Skocz do zawartości
badzer

Problem z Chieftecem

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec kupilem sobie zasilacz chiefteca 360W DF. To prawda jest cichutki lecz napiecia troche mnie zawiodły, a moj config nie jest jakis kosmiczny.

Dołączona grafika

Linia 3,3V jest super.

5V to jeszcze w miare

ale 12V to dla mnie juz tragedia tyle mialem na starym codgenie który sie spalił a przy okazji popalił mi mobo na szczescie jednak wszystko w porzadku. Acha sprawdzałem tez miernikiem i wychodzi podobnie.

I teraz konkrety:

Jak wygladaja napiecia u innych uzytkowników?

Może to taka jednorazowa wpadka chiefteca, ale na to chyba reklamacji nie przyjma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najistotniejsze są +3,3 +5 i +12V - reszte olej. Bardziej powinno cię martwić słabe +5 a poza tym wszystko gra. Wynik dla +12 świadczy o dużym zapasie mocy.

Ja przy swojej "dziwnej" zasiłce mam 12V na poziomie 11,85V (ale mam pięć wiatraków na 12V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm u mnie tez nie jest idealnie:

Sprzet jak w podpisie, 2250 MHz @ 1.6V - 100% obciazenie caly czas mam.

3.3 - moje mobo nie podaje

5 - 4.81

12 - 12.52

To jest pod 100% obciazeniem procka, zaraz lookne jak wylaczne D2OL.

5 - 4.87

12 - 12.40

Tylko ze moj sprzet ciagnie jednak troche wiecej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najistotniejsze są +3,3 +5 i +12V - reszte olej. Bardziej powinno cię martwić słabe +5 a poza tym wszystko gra. Wynik dla +12 świadczy o dużym zapasie mocy.

Ja przy swojej "dziwnej" zasiłce mam 12V na poziomie 11,85V (ale mam pięć wiatraków na 12V)

Wiem minusy olewam ale myslem ze +12V bedzie sie trzymac na 12,4V

No ta 5V troche mnie martwi ale miernik pokazywał 5,02~5,06V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem to:

myslem ze +12V bedzie sie trzymac na 12,4V

Można się chyba tylko cieszyć - jest 12.99V

Myslałem ze im blizej 12V jest 12 :) tym lepiej ale mnie uspokoiłes dzieki.

Mozliwe ze jest takie wysokie bo nie mam podpietego zadnego wentyla tylko 1 dysku i CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierniki "na płycie" moga przekłamywać.

Nie bardzo rozumiem to:

myslem ze +12V bedzie sie trzymac na 12,4V

Można się chyba tylko cieszyć - jest 12.99V

Co ty gadasz. Tu nie chodzi zeby bylo jak najwiecej ale jak najblizej 12 V. Tolerancja wynosi 10%. 12.99 V to troche za duzo. 12x110%=13.2 V. Oddaj do reklamacji pod zarzutem złego wyregulowania napieć. Na swoim FSP mam 3.28V 4.95V 11.70 V. Gdy mialem 235 W zasilacz napiecia mialem cos kolo 12.79 V i 4.81 V :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty gadasz. Tu nie chodzi zeby bylo jak najwiecej ale jak najblizej 12 V. Tolerancja wynosi 5%. 12.99 V to za duzo. 12x105%=12.6 V. Oddaj to reklamacji pod zarzutem złego wyregulowania napieć. Lepiej zeby było 11.4-12.6 V anizeli 12.99. pozdro

Może sie myle ale wydaje mi sie ze na 12V tolerancja jest +-10% a na 5V i 3,3V +-5%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A ja mam inny problem z tym zasilaczem. Niemilosiernie piszczy. Sprzet jaki posiadam to: athlon 1700+, msikt4v, gf4ti4200 msi, BIV 60GB, 512 ddr samsunga. Czy trafil mi sie jakis wadliwy egzemplarz? W starym zasilaczu 235 Wat nic nie piszczalo ale juz nie dawal rady wiec trzeba bylo wymienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A ja mam inny problem z tym zasilaczem. Niemilosiernie piszczy. Sprzet jaki posiadam to: athlon 1700+, msikt4v, gf4ti4200 msi, BIV 60GB, 512 ddr samsunga. Czy trafil mi sie jakis wadliwy egzemplarz? W starym zasilaczu 235 Wat nic nie piszczalo ale juz nie dawal rady wiec trzeba bylo wymienic.

To ci pewnie baracuda piszczy. Pare osob na forum mialo ta sama akcje. Co to tolerancji to masz racje sory 10 % a to wychodzi 13.2 V. Ale ja bym i tak oddał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To ci pewnie baracuda piszczy. Pare osob na forum mialo ta sama akcje. Co to tolerancji to masz racje sory 10 % a to wychodzi 13.2 V. Ale ja bym i tak oddał :)

To nie baracuda bo ja odlaczalem i uruchamialem komputer bez dysku, ale dla pewnosci sprawdze jeszcze raz. A jesli to dysk to czy tylko z BIV cos takiego sie zdarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal myslisz ze jak ponizej to zle :) Jesli wartosc 12 V nie spadnie ponizej 10.8 V to wszystko ok poza granicznymi wartościami 10.8-11.4V 12.8-13.2 V U mnie w starym zasilaczu wartosc 12 V rosła jak zasilka byla bardziej obciazona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bla bla bla wszystko sie wali. DLA 12 V - 7% dla 5V-4% sami liczcie czy jestescie w graniach (dane spisałem z zasilacza ). Paco masz bardzo niebezpieczną wartość 3.3V

