasu.

Jedyną rzeczą jaką zauważyłem w czasie jak nadeszły chłodniejsze dni był znaczny spadek cieczy w rezerwuarze.

Pompka po rozkręceniu i osuszeniu działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update - problemem nie było rozszczelnianie sie pompki koło uszczelki, ale pęknięcie plexi w topie.

Nie wiem czy wibracje spowodowały uszkodzenie topu pompy, ale wiem, że na krawędzi powstało pęknięcie, przez które przeciska się woda. Jest to pęknięcie na połączeniu płaskiej powierzchni pleksi oraz wybrzuszenia w ksztalcie kopuły - pęknięcie jest u nasady kopuły.

filmik pokazuje jak zauważyć pęknięcia w pleksi

Wcześniej myślałem, że poluzowały się śruby i rozszczelnienie nastąpiło na poziomie uszczelki. Niestety grzebanie w nocy w kablach w poszukiwaniu długopisu doprowadziło do znacznie ważniejszego odkrycia. Gapiłem się na pompkę ładnych kilka minut, bo zauważyłem, że woda się zbiera, ale nie ma charakterystycznego przy poprzednim uszkodzeniu parowania pleksy. A nie było śladów płynu od strony złączek.

Tak więc sugeruję KamilWlodar, abys przejrzał te konstrukcje.

Oczywiście może byc tak, że to u mnie był jakis wadliwy model.

Niemniej zamówiłem już inny top, ale pompki nie oddaję, bo działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie miejsce na tego typu pytania, ale czy ktoś orientuje się co dzieje się z użytkownikiem KamilWlodar? Nie odpisuje na maile, a telefon który do niego posiadałem od kilku tygodni jest wyłączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi