fire88 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Witam, Po 4 latach użytkowania padł mi dysk twardy w Compal'u JFL92. Nie chce mi się wymieniać całego kompa, bo to zbyt wielki wydatek, jednak chciałbym dokupić dysk twardy. Czy ktoś się orientuje, czy można do tego modelu wsadzić dysk SATA II? Jeżeli tak, to czy są jakieś limity co do pojemności? Sam szukałem jużchyba wszędzie informacji i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedź. Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 SB to 82801HBM ICH-8 wiec obsługa tylko SATA 150. Kupujac dysk musisz sie dowiedziec czy ma limitacje zworka do 150mbit/s . Rożnica miedzy sata 150 a 300 żadna w twoim przypadku jesli chodzi o predkośc odczytu jedynie przy SSD czuło by się różnice, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) Nie potrzeba żadnej zworki, dysk sataII normalnie podłączasz i działa. To samo SSD (może wymagac upgrade AHCI ROM w przypadku niektorych modeli- np OCZ, inaczej nie bedzie wykrywany poprawnie). Dla przykłądu: Mi FL90 (identyczna konstrukcja co FL92) bezproblemowo działał z Intel SSD 320 80GB. kwazor sie chyba nie wyspał, przeciez ich8 obsluguje sata2, ich7 tez, tylko standardowa mobilna wersja ich7 miala obsluge sata 150 o ile dobrze pamietam (mozna sprawdzic u intela jak ktos jest dociekliwy). a reszta sie zgadza- przy dysku mechanicznym nie ma to zadnego znaczenia, bo transfer wewnetrzny jest i tak mniejszy niz 150MB/s i sata2 sie nie wykorzysta. Edytowane 14 Maja 2012 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) SB to 82801HBM ICH-8 wiec obsługa tylko SATA 150. Kupujac dysk musisz sie dowiedziec czy ma limitacje zworka do 150mbit/s . Rożnica miedzy sata 150 a 300 żadna w twoim przypadku jesli chodzi o predkośc odczytu jedynie przy SSD czuło by się różnice, Edit: Pix3l : Fakt wrociłem z pracy...... wlazłem na strone intela i jak bykus Sata ,,, a jak sata to =150 jak E-MC2 a nie Sata 2 czy tam diabli wiedza co ..... Edit nr 2 : Efekt 5 na ranem : miałem edytowac swojego posta ... a napisałen nowego... ( jak to zrobiłem ? nie pytaj sie mnie sam nie wiem.. ) Edytowane 15 Maja 2012 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) a reszta sie zgadza- przy dysku mechanicznym nie ma to zadnego znaczenia, bo transfer wewnetrzny jest i tak mniejszy niz 150MB/s i sata2 sie nie wykorzysta. Seagate DM (na talerzach 1 TB) ma na początku okolice 200 MB/s. - dotyczy jak kolega zauważył 3,5" Edytowane 16 Maja 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire88 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Dzięki za informacje. Czyli ICH8 obsługuje SATA 2 ale jest to zbędny wydatek ze względu na brak poprawy wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Nowe dyski i tak są SATA2. Seagate DM (na talerzach 1 TB) ma na początku okolice 200 MB/s. 2.5" ? Edytowane 15 Maja 2012 przez pix3l 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 2.5" ? No tak (3,5), sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...