Skocz do zawartości
piiwko

Zestaw za około 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna takiego zestawu. Przy czym zaznaczam, że brałem mocno pod uwagę możliwość rozbudowy w przyszłości (stąd droższa płyta i mocny zasilacz) bo za kilkanaście miesięcy chciałbym tu wstawić i5 2500K, jakąś mocniejszą grafikę i dysk SSD. Proszę o ocenę:

Procesor: Intel Pentium G840 2x2.80 GHz BOX (LGA1155, 3MB, HD2000, 65W) ~270zł

Płyta: Asrock P67 Pro3 (B3), P67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, GBLAN, ATX, LGA1155 ~360zł

RAM: DDR3 4GB 1333MHz Crucial CL9 ~80zł

Grafika: Radeon HD7750 MSI 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E OC 830/4500 ~440zł

Nagrywarka: Asus DRW-24B3ST Black SATA ~70zł

Obudowa: SilentiumPC Regnum L50 Pure Black Black (bez zasilacza) ~290zł

Zasilacz: ATX 650W Corsair CMPSU-650TXV2EU (Fan 140mm) ~360zł

1. Nie wiem czy warto inwestować więcej w HD7750 czy dać trochę tańszą HD6770?

2. Zasilacz wychodzi dość drogo, czy dało by się wstawić tu coś tańszego co w przyszłości pociągnie podkręconego i5 2500K i powiedzmy Geforce GTX560Ti?

Edytowane przez piiwko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw można zbudować inaczej .

Na początek płyta - Asrock P67 Pro3 fajny ale z G840 będzie się nudził , lepiej kupić płytę na H61 np. Asrock H61M/U3S3 a resztę dołozyć do I3 2120 czy nawet I5 2400 .

Możliwości rozbudowy są ( nawet Ivy Bridge ) ale brak OC .

Ram - za ~ 65 zł można mieć dobrego i polskiego Goodrama 4GB DDR3 .

Zamiast HD7750 brałbym HD6770 , karta z reguły szybsza .

Btw. za niecałe 500 zł można mieć HD6850

Buda - Brałbym tańszego Zalmana Z9 / Z9 Plus .

Zasilacz - zamiast tego Corsiaria brał bym XFX Core 550W albo trochę tańszego Thermaltake Toughpower XT 575W .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za kilkanaście miesięcy będą wydajniejsze procesory na nowej podstawce i i5-2500K będzie nieopłacalny. Kup teraz mocniejszego proca, a jak zacznie brakować ci mocy to zmienisz razem z płytą, to nie jest tak, że stracisz jakiś majątek sprzedając płytę, którą kupiłeś za 200zł.

Podaj budżet, wydaje mi się, że bez problemu starczy na i3-2120 i HD6850, a to będzie o wiele wydajniejsze niż twoja pierwotna propozycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady.

Budżet to 2000zł. Ma to być komputer do zwykłego codziennego użytku (internet, office, photoshop, netbeans, muzyka, filmy HD) przy czym chciałbym aby wszystko działało możliwie najszybciej. Dlatego chyba najlepiej by było od razu wstawić SSD nawet kosztem trochę słabszej grafiki czy procka. Jeśli chodzi o gry to nie zależy mi specjalnie na najnowszych tytułach. Lubię pograć w Minecraft'a i chciałbym aby to chodziło płynnie na maksymalnych detalach. Ważna też dla mnie jest możliwość łatwej modernizacji w przyszłości żeby nie zaczął mi spowalniać przy nastepnych wersjach systemu, czy nowszych wersjach programów. Dlatego wybrałem Sandy Bridge bo teraz mogę kupic procesor taki jaki potrzebuję zbytnio nie przepłacając a w przyszłości i tak będę miał do wyboru dużo mocniejszych modeli jeśli zajdzie potrzeba wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadałbym sobie pytanie: czy masz zamiar grać w "poważne gry"? Jeśli nie, to nie ma potrzeby inwestowania sporej $$$ w komputer.

Niby oczywiste, ale często widuję podobne posty z tematem "chcę kupić komputer", gdzie ktoś chce wydać sporo $$$ na sprzęt, który będzie mu tylko służył do internetu albo filmów. Do tego celu bez kłopotu wystarczy to, co mam w sygnaturce od 4 lat (łącznie z grami w 1366x768, bez aa + całkiem rozsądne detale)... a bez gier to nawet mój dell d830 z t7250 + 2gb ram + quadro (czyli gf8400gs).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie:

-procesor celeron g530 lub pentium g620, i3 / i5 są drogie i mają sens jeśli naprawde potrzebujesz czegoś bardzo wydajnego (gry, praca)

-pamięć ram goodram, kingston, corsair 1x4gb albo 2x4gb 1333mhz / 1600mhz cl9, ja bym brał 2x4gb 1600mhz cl9 bo teraz ram jest prawie za darmo

-karta graficzna, na początek zobacz, czy ci wystarczy zintegrowana, bo zawsze można sobie coś dodatkowego dokupić :)

-płyta asrock h61m/u3s3 ma hdmi, usb3, sata3, czyli na bogato w tej cenie

-ssd kingston v+200 90gb / 120gb, a jak chcesz mieć killera to crucial m4 64gb / 128gb, są testy u nas na stronie

-zasilacz ocz zs 550w warty swojej ceny, starczy na parę następnych komputerów

-obudowa jeżeli nie masz to polecam matx coolermaster elite 341 lub aerocool pgs qs-200, z obiema miałem doczynienia i są naprawdę bardzo fajne, szczególnie aerocool ma parę fajnych rozwiązań i mi chodzi po głowie do drugiego komputera :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa zostanie ta, którą podawałem na początku bo mi się podoba. W stosunku do konfiguracji z pierwszego posta zgodnie z radami zmieniam grafikę na HD6770, zasilacz na OCZ, dołożę dodatkowe 4GB RAM, dysk SSD 64GB Crucial albo Samsung (jeszcze przejrzę testy i recenzje). Płytę Asrock P67 Pro3 zostawię jako motywację do modernizacji a na razie niech się nudzi z Pentium G840.

Jeszcze tylko szybkie pytanie: czy ten OCZ ZS 550W dał by radę z i5 2500K @ 4.7GHz i GF GTX560Ti?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

szukam dobrej i w rozsądnej cenie płyty głównej, która nada się do podkręcenia 2500K przy czym musi mieć 4 USB na przód w tym co najmniej jedno 3.0. Będzie to siedziało w obudowie Silencium Regnum, która ma z przodu 4 USB i wszystkie muszą być aktywne żeby nie było lipy. Asrock P67 Pro3 nie da rady bo ma tylko 3xUSB 2.0. Wymagania spełnia Asrock Z77 Extreme4 ale jestem ciekaw czy nie ma jakiejś trochę tańszej alternatywy bo żadne inne bajery nie są mi potrzebne - P67 Pro3 by wystarczyła gdyby nie brak USB3.0 z przodu.

Edit:

zakładałem nowy temat, nie wiem czemu to wskoczyło do mojego poprzedniego. Jak już tu zostało przeniesione to dodam, że chodzi o inny komputer niż ten z początku tematu i szukam wyłącznie płyty głównej (reszta już jest zakupiona).

Edytowane przez piiwko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Z77A-G43

G43 ma o 1 port USB za mało (2xUSB2.0 1xUSB3.0) ale obok była G45, która będzie dobra także dzięki za naprowadzenie. Jest tańsza od Asrocka Z77 Extreme4 więc zawsze lepiej. Szukałem też innych ale taniej od tego MSI Z77A-G45 chyba nic nie znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden port na płycie obsługuje 2 na obudowie.

Czyli w SilentiumPC Regnum powinny być 3 wtyczki USB? tzn. jedna do dwóch USB2.0, jedna do pojedynczego USB2.0 i jedna do USB3.0?

Edit:

Już znalazłem, Regnum ma 1 wtyczkę do 2xUSB3.0 i jedną do 2xUSB2.0. W takim razie G43 będzie dobra :)

Edytowane przez piiwko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

potrzebna mi będzie płyta, która posłuży kumplowi do kręcenia 2500K. Najlepszym wyborem był by wspomniany w tytule Asrock P67 Pro3 ale jest dodatkowe wymaganie w postaci wewnętrznego złącza USB3.0 (do wyprowadzenia na panel) bo będzie to siedzieć we Fractalu Define XL. Jedyne co udało mi się znaleźć to MSI P67A-C45 ale nie wiem czy ma wystarczająco dobrą sekcję zasilania. Inna opcja to Asrock + karta USB3 na PCI-e ale sama karta dość droga i wtedy budżet przekroczony. Macie może jakieś inne propozycje? Chipset nie musi być P67, płyta ma być dobra do OC i mieć wewnętrzne USB3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi