g3rwazy Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 mam problem z pamiecia hyperx 400mhz 256mb. Przy nominalnych (zgodnie ze specyfikacja ze strony kingstona) napieciu i timingach na szynie 400mhz (abit nf7s + antek 1700 @ 10 x 200) pamiec sypie kilka bledow w memtescie. Po obnizeniu fsb, timingow LUB PODNIESIENIU NAPIECIA do 2.7V (i pozostawienia fsb i timingow) pamiec chodzi stabilnie i nawet po kilkugodzinnych testach nie pojawiaja sie zadne bledy. Czy to wina pamieci ? Czy moze za slaba zasilka (gowniany megabajt) i stad potrzebne to podniesienie napiecia ? help. p.s. sorry, ze 2gi raz taki sam post (jeden juz jest w topicu o abit nf7s). Dorzucilem tu drugi raz dltaego, ze zdecydowanie mniej ludzi trafia tam niz na "glowna strone", a te bledy troche mnie niepokoja. THX za wyrozumialosc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 calkiem mozliwe ze problem tkwi w zasilaczu, sprubuj podniesc napiecie chipsetu gdy ustawiasz szyne procesora na 200MHz powinno sie to zrobic, przynajmniej u mnie trzeba (mamy podobne plyty glowne), wiec moze to bedzie rozwiazaniem bez podnoszenia napiecia dla pamieci, a z drugiej strony jak dasz napiecie 2.7 dla pamieci nie musisz sie nieczego obawiac, naprawde, np w moim porzednim epoxie musialem dac takie napiecie w biosie bo to wtedy dawalo nominalne napiecie pamieci (przeklamywal epox) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Pamieci PC3200 w zaleznosci od producenta wymagaja nominalnego napiecia 2,6 lub 2,7V. Nie wiem jak to jkest w tym wypdku. Sprawdz na www producenta. Druga sprawa ze pamieci PC3200 maja maly zapas mocy i nie nalezy ich testowac na max timingach tylko przy nominalnych (prawdopodobnie jest to 2-3-3-6). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 no wlasnie nie chodzi o to, ze sie boje bo 0,1V to tyle co nic tylko zastanawiam sie czy to przypadkiem nie jest udupiona pamiec (jesli mialbym pewnosc ze to nie pamiec tylko np. zasilka to zupelnie bym sie tym nie przehjmowal)... i czy przypadkiem jej nie reklamowac. Moim zdaniem to wina zasilki, tudziez wlasnie "utraty" napiecia na plycie (czytalem gdzies ze nf7(s) "gubi" na plycie troche napiecia, nie wiem czy to prawda). Ale zwrocilem sie z pytaniem na forum gdyz jest tu sporo duzo bardziej doswiadczonych ode mnie OC-ow. p.s. Lancer CZYTAJ UWAZNIE !!!! :arrow: 1wszