SanChin Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Witam, aktualnie rozglądam się nad jakimś monitorem, głównie będzie wykorzystywany do obróbki zdjęć i grafiki 2d. Do wydania mam maksymalnie 5500zł brutto. Jak dotychczas moją uwagę przykuł EIZO Flexscan SX2462W ( http://www.cortland.pl/eizo-lcd-24-1-and-8243-flexscan-widescreen-sx2462w-kolor-czarny-kalibrator-easypix.html ) Zależy mi głównie na minimum 24", kalibracji sprzętowej i jak najbliższej przestrzeni do AdobeRGB. Teraz pytanie do starych wyjadaczy, co byście polecili w tej cenie, z podobnymi bądź lepszymi parametrami? Edytowane 20 Lutego 2012 przez SanChin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Dobry wybór, choć słyszałem że jest on kalibrowalny sprzętowo tylko do pewnego poziomu, tzn. ColorEdge można "bardziej" ;) (jak będziesz pracował przy standardowych 6500K, gamma 2.2 , to nie powinno to Cię chyba obchodzić). Jeszcze jest NEC PA241W ... ale osobiście bym kupił EIZO SX2462W. ps. a ten kolorymetr EasyPix to chyba taki sobie Edytowane 20 Lutego 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Kyle, dzięki wielkie za opinię :) ps. a ten kolorymetr EasyPix to chyba taki sobie IMO lepiej na początek mieć jakikolwiek niż nie mieć żadnego ;) w przyszłości i tak planuję na lepszy dozbierać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 EasyShit powinno się to nazywać. ;) Nie wiem czy warto przepłacać za SX, PA oferuje to samo za dużą parę groszy mniej. Boleć może rozwiązanie sterowania jasności, od 120/140 cd/m2 mamy cięcie matrycą ( znaczna utrata kontrastu ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Toms83, mozę i racja... z neców moją uwagę przykuł NEC PA271W, widzę że posiadasz PA301, jesteś zadowolony? masz jakieś porównanie z 27"? Edytowane 20 Lutego 2012 przez SanChin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 27" ma sporo mniejszą plamkę, wszystko jest proporcjonalnie mniejsze. Wysokość to tylko 1 cm więcej od 24" 16:10, około 8 cm szerszy. Wizualnie 27" przy 30" to mały monitor, ale rozdzielczość jest nie wiele mniejsza. Mając 5 500 zł bez wahania brałbym PA271W. Do sprawdzenia jedynie ta plamka, czy nie będzie zbyt mała dla oczu właściciela. :) A tak, świetny, napakowany elektroniką, fabrycznie dobrze ustawiony sprzęcik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...