Skocz do zawartości
andim

Jaki Chipset na płycie głównej

Rekomendowane odpowiedzi

USB3

SATA3

Obsługa zintegrowanej grafiki, jeśli tak jakie wyjścia są potrzebne.

Bierzesz pod uwagę wymianę za jakiś czas procesora na i5?

mATX czy ATX

Jakieś dodatkowe wyjścia, np prot równoległy ze względu na jakiś stary skaner, drukarkę.

FireWire do starszej kamery?

Kompatybilność z coolerami na lga775

Konieczność pci dla karty TV, dźwiękowej czy czegokolwiek, gniazdo pci-e x4 (x16) nie kolidujące z wieloslotową (ilu) grafiką.

To co mi na szybko przyszło do głowy.

Edit, pamięć w jednej kości 4GB lub dwie 2x4GB. Wystarczy 1333MHz.

HDMI możesz np przesłać obraz i dźwięk na tv wyposażony w takie złącze.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem w internecie takie złącze Hdmi i wygląda jak eurozłącze czy to to? bo ja mam w moim Philipsie Math III line Wirtual Dolby Surron]und aż 2 takie podobne wyjścia /i 3 okrągłe różnokolorowe/ Czy wtedy telewizor by mógł służyć jako monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem w internecie takie złącze Hdmi i wygląda jak eurozłącze czy to to?

Nie, to jest zlacze SCART. Nie nadaje sie do podlaczenia komputera.

Starszy telewizor najlepiej podlaczyc przez vga/d-sub, o ile oczywiscie posiada takie zlacze. W przypadku podlaczenia przez hdmi starszych telewizorow moga byc problemy ze skalowaniem z powodu braku dedykowanego trybu hdmi/pc lub hdmi/dvi, obraz moze byc nie wyrazny. Do filmow - ok, ale czcionki staja sie nie ostre, dlatego lepiej kozystac ze starego kabla vga. Nowsze telewizory mozna i nalezy podlaczac, przez hdmi, nie potrzeba do tego wyjscia hdmi na karcie, wystarczy dvi i kabel typu dvi>hdmi.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a obsługa zintegrowanej grafiki to chyba wejście pod monitor,? stare wąskie lub nowe szersze?

USB3,SATA3 - chyba tak, odatkowe wyjścia, np port równoległy ze względu na jakiś stary skaner, drukarkę - niekoniecznie,

FireWire do starszej kamery - nie

Kompatybilność z coolerami na lga775 - nie

Konieczność pci dla karty TV, dźwiękowej czy czegokolwiek, - może być , gniazdo pci-e x4 (x16) nie kolidujące z wieloslotową (ilu) grafiką. (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Bardzo dobrze, jestem zadowolony, bardzo fajna i ładna płyta, sporo funkcji a i grafika zintegrowana sie przyda jak by się zepsuła karta; wybór padł na płytę Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3, W sumie trochę kaski mnie to będzie kosztowało ale co się nie robi dla dzieci, niech się młody cieszy :banana:

A po nowym roku i tak ma wszystko podrożeć, tak ze może nie przepłacę

A oto ostateczna wersja mojego zestawu:

1) Płyta główna:

Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3 Intel Z68 LGA1155 (PCIE/DZW/VGA/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)

2) Procesor:

Intel Pentium G850 2.9GHz (BX80623G850) BOX

3) Karta graficzna:

GigaByte HD6850 1GB DDR5 256bit OC (GV-R685OC-1GD)

4) Zasilacz:

Chieftec GPA-500S8

5) Pamięć:

Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/4GX)

6)DVDRw:

LG SuperMulti SATA DVD+/-R22x,DVD+RW8x,DVD+R DL 16x, SecurDisc (GH22NS50 RBBB) Wewnętrzny PC

I jak, na razie uciągnie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO trzyma parametry, z tym że co do pamięci RAM u Kingstona czy Grey czy Blu, to są te same kości, przy czym Grey zwyczajowo jest droższe. Więc to jest kwestia tego czy warto doplacać do koloru radiatorka. HyperX zawsze ma gwarancję lifetime (realizowaną przez producenta, a nie sklep), cokolwiek by nie pisali na stronach sklepów.

Jako że bierzesz płytę z 4 slotami DIMM zakup 2x2GB także trzyma parametry, choć ja byłbym za zakupem 4GB w jednej kości i ewentualnie dokupieniem kolejnej w bliżej nieokreślonej przyszłości (albo i nie). Z jedną kością nie będzie trybu Dual, więc niby będzie niezauważalnie wolniej, natomiast może być nieco taniej, a na pewno kość 4GB będzie latwiejsza do sprzedaży za rok czy dwa, niż kość 2GB, która IMO będzie wtedy w praktyce niesprzedawalna. No ale to są drobiazgi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO trzyma parametry, z tym że co do pamięci RAM u Kingstona czy Grey czy Blu, to są te same kości, przy czym Grey zwyczajowo jest droższe. Więc to jest kwestia tego czy warto doplacać do koloru radiatorka.

I tak i nie... Na grey np. Asus P8P67 wczytuje xmp 1600 i to dziala, na blu zadziala tylko przy wylaczonym EPU inaczej plyta zbije za mocno napiecie i bedzie blekitny jak kosc pamieci ekran smierci, mniej agresywne ustawienia epu pomagaja. GA tez maja podobny do epu system - moze byc podobnie. Grey wczytuja sie na 2t, blue na 1t (nie wiem czemu) - moze w tym lezy caly problem. Inna sprawa, ze moje kosci sa pewnie z duzo starszych rev. niz to co teraz lezy w magazynach. Ogolnie za pare zlotych masz plug and play w przypadku gray, w przypadku blue mi osobiscie juz nie chce sie bawic, testowac i ustawiac, dlatego mam 1333/1.5v, kiedys z nudow je pewnie ustawie optymalnie. Lepiej kupic jedna kosc 4gb z powodu ceny, w grach wydajnosc bedzie identyczna ale juz przy renderigu minimalna strate da sie zauwazyc, tak wiec kupujemy wg. potrzeb ze wskazaniem na jedna kosc.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem możliwe, że masz rację co do Gigabyte, Asusa na P67 miałem przez kilka tygodni i niczego takiego nie doświadczyłem, a mam 4x4GB Blu. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że EPU nie wyłączałem, no ale głowy nie dam.

Obecnie na Asrocku z podpisu wczytuje się profil XMP bez problemu, zresztą w tym profilu jest 1,65V wpisane jak rozumiem, więc trochę mnie dziwi, że inne płyty tego nie potrafią dobrze wczytać. Przy dwóch kościach automat wybiera 1T, jak cztery kości to 2T.

Faktycznie na 1.5V na 1600 nie za bardzo to wygląda (u mnie chodzą na 1,55V), ale nie ma mowy o blue screenach. Na 1.5V po kilku godzinach zaliczyłem kiedyś wywałkę "raczej przez pamięć" to podniosłem na 1.55.

Grey nigdy nie miałem włożonych (tylko oglądałem kości pod radiatorkami), podobno one mają dwa profile XMP do wyboru (?).

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt już działa polecam wszystkim zainteresowanym i wachającym się zakup, jutro będę chciał dokupić pamięci (Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX) pozdrawiam wszystkich a szczególnie pomagających mi moderatorów forum i biorących udział w dyskusji. Wesołych Świąt i pora zamknąć temat.

Edytowane przez andim
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi