loczyn Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Jestem nowy więc tym bardziej witam was wszystkich. Chciałem was zapytać jako specjalistów. Mianowicie, jadę na pożyczonej GTX 8800 od znajomego (moja się spaliła). Zasilacz też coś rżezi. Chcę kupić nową, uparłem się na: Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX Pytanie brzmi, czy mój aktualny komp ją pociągnie, a pytanie nr. 2 to jaki zasilacz do mojego zestawu i do tej karty. Na pokładzie mam: -płytę MSI P-45 Neo-F (taka czerwona) -Intel Dual Core 2,4Ghz E8500 -RAM mieszanych firm ~3Gb Oczywiście do nowej karty i nowego zasilacza będę zmieniał resztę na ile budżet domowy mi pozwoli. Mam w planach zakupić i7 2600K, płyta jeszcze nie wiem (nieznam się na płytach głównych kompletnie) oraz z 8 giga ramu (jak nie 16) Tak więc ponawiam. Czy karta da radę na tym zestawie oraz jakiś przyszłościowy zasilacz do tego zestawu i do tego co będzie kiedyś - mam nadzieję. Pozdrawiam! PS. Zasilacz w rozsądnych cenach, ale żeby miał jakiś zapas mimo wszystko ;) PS2. (przepraszam wszystkich jeśli będzie to zbyt duży offtop, ale myślę, że jest to istotne przy tym zakupie) Zmieniam grafikę i zasilacz, ponieważ to w nich doszukuję się restartu mojego kompa co jakiś czas. Częściej przy wymagających tytułach. Ostatnio restartował się nawet w menu StarCraft II :) Karta Graficzna na pulpicie ma 80-83*C, proc ~40-45*C Dobrze myślę, że to wina karty lub zasilacza? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez loczyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Podaj jaki masz obecnie zasilacz to ci powiemy czy trzeba go zmieniać . Co do temperatury karty - czyściłeś chłodzenie ? W większości przypadków przedmuchanie sprężonym powietrzem żeberek radiatora i wyczyszczenie z kurzu wentylatora potrafi zbić temperaturę i to czasami dość mocno . Jak to nie pomoże to spróbuj wymienić wentylator na nowy , może być nawet większy niż ten co był . Z tego co wiedzę to masz E6600 a nie E8500 jak napisałeś ( E8500 miał bym takty 3,16 Ghz ) . GTX460 jest średnio opłacalna , tym bardziej do tego procka - a jak masz W7 to już szczególnie . Jak chcesz teraz wymieniać kartę a potem resztę to bierz HD6850/HD6870 . Do czego wykorzystujesz kompa że chcesz I7 2600K i 16GB ramu , jak do gier to kompletnie nie trafione i wyrzucanie kasy w błoto bo nie wykorzystasz sprzętu . W tej cenie możesz mieć I5 2500K z dobrym chłodzeniem , do tego Asrock P67 Pro3 - tania i bardzo dobra płyta oraz 4-8GB ramu , w większości gier wystarczy 4GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczyn Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Witaj, Podaj jaki masz obecnie zasilacz to ci powiemy czy trzeba go zmieniać . Co do temperatury karty - czyściłeś chłodzenie ? W większości przypadków przedmuchanie sprężonym powietrzem żeberek radiatora i wyczyszczenie z kurzu wentylatora potrafi zbić temperaturę i to czasami dość mocno . Jak to nie pomoże to spróbuj wymienić wentylator na nowy , może być nawet większy niż ten co był . Jestem w pracy, nie pamiętam, ale chyba MODECOM jakiś 500 lub 550W. Chce zmienić bo czasami wali palonym platikiem no i wentylator wyje. Żeby nie buczał muszę naciskać na górę obudowy :/ Wyczyściłem, radiatorki i wentylatorki błyszczą :) Co do karty graficznej - nie modyfikuje jej. Jest nie moja, musze wymienić na 100%. Z tego co wiedzę to masz E6600 a nie E8500 jak napisałeś ( E8500 miał bym takty 3,16 Ghz ) . Mea culpa. Najmocniej przepraszam. Mam E8500 z 3,16Ghz. 2,4Ghz miał mój stary Pentium :) GTX460 jest średnio opłacalna , tym bardziej do tego procka - a jak masz W7 to już szczególnie . Jak chcesz teraz wymieniać kartę a potem resztę to bierz HD6850/HD6870 . GTX460 ma CUDA, przy okazji ma niezłe wyniki. No i nie lubię Radeonów. Miałem jednego i duże problemy z nim. Btw. co masz na mysli, że mam W7? PS. 6870 jest droższy o jakieś 100-200zł od tego GF, ale ten 6850 nawet nawet. Niestety brak CUDA i ten Catalyst, w ogóle potrzebny on jest? Mam Radka w lapku i bez tego obraz wygląda strasznie niebiesko. Musiałem dopiero w Catalyst podkręcać by kolory były naturalne... w miarę. Do czego wykorzystujesz kompa że chcesz I7 2600K i 16GB ramu , jak do gier to kompletnie nie trafione i wyrzucanie kasy w błoto bo nie wykorzystasz sprzętu . W tej cenie możesz mieć I5 2500K z dobrym chłodzeniem , do tego Asrock P67 Pro3 - tania i bardzo dobra płyta oraz 4-8GB ramu , w większości gier wystarczy 4GB . Do grafiki komputerowej. Renderowanie animacji 3D/2D. Sam After Effect potrafi zjeść 16GB z miejsca. Więc I7 to pewniak. Kolega ma tego I7 2600K trochę nawet podkręconego i mówi, że bardzo ładnie renderki na nim śmigają. Dziękuję za odpowiedź! Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez loczyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jak do renderingu to faktycznie I7 2600K jest opłacalny , ram także . W7 - Windows 7 , najnowszy ( prawie ) system od M$ . Jak masz W7 to z tym GTX możesz mieć problemy w grach - sterowniki mają za duży narzut na cPU w porównaniu do konkurencji od AMD . HD6850 można dostać nawet za 500 zł - klik , szybszy ( W Win7 szczególnie ) , chłodniejszy , jedyna wada to brak CUDA ale ATI ma coś podobnego - nazywa się to Stream . A ten Modecom to co za model dokładnie ? , jak MC to jeszcze ujdzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczyn Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak do renderingu to faktycznie I7 2600K jest opłacalny , ram także . W7 - Windows 7 , najnowszy ( prawie ) system od M$ . Jak masz W7 to z tym GTX możesz mieć problemy w grach - sterowniki mają za duży narzut na cPU w porównaniu do konkurencji od AMD . HD6850 można dostać nawet za 500 zł - klik , szybszy ( W Win7 szczególnie ) , chłodniejszy , jedyna wada to brak CUDA ale ATI ma coś podobnego - nazywa się to Stream . A ten Modecom to co za model dokładnie ? , jak MC to jeszcze ujdzie . Mam Windows 7 Ultimate 64 bit. Dzięki za info dotyczące tych sterowników. Nie wiedziałem. :) Jednak kurczę brak CUDA jest znaczący, w pracy z tego korzystamy :( Co do Modecoma. Nie chce teraz strzelać. Za 3 godziny wrócę do domu to odpowiem. Jednak czy jest sens trzymać zasilacz z zatartym (chyba) wentylatorkiem? Niby działa, ale to jego buczenie jest wkurzające. Jak pracuje/gram to jeszcze ujdzie, ale jak nie siedzę przy nim to jest niefajnie ;) Boję się też, że od tego zatarcia czy nie wiem czego (co wywołuje takie jednostajne buczenie?) zatrze się na amen i zostanę z niedziałającym kompem na kilka dni. Nie bardzo mogę sobie na to pozwolić. Dzięki za odpowiedzi! Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez loczyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) o/ loki :) Wentylator zawsze można wymienić, aczkolwiek te 500W+ MC były bardzo słabe na linii 12V, o ile w ogóle to nie jakiś FELL :> Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) GTX 460 to nie jest zła opcja, wydajność zbliżona do HD6850, niestety jest trochę bardziej prądożerna i grzeje się bardziej. http://www.anandtech.com/bench/Product/542?vs=539 Restarty kompa na 90% spowodowane są zasilaczem, wymieć na OCZ ZS 550W albo XFX Core 550W (w zależności od budżetu) Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczyn Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 o/ loki :) Wentylator zawsze można wymienić, aczkolwiek te 500W+ MC były bardzo słabe na linii 12V, o ile w ogóle to nie jakiś FELL :> O cześć! :D @humanoidal XFX jest dużo lepszy od OCZ? Szczerze różnica w cenie niewielka, co lepiej? Czym się różnią? Ocz znam, niestety XFX nie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 XFX ma podzespoły bardziej renomowanego producenta (seasonic), ma o jakieś 15% mocniejszą linię 12V (zasilającą procesor i kartę graficzną) i jest chwalony za cichą pracę. Możesz też rozważyć GTX 560, jakieś 100zł więcej ale warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczyn Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 XFX ma podzespoły bardziej renomowanego producenta (seasonic), ma o jakieś 15% mocniejszą linię 12V (zasilającą procesor i kartę graficzną) i jest chwalony za cichą pracę. Możesz też rozważyć GTX 560, jakieś 100zł więcej ale warto. Dobra czyli: Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl + Zasilacz XFX Core 550W 80+ SLI PSU - Zasilacze do komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...