Passt Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam, Być może było poruszane, ale nie znalazłem na forum. Mam pytanie związane z kupnem używanego laptopa. Mianowicie każdy lapek ma naklejkę z kodem licencyjnym danej wersji Windowsa na odwrocie. Wiem, że kupując uzywany sprzęt nie dostanę oryginalnej płyty z systemem operacyjnym. Stąd moje pytania: 1) Czy numer seryjny Windows przyklejony na odwrocie jest przypisany do konkretnego kanału dystrubucji systemu ( tzn. tylko i wyłącznie do wersji zainstalowanej na świeży notebook) ? 2) Czy ściągnięcie obrazu płyty odpowiedniej wersji systemu z neta i zainstalowanie go z użyciem oryginalnego klucza licencyjnego jest legalne?? Tzn. czy licencja na to pozwala?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2012 Ad. 1 Nie rozumiem pytania. Numer jest przypisany do danego lapka i tyle. Ad. 2 Jak najbardziej. Zresztą, laptop powinien mieć partycję recovery z obrazem systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Ad. 1 Nie rozumiem pytania. Numer jest przypisany do danego lapka i tyle. Ad. 2 Jak najbardziej. Zresztą, laptop powinien mieć partycję recovery z obrazem systemu. Czyli mając oryginalny klucz, niezależnie od sposobu instalacji, posiadam prawo do użytkowania tej wersji systemu. Dzięki costi za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 Jest dokładnie jak mówisz, nie nośnik świadczy o legalności systemu, a naklejka licencyjna (w Twoim przypadku). Zresztą wiele nowych lapków obecnie sprzedawanych nie ma dołączonego nośnika z systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...