Pablosen Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Witam wszystkich !!! Mam pewien problem z prędkością swoich pamieci. Mam DDR 333Mhz a pokazuje mi, że 266 Mhz. Moja płyta główna na 100 % obsługuje takie pamięci. Dlaczego tak jest ? Czy da się to naprawić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 pewnie dlatego, że pamięci masz synchronicznie z prockiem a procek zasuwa na magistrali 133/266 MHz więc pamięć także ma 266 MHz. możesz zmienić ustawienie na asynchronicznie ale nie warto, stracisz na wydajności. lepiej jedź na 266 ale ustaw wydajne timingi ramu. nie wiem czy twój procek ruszy na mafistrali 166/333 (aby pamięć była na 333) i poza tym grzał by się, nie wiem jakie masz chłodzenie itp. zostaw te 266 tylko timingi ustaw lepsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Płyta obsługuje, ale trzeba to ustawić w biosie. Gdzieś powinno być DRAM Setup lub coś zbliżonego, i w niej DDR Sped musisz przestawić z FSB lub SPD na HCLK+33 i powinno zadziałać. Na Kt 333 uzyskasz 2-3% większą wydajność, tryb asynchroniczny nic nie daje. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 hmm ja tutaj nie widze zeby ci pokazywalo taktowanie pamieci :) tutaj masz tylko system bus - to niekoniecznie taktowanie ramu - nie uywalem nigdy wucpuid ale moze jest gdzies zakladka memory?? albo sprawdz programikiem cpu-z. bo to wcalenie jest powiedziane ze jak masz system bus 266 to memory tez idzie na 266 UPDATE slepota nie bioli (nia zauwazylem dopisku DDR) :) wyzej maja racje masz synchro z procem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Dokopałem się w biosie takiego ustawienia DRAM Clock. Można ustawić 3 wartości 133 Mhz, 166 Mhz, By SPD. Nie stety wszystkie trzy ustawienia powodują, że w WCPUID pokazuje nadal 266 Mhz :(Czy jest jeszcze jakaś na to rada ? O kręceniu procka nie ma mowy, bo nie wytrzymuje magistrali 150 Mhz :( P.S. Jak ustawia się te Timing`i ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 timingi to cyfry jak no. 6-2-2-2.5 lub masz do wyboru ustawienia : normal/medium/fast itp. zależy od płyty, poszukaj podobnych. a co do screena z WCPUID to masz napisane tylko że procesor pracuje na magistrali 133 (efektywnie 266 MHz, czyli DDR procka) a nie ma nic o pamięci. szybkość pamięci sprawdzisz sandrąlub 3d markiem'01. moim zdaniem lepszym ustawieniem będzie synchro z prockiem (133/266) i dobre timingi niż koniecznie 333 MHz ale na zwykłych timingach. najlepiej obczaj wyniki pamięci w obu wariantach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 hmm ja tutaj nie widze zeby ci pokazywalo taktowanie pamieci :) tutaj masz tylko system bus - to niekoniecznie taktowanie ramu - nie uywalem nigdy wucpuid ale moze jest gdzies zakladka memory?? albo sprawdz programikiem cpu-z. bo to wcalenie jest powiedziane ze jak masz system bus 266 to memory tez idzie na 266 UPDATE slepota nie bioli (nia zauwazylem dopisku DDR) :) wyzej maja racje masz synchro z procem :) Dobrze zauważyłeś, ja też mam tam mam DDR a pamięci SDR ha :) To DDR odnosi się do system bus które w przypadku Athlonów/Duronów jest właśnie DDR a np. P4 ma QDR. W WINCPUID jest inna zakładka która pokazuje taktowanie pamięci tam sprawdz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 heh ja tam wole moje stare dobre cpu-z :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zrobiłem test pamięci RAM Sandrą. Wynik był następujący: RAM Bandwidth Int Buff 1853 MB/s RAM Bandwidth Float Buff 1730 MB/s To chyba troszke za mały wynik, poniwasz jak wezmę Reference Chipset/Memory ustawie na VIA KY333 PC2700U CL2.5 DDR to pokazuje mi wyniki: RAM Bandwidth Int Buff 2092 MB/s RAM Bandwidth Float Buff 2014 MB/s Wynika z tego, że mam stratę około 300 MB/s :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ja kjuż pisałem timingi masz zwykłe a na 266 MHz (czyli poniżej nominalnych) możesz dać na prawdę wydajne wartości. lub ustaw taktowanie pamięci na 333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 W WINCPUID jest inna zakładka która pokazuje taktowanie pamięci tam sprawdz.Chyba bardziej obrazowo się nie napisać która to jest opcja: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Wlasnie... System bus to nie to samo co taktowanie Pamiatek... Choc powinno byc to samo bo wredy jest synchro i jest GUT. BTw -> Ostatnioi testowlem 2x266Mhz pamieci i puscilem to tak: 1. Procek 185x11.5 ( 2600+) 2. Pamieci 134Mhz (266) jak to moglo wplynac na wydajnosc kompa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 pewnie było kiepsko. zawsze synchro to brak oczekiwań procka na pamięć i pamięci na procka. lepiej zmienić mnożnik i ustawić synchro . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co powiecie na częstotliwość równą 0? Bo ja tak mam. :? W WCPUID jest po prostu puste miejsce, w 3DMarku natomiast 0Hz. A przecież pamięć pracuje... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Na te pole nie zwruciłem uwagi poniewarz tan nic nie ma :!: Troche dziwna to jest sprawa. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 No właśnie, Pablosen, masz tak samo jak ja. I to jest niezależne od ustawień pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ja mam tak samo, puste miejsce zamiast częstotliwości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Na te pole nie zwruciłem uwagi poniewarz tan nic nie ma :!: Troche dziwna to jest sprawa. :( To może sprawdź w CPU-Z, może ten program Ci pokaże - zakładka Memory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Oto co dostaje. Frequency jest 166 Mhz więc jest dobrze. To teraz druga sprawa. Dlaczego w sandrze uzyskałem słabe wyniki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Pewnie pamięć w BIOSIE ustawiona jest na niskie timingi, czyli w przypadku ECSa jest na Normal. Daj na Turbo albo Ultra (czy jak jest dokładnie w twoim modelu) i wyniki powinny być wyższe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co powiecie na częstotliwość równą 0? Bo ja tak mam. :? W WCPUID jest po prostu puste miejsce, w 3DMarku natomiast 0Hz. A przecież pamięć pracuje... ;)A jakie masz MOBO??? Wypróbuj AIDA32, jest to jeden z najlepszych programów do informacyjnych o sprzęcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Timingi mogę ustawiać ręcznie (manual) albo opcja by SPD. Nic innego. Jakie mam mniej więcej ustawić, żeby było lepiej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 http://www.pl.tomshardware.com/howto/20010..._tuning-18.html i wszystko jsne wyniki masz bardzo ok jesli na lajtowe timingi po podniesieniu uzyskasz takie jak by cie satysfakcjonowaly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablosen Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Przestawiłem timingi na : Zyskałem w ten sposób 100 MB/s więcej przepustowości w teście w sandrze. :) i 200 3D Marków więcej :D . Czy da się ten wynik jakoś jeszcze podnieść ? Czy to już jest koniec. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 to co ustawiłeś to już najlepsze co można ustawić. pozostaje próba asynchronicznego odpalenia pamięci na 333 MHz. więcej timingów nie da się ustawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co powiecie na częstotliwość równą 0? Bo ja tak mam. :? W WCPUID jest po prostu puste miejsce, w 3DMarku natomiast 0Hz. A przecież pamięć pracuje... ;)A jakie masz MOBO??? Wypróbuj AIDA32, jest to jeden z najlepszych programów do informacyjnych o sprzęcie.Mobo jak w podpisie. :D Ale cpu-z faktycznie pokazuje, co trzeba. Ciekawe tylko, z czego to wynika, że część osób nie ma częstotliwości pamięci w niektórych programach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Coś słabawy ten wynik ja na swojej płytce na fsb 147 mam RAM Bandwidth Int Buff ok 2050MB/s 2-2-3-5, a na 166 RAM Bandwidth Int Buff 2200 MB/s jak na starego sisa 735 to całkiem nieżle chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Pablosen co za problem spróbuj dać na 5-2-2-2 jeśli się da, albo nawet na 4-2-2-2. A jak nie odpali to znaczy że za ostro, proste! A na tej plycie nigdy nie puścisz pamięci synchro z procem na 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co powiecie na częstotliwość równą 0? Bo ja tak mam. :? W WCPUID jest po prostu puste miejsce, w 3DMarku natomiast 0Hz. A przecież pamięć pracuje... ;)A jakie masz MOBO??? Wypróbuj AIDA32, jest to jeden z najlepszych programów do informacyjnych o sprzęcie.Mobo jak w podpisie. :D Ale cpu-z faktycznie pokazuje, co trzeba. Ciekawe tylko, z czego to wynika, że część osób nie ma częstotliwości pamięci w niektórych programach. wcpuid nie pokazuje czestotliwosci pracu ddr poniewaz nie wie jakie one sa czy wlasnie na 133 =266 czy na innym fsb ..bylo by w tym zbyt wiele bledow tego juz na zwyklyc sdrach nie ma zawsze pokazuje to tak jak z taktowaniem ramu na k. grafiki jeden program pokarze 200 a drugi 400 bo ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 to co ustawiłeś to już najlepsze co można ustawić. pozostaje próba asynchronicznego odpalenia pamięci na 333 MHz. więcej timingów nie da się ustawić.Człowieku Ciebie w ogóle nie da sie czytać , same głupoty pleciesz!Spróbuj sobie odpalić asynchronicznie mózg bo coś w ogóle nie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...