Graniczne wartosci

12V --> 11.16 - 12.84V

5V -->4.8V - 5.2V

A 10% to dla wartości ujemnych -12V i -5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt - z tym piszczeniem zasilacza to racja (nie przypuszczalem ze kiedykolwiek o czyms takim bede pisal ;P). Nie jest to tak wkurzajace jak swist Caviara 800JB ale troche to slychac. Bo jesli chodzi o wentylator to luz. Nie wiem co jest tego powodem ?. Moze ktos ma jakis pomysl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a propo zasilaczow. Dzisiaj padla mi moja 300W jakis no name. I wygrzeblaem w szafy 235W stara zasilke, poki bede miec kase na nowa. Malo tego ze stara to pozbawiona wiatraka i generalanie zakurzona, poobijana :]. Po malych przerobkach podlaczylem. Poki co chodzi na zewnatzr bez obudowy i dalem tylko wiatrak na radiatory. Naturalnie Zmniejszylem napiecie proca z 1.775 ktore mialem na default czyli 1.6v. I odkrecilem troche bo dalem 10 x 166 mhz. Wklaczam kompa, patrz i nadziwic sie nie moge :|. chozdi juz tak pare godzin, zostawie go an noc i zobacze jaki bedize efekt ale...

+5V - 5.02V skacze czasem na 4.975V.

+12V - 12.250V raczej stabilne

-5V - 5.099V

-12V - 12.610.

config jak w podpisie, az wierzyc sie nei chce...jutro dam wieksze napiecie na proc i takie tkatowanie jak bylo...jestem ciekaw jak sie bezdie zachowywal. przy tej starej 300 moglem pomazyc o takich napieciach. Ta teraz sluzyla mi kiedys przy atlhonie 1000 @ 1333. I zmienilem ja, bo pamietam ze zanizala mi napiecia potwornie, nawet do 4.5 na 5V. Ale tego athlona jak tez pameitam grzalem ostro :) po 2V na Vcore :]. A ze pieniedzy nei mam na zadnego chefteca (na no namy juz mi szkoda kasy) bede poki co siedzial z tym 235W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy duża jest róznica pomiędzy chiefem DF z PFC i chiefem bez DF i PFC>????????? Nie chodzi mi tak bardzo o ciszę. Rozumiem więc, że najważniejsza róznica to PFC? W czym to pomaga? Lepiej zasiłka trzyma napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy duża jest róznica pomiędzy chiefem DF z PFC i chiefem bez DF i PFC>?????????  Nie chodzi mi tak bardzo o ciszę. Rozumiem więc, że najważniejsza róznica to PFC? W czym to pomaga? Lepiej zasiłka trzyma napięcia?

Tak naprawde to nikt z forum nie jest w stanie powiedziec co daje praktycznie PFC. Teroretycznie to Power Factory Correction czyli poprawa kosinusa fi. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pytaniu o to co to jest PFC w zasilaczach Chiefteca (czesto mylone z Power Fan Control)

PFC - Power Factor Correction - układ aktywnej korekcji współczynnika mocy

(cosinus fi).

Jest on włączony po stronie pierwotnej zasilacza pomiędzy mostek

prostowniczy,

a konsensatory filtrujące. Zwiększa sprawność zasilacza poprzez

zmniejszenie strat

spowodowanych mocą bierną oraz poprawę kształtu prądu pobieranego z

sieci ~230V.

Ponadto napięcie na kondensatorze filtrującym napięcie zasilające

charakteryzuje się

znacznie mniejszymi tętnieniami niż w przypadku braku układu PFC, co

zapewne też ma

odbicie na stabilności napięć wyjściowych zasilacza.

W zasilaczach tych regulacja obrotow jest automatyczna i zalezy od

temperatury w srodku zasilacza. Wersjaz Aktywnym PFC posiada 2

wentylatory ktore kreca sie wolniej wiec jest ciszej niz w wersji z 1

wentylatorem.

Jak bardzo jest ciszej - trudno mi powiedziec mam wersje z Passive

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie ;) - trudno opisac dzwiek - moze uda mi sie to zgrac do mp3-ki , hehe

Dakladnie mi tez Chieftec piszczy. Sprawdzalem to dakladnie i juz wiem jaki jest powod, baracuda IV. Jak odlaczam bysk to jest cisza, a jak dysk jest wlaczony to zasilcz piszczy jak diabli. Czy jest jakis sposob zedy sie tego pozbyc czy tylko wymiana jednej z czesci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie wydaje mi sie zeby to byla wina akurat ze to Seagate. Po prostu dysk twardy pobiera jak i procek najwieksza moc z zasilacza i pewnie dlatego jest taki efekt.

Na ten stronce byly testy zasilaczy i pokazane typowe zapotrzebowanie na moc w kompie :

http://www.tomshardware.pl/howto/20021021/...upplies-02.html

Zycze milej lekturki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...