skus Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Witam forumowicze pisze do was w potrzebie. Od trzech dni jestem posiadaczem nowego dysku Samsung HD502HJ SATA2. Postawiłem na nim Windows'a 7, ale dziad działa mi tylko na ATA. Sprzęt jak w profilu. System stawiany był zanim przełączyłem w biosie opcje IDE na AHCI (może tu jest problem). Po włączeniu AHCI winda nie chciała się podnieść zaliczała BSOD'a, ale naprawił do fix rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci. Od tej pory dysk jest cały czas widziany jako ATA. Próbowałem bawić się zworkami żeby go ograniczyć do SATA1, na różnych kablach, nawet wciskałem w GSATA i ciągle to samo. Zrzuty z HD Tune 123 Co jeszcze mogę zrobić? Pozdrawiam. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez skus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Wszystko jest w porządku, nie kombinuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depedro Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Przy takiej instalacji dysk nie wymaga sterowników Sata.Jeśli przestawisz na AHCI to nie da się poprawnie uruchomić komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dokładnie, kolega szuka dziury w całym :D Nie ma czegoś takiego jak "dysk działa mi tylko w ATA" bo SATAI/SATAII/SATAIII to wszytsko jest ATA ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skus Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Czyli mam się nie przejmować? Dlaczego w takim razie u niektórych w device menager jest napisane Serial ATA a u mnie jest tylko ATA. Czuje przez to psychiczny dyskomfort ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Jak to mówią "poluzuj gadki" i daj se luz :) jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Albo przeinstaluj system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Ja dla mnie pomimo wpisu do rejestru nadal działa w IDE a nie w AHCI, max transfer trochę nisko, burst też, u mnie w AHCI mam "Active Mode 7(UltraATA/512), w IDE miałem "Mode 6" możesz od nowa postawić system już w ustawieniu AHCI. ew. to po pierwsze musisz podpiąć dysk pod jmicrona czyli u ciebie raczej niebieskie sata potem w biosie ustawiasz AHCI i normalnie logujesz system, tam powinien rozpoznać zmiany i zainstalować stery do AHCI jeśli to zrobi co rozpoznasz w menadżerze urządzeń, wracasz na sata białe i już, ewentualnie możesz dopieścić jakimiś sterami intelowskimi do AHCI plus takiego rozwiązania jest taki że wiesz na bank że stery są poprawnie zainstalowane i nie masz suprajsa w postaci bluscreenu ale nie zawsze wychodzi :wink: kolory wtyczek mogą się różnić w zależności od producenta :D Edytowane 8 Grudnia 2011 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...