Skocz do zawartości
notentego

karty graficzne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, znajomy poprosił mnie o pomoc przy pc . Chodzi o to ze palą mu się karty tzn pojawiają się artefakty i resetuje się komp.Przy pierwszej karcie która miała około 5 lat pomyślałem , że źle ja konserwował tzn nie odkurzał itd i przez przegrzanie poprostu pojawiły się artefakty , druga karta na pasywnym chłodzeniu podziałała mu raptem 4-5 miesięcy ponownie artefakty , następnie jako że ja wymieniłem grafikę dosyć niedawno to użyczyłem mu swojej do czasu aż kupi nową ale coś było nie tak i zasilacz mu poleciał tzn komp nie odpalał więc sprawdziłem na swoim zasilaczu i wszystko latało bez problemu , on naprawił swój zasilacz u jakiegoś magika(brak kasy na nowy) i wszystko działało(jego zasilacz + moja karta). Przyszła nowa karta podmieniłem podziałała 2 dni i znowu artefakty. Chodzi o karty z serii 7900 moja karta to 7900gs galaxy . Jego zasilacz to 350W jakiś noname podejrzewam ze to własnie wina zasilacza.

sorry ze tak długo ale naprawdę chciałbym mu pomoc a jestem dosłownie już głupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U jakiegoś magika? Być może ten ,,Magik" nic takiego nie zrobił a kasę wziął. Być może twój kolega źle podłączył zasilacz?

Z zasilaczami czasem bywa tak, że dobry firmowy 300W jest lepszy od noname 400W.

Sam miałem w starszym kompie noname i w momencie, gdy dołożyłem do niego nagrywarkę, czytnik kart pamięci i pojemniejszy dysk, zaczął wywalać bluescreeny i w grach miałem artefakty, komp nie był zakurzony itp. Kupiłem nowy zasilacz i było ok (identyczny jak ten tutaj, imo będzie dobry) Link do aukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako wystarczający. Cóż, u mnie pracował ponad rok bez ani jednego bsoda, ani nie zauważyłem żadnego artefaktu, więc przynajmniej w moim wypadku nie mogę powiedzieć, że był zły. Dla jasności kupowałem go 2 lata temu, nie wiem jaką opinię ProComp wyrobił sobie od tamtego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako wystarczający. Cóż, u mnie pracował ponad rok bez ani jednego bsoda, ani nie zauważyłem żadnego artefaktu, więc przynajmniej w moim wypadku nie mogę powiedzieć, że był zły. Dla jasności kupowałem go 2 lata temu, nie wiem jaką opinię ProComp wyrobił sobie od tamtego czasu.