lukaszorlas Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Witajcie Mam zachciankę zakupić obudowę, która na plecach płyty głównej pozwoli mi zamontować wentylator. Znalazłem 3 takie obudowy od Revoltec'a. Oto one: Revoltec product RG019 - Revoltec Fifty 3 ok. 160 zł Revoltec product RG022 - Revoltec Fifty 5 ok. 180 zł Revoltec product RG023 - Revoltec Sixty 5 ok. 200 zł Czy ktoś z Was ma takie obudowy? Czy rzeczywiście można w nich za plecami płyty włożyć wentylator? Mam dwa wentylatory Zalman'a o grubości 15 mm. Oczywiście nie chciałbym aby były na zewnątrz obudowy tylko w środku. Zwróćcie także uwagę na to, że te obudowy oferują też tylnie chłodzenie na kartę graficzną. Dajcie znać, Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2012 przez lukaszorlas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Do czego Ci to potrzebne? Musiałby Ci jakiś posiadacz lub sprzedawca je zmierzyć, ale ja tam nawet otworów nie widzę choć fotki mi się nie powiększają (<3 Opera). A co do grafik to masz na myśli otwory w tacce za miejsce gdzie na PCB są sloty pcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Ja też tam nie widzę żadnych otworów na wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Jest otwór na drugim panelu. Co do tych obudów, to są bardzo tanie i kiepskiej jakości, low-end. Z droższych konstrukcji, widziałem otwór montażowy na wentylator za socketem na procesor w obudowie np. Xigmatek Elysium. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszorlas Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) @aerial Dokładnie o to mi chodziło. Czy tam z tyłu wejdzie wentylator o grubości 15mm i żeby jeszcze mial troche odstępu od płyty. utaj macie np. Cooler Mastera z takim otworem na wentylator z tyłu płyty głównej http://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/RC_690/4.html Edytowane 5 Lutego 2012 przez lukaszorlas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Zastanawia mnie czemu overclockerzy bijący rekordy nie chłodzą socketu od du*y strony PCB wentylatorami, a Ty musisz :-P I nie wiem za co dałeś mi minusa xD Nie łaska sobie poszukać ile miejsca jest za tacką? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Żaden wentylator ci się tam nie zmieści. Zobacz jak ma się okienko na zaślepkę tylnych portów w RC 960 do boku obudowy a jak to wygląda w linkowanych wyżej Revoltecach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszorlas Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Zastanawia mnie czemu overclockerzy bijący rekordy nie chłodzą socketu od du*y strony PCB wentylatorami, a Ty musisz :-P I nie wiem za co dałeś mi minusa xD Nie łaska sobie poszukać ile miejsca jest za tacką? Hej Wybacz, że wyszło to tak mało-koleżeńsko - po prostu nie spodobało mi się, to że ktoś pyta mnie o motywy takiej zachcianki. Zwyczajnie uważam taki dodatek jako coś atrakcyjnego i dziwie się, że żaden producent na to nie wpadł. Szkoda, że takich obudów nie ma :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2012 Wybacz, że wyszło to tak mało-koleżeńsko - po prostu nie spodobało mi się, to że ktoś pyta mnie o motywy takiej zachcianki. Nawet nie wiesz jak często na forum wybija się chore pomysły z głowy, na koniec dyskusji ta osoba dziękuje. Zwyczajnie uważam taki dodatek jako coś atrakcyjnego i dziwie się, że żaden producent na to nie wpadł. Szkoda, że takich obudów nie ma :cry: Takie rozwiązanie byłoby wskazane tylko przy ekstremalnym OC, wymagałoby dużej dbałości o czystość. W normalnych warunkach wentylator szybko nagromadziłby na pcb mnóstwo kurzu. Groziłoby to zwarciami, przebiciami. Więcej szkody niż pożytku. Słaby nadmuch nie przyniósłby żadnego efektu, mocny więcej hałasu niż spadku temp. Interesowałeś się tym już 2 lata temu. Przeprowadzałeś jakieś testy, jaki to miałoby wpływ na temp. cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...