Dzieju Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Witam Panowie mam dylemat ... i7 2600k 3 lub 4 HD6970 - jaka plyta ? Tylko Asus - Kasa jest tylko teraz co wybrac ? (koszt plyty do 2500zl.) - Asus Rampage 3 ? Formula itd. - Asus Super Computer p6t7 ws A moze cos innego z Asusa ? No i co z glosem komputer do grania i nie mam przekonania do integrowanych kart dźwiękowych . Mam kilka dni na decyzje ... aktualnie posiadam Asusa Sabera p67 . Obudowa do tego jest Siverstone Raven 3 zasilacz Chieftec 1200w . 3 monitory 24 cale . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Skoro komputer do gier to po co cztery Radeony skoro skalowanie jest żałosne przy takiej liczbie i praktycznie w czech grach 4 karty dadzą coś więcej od dwóch, ale i tak cenowo to zjadą. Poza tym za dwa dni premiera HD7970 i proponuje poczytać newsy na portalu jak np. ten, bo kupno czterech starych prądożernych graf dwa dni przed debiutem nowych to strzał w kolano... Poleciłbym naj opcji czyli Z68 Extreme7 Gen3, ale jak widzę fanboy, więc szkoda więcej pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Skoro komputer do gier to po co cztery Radeony skoro skalowanie jest żałosne przy takiej liczbie i praktycznie w czech grach 4 karty dadzą coś więcej od dwóch, ale i tak cenowo to zjadą. Poza tym za dwa dni premiera HD7970 i proponuje poczytać newsy na portalu jak np. ten, bo kupno czterech starych prądożernych graf dwa dni przed debiutem nowych to strzał w kolano... Poleciłbym naj opcji czyli Z68 Extreme7 Gen3, ale jak widzę fanboy, więc szkoda więcej pisać. Nie komentuj "fanboy" to moja sprawa lubie asusa i juz :D Masz racje co do kart qrde :/ musze sie zastanowic a co do plyty mozesz cos polecic z asusa ? I co myslisz o tych co podalem p6t7 ws ? Poczytalem chyba poczekam na te 7970 :/ ale i tak plyte musze zmienic doradz mi prosze :D Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Dzieju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Powiem Ci Dzieju ze jest to firma ktorej ostatnio unikam... Za czesto trafiam sztuki ktore poprostu nie pracuja albo sie sypia. Z kartami poczekaj tak jak pisal Prolog. Tydzien czy dwa Cie nie zbawia a mozesz wyjsc na tym bardzo korzystnie... Zastanow sie moze nad kupnem czegos na s2011 jak masz zamiar wywalic tyle kasy... Chociaz ja sam zastanowilbym sie nad dwoma mocnymi grafikami, fajna plyta... i porzadnymi ssd zamiast tych 2x32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Powiem Ci Dzieju ze jest to firma ktorej ostatnio unikam... Za czesto trafiam sztuki ktore poprostu nie pracuja albo sie sypia. Z kartami poczekaj tak jak pisal Prolog. Tydzien czy dwa Cie nie zbawia a mozesz wyjsc na tym bardzo korzystnie... Zastanow sie moze nad kupnem czegos na s2011 jak masz zamiar wywalic tyle kasy... Chociaz ja sam zastanowilbym sie nad dwoma mocnymi grafikami, fajna plyta... i porzadnymi ssd zamiast tych 2x32 Ale czy na 2011 zaloze i7 aktualna ? 2600k ? Reszta czyli dyskami zajme sie pozniej . Karty kupilem nie dawno 2-3 miesiace temu najwyzej dokupie 7970 :/ Prosze o pomoc w wyborze plyty glownej . Ja nie mialem jeszcze problemow z Asusem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 To sie ciesz... Ja juz w tym tygodniu odeslalem 3 ;] Ale jak sie tak upierasz... Czekaj czekaj... ile w koncu chcesz tych grafik? Liczac nawet to ze wezmiesz nowsze, wydajniejsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Zalezy mi na utrzymaniu minimum 60fps w BF3 przy rozdzialce 5760x1080 Przy 2 HD6970 mam spadki do 45 fps w Ultra bez AA ... Licze ze 3 wystarcza ale moze ta jedna 7970 jaks ie dolaczy bedzie ok . Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Dzieju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fIDoo Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dzieju, niestety nie połączysz w crossfire dwóch kart z różnych generacji, 6970+7970 działać razem nie będą. Zostaje Tobie ewentualnie sprzedać te 6970 które masz i inwestować w nową generacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 A moze lepiej poprostu wsadzic dwie 7970 i na tym zaprzestac zmian. Moze Ci wystarczy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Na moj gust to bezsens teraz wchodzic w 4x 6970 , przy twoich wymaganiach szczegolnie. Nower Radeony 7970 pokazuja wlasnie pazury w wyzszych rozdzialkach 2x7970 beda na pewno szybsze niz 3x6970 z tego co sam wytestowalem to CF z 3kart to max ,najlepiej toto chodzi przy 2 kartach . Wniosek , wstrzymaj sie z miesiac , kup 2x 7970 jak bedzie malo to dorzucisz trzecia i powinno byc OK. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dzieki panowie za konkrety .. Szkoda bo 3000zl. juz w kartach jest no ale trudno .. Zostaje przy tym co jest czekam na nowa serie .. Prosze o pomoc w wyborze plyty glownej ... Dzieki :D Cena Plyty do 2500zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Akurat te co podales to nie ten socket... ;] Ale jak mamy rozumiec cos w tym stylu... otoz... Nie ma tego za duzo ;] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) A moze lepiej poprostu wsadzic dwie 7970 i na tym zaprzestac zmian. Moze Ci wystarczy ;] Korki bedzie wywalalo sasiadom, greenpeace skonfiskuje komputer i tyle grania bedzie. Zakup teraz 7970 to strzal w kolano, trzeba czekac na niereferencyjne karty i dopracowane sterowniki. Zreszta wydajnosc z wata moze byc gorsza od 6970. W bf3 ustawia sie detale na medium i wylacza swiatlo rozproszone - poprawia to wyglad gry, nie wplywajac na gameplay. Swiatla tak nie oslepiaja i gra tak nie meczy. Dwie karty w zupelnosci wystarcza, nawet radeony 6970. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) @up Ponieważ? Nikt nie każe kupować autorowi preorderów za 600 euro ani nawet zaraz po świętach pierwszych ofert, ale gorzej wydajności na Wat to bym się nie spodziewał. W kwestii sterowników to normalne, ale skoro w teście na aktualnych sterach będzie wydajniejszy o X to na każdych kolejnych będzie lepiej. Większym problemem są profile Eyefinity dla gier i nowych radków. Patrząc na priorytety AMD źle nie będzie, ale i tak pewnie trochę będzie trzeba poczekać. 1. Ten Twój i7 jakie ma taktowanie? Bo jeśli nominalne to on może powodować te straszne spadki FPS :P 2. LGA 2011 dla posiadacza i7 2600K nie ma żadnego sensu zwłaszcza do gier. 3. Nowe Radeony nie będą piekielnie wydajne, ale można liczyć na te 25% szybciej od 6970. Aututem jest jednak dopracowanie zarówno CrossFireX i Eyefinity czyli obu technologii, które Cię interesują. Lepsze zarządzanie energią i większa wydajność w grupie + większa wydajność w wyższych rozdzielczościach, a tymi AMD chwali się nie bez powodu. 4. Również poprzestałbym na dwóch grafikach, bo każda kolejna to tysiąc zł za 3% wydajności... Nie musiałbyś zmieniać tym samym płyty. 5. Opinie o Asusie mam identyczną. To chyba jedyny producent, który na LGA1155 zafundował takie kwiatki z bootowaniem i OC. Na dodatek umywał ręce, a i ew roszczenia gwarancyjne to dla Asusa olbrzymi problem. Poza tym przywiązanie do marki nie przynosi nic dobrego, zwłaszcza nieuzasadnione. Niewątpliwie są sytuacje w których jakiś model Asusa jest najlepszą opcją (np. Maximus IV GENE-Z jako gamingowy i ocerski maluch) i wtedy go polecę, ale jednocześnie dostałbyś i tak burę za fanboystwo :P Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2011 Dzieju to powinno Cię zainteresować - link. Problemem jest tylko zaporowa cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 Hmmm a może 2x 5970? Oczywiście płytka w 100% wystarczy z klasycznym crossfire,nie ma żadnego logicznego argumentu za pchaniem więcej niż 2 kart.Proc obowiązkowo 4.5-5ghz i HT off,oczywiście pod BF3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 Dzieju to powinno Cię zainteresować - link. Problemem jest tylko zaporowa cena Ok dzieki wiec postanowione :D 2x7970 czekam wiec :D Dzieki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zmienilem obudowe aktualnie moglem juz podkrecic procka . Stosujac sie do podpowiedzi wykrecilem i7 2600k na stabilne 4.8ghz podczas grania itd. Udalo mi sie rowniez 5.2ghz jednak mam BSD z bledami zbyt niskiego zasilania CPU mam ustawione max INTELA . tak czy siak na 4.8 bardzo ladnie chodzi i to wszystko czekam na 7970 . Pozdro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jakie napięcie miałeś na 4.8? Na dobrą sprawę to często nie ma różnicy pomiędzy np. 4.5 a wyżej - sprawdzałeś czy daje Ci to jakikolwiek skok wydajności? Druga kwestia to sens posiadania HT to gier, bo PCLab pokazał niedawno, że wyłączenie HT skutecznie zmniejsza pobór energii, a gry i tak tych wątków nie wykorzystują zwykle. HD 7970 już są. Cena sugerowana dziś to 2299 zł - cena w komputroniku 2999 zł :lol2: Pozostaje poczekać na nowe karty w innych sklepach i obniżkę cen po pierwszym WOW. W tej chwili można jednak nabyć takiego XFX za bodajże 2800 zł czyli niedługo zejdzie pewnie do akceptowalnej kwoty. Na zachodzie są już za 549 dolarów czyli ~1900 zł (z naszymi podatkami możemy liczyć na 2100? gorzej, że mamy bardzo chciwych sprzedawców). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Kupiłem 2x hd7970 jakieś 6 tyg temu. Sprawuje się dobrze ale jak dla mnie jeszcze Tyci Tyci z słabo. Momentami spadek fps do 80 jest nie dopuszczalny gdy jest 130. I nagle bach 80. Ale widać ze to nie dopracowana gra. Dodatek closequarters wydajność fps wzrosła i jest stabilnie. A grafa super. Napięcia nie pamietam sprawdze i ci napisze. Porcja obnizylem do 4.5 bo nie było właśnie różnicy. --- I am here: http://tapatalk.com/map.php?ul4box Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...