Skocz do zawartości
Luc@s

SSD OCZ Vertex 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drodzy forumowicze.

Potrzebuję porady odnośnie dysku Vertex-a 3. Poniżej zamieszczam jego osiągi. I teraz pytanie czy są one normalne, jesli nie to co jest nie tak.

Konfiguracja sprzętowa:

Asus Rampage III Formula + I7 950

Corsair Dominator DDR3 3x2GB 2000MHz

SSD OCZ Vertex 3

Bardzo proszę o poradę

Dodam że BIOS jest uaktualniony do najnowszego na dzień dzisiejszy, firmware dysku również do 2.15. Sterowniki jakie były najnowsze są wgrane. Zgłupiałem wkońcu stąd moja prośba.

Jeśli potrzeba więcej informacji czekam na odzew.

post-189046-0-53180100-1325596808_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb wiem o tym starałem się przewertować troszkę ten temat, ale nic nie mogę znaleźć. Widzę że płytę masz taką samą, jak u Ciebie chodzi Kingston na S-ATA 3. Może ja mam coś w BIOS źle poustawiane bądź jakieś inne sterowniki? Marvela mam sciągniętego ze strony Asusa czy coś jeszcze odpowiada za SATA3? Proszę o pomoc, bo nie mogę się o tym doczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb wiem o tym starałem się przewertować troszkę ten temat, ale nic nie mogę znaleźć. Widzę że płytę masz taką samą, jak u Ciebie chodzi Kingston na S-ATA 3. Może ja mam coś w BIOS źle poustawiane bądź jakieś inne sterowniki? Marvela mam sciągniętego ze strony Asusa czy coś jeszcze odpowiada za SATA3? Proszę o pomoc, bo nie mogę się o tym doczytać.

no to w linkowanym watku pojawia się parę razy informacja, że SSD powinno podłączać się do złączy SATA Intela (masz na płycie dwa SATA 6Gb/s więc podejrzewam, że jeden będzie Intela) i instalować sterowniki RST najnowsze. Na innych SSD mają niższe osiągi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to jest na ICH10 - za tych czasów nie było jeszcze Sata 3, w tej płycie jest tylko na badziewnym Marvelu.

Ja bym to podpiął na Intelowski Sata 2 i zapomniał o Sata 3 albo zmienił płyte i proca na Sandy ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SATA 2 nie podepnę bo jednak osiągi są gorsze. Szkoda że niby na kartce jest sata 3 a jednak go nie ma. Można było kupić Vertexa 2 i pewnie osiągi byłby te same. a troszkę kasy w kieszeni

@Rafa - no nie spojrzałem jaki to chipset. Mój błąd. Choć aż tak się nie pomyliłem diagnozując problem.

@Luc@s - przepnij w Sata2, zaktualizuj sterownik i sprawdź jak się sprawuje w 4k. Być może warto poświęcić duży sequential na rzecz lepszego odczytu małych plików. Chyba, że przerzucasz duże pliki i jest Tobie potrzebny wysoki sekwencyjny odczyt/zapis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marvelowskie "sata3" jest gorsze od tego sata2 co masz na płytce... a dokładniej koledzy wyżej chcieli ci powiedzieć ze lepiej komp będzie chodził na sata2 niż na tym marvelu a te benche to tylko cyfry które w tym [w twoim przypadku] wiele nie znaczą

i tak dysk będzie lepiej pracował na sata2 [można pokusić się o stwierdzenie że będzie szybszy niż na Marvelu...]

szkoda że przed zakupem nie zapytałeś się w w/w temacie to byśmy ci podpowiedzieli w wyborze lepszego dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzicie szkoda że nie podałem wcześniej tematu, no nic trudno. Nie wiem czy czytać dalej forum czy może wiecie w co lepiej w razie czego inwestowac w podstawkę 1155 czy poczekać chwilkę jak troszkę stanieje 2011 i wtedy kupić coś do niej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum czytaj jak najbardziej, jakbyś to robił na bieżąco najpewniej w ogóle nie kupiłbyś Vertexa i nawet o nim nie wspomniał ;)

Tematu o SSD też niezbyt czytałeś.

1155 jest równie wydajne jak 2011, korzyści z 4 kanałowej pamięci na 99.99% nie wykorzystasz inaczej już byś o tym wiedział że tego potrzebujesz. Tak samo 6 czy 8 rdzeniowych procesorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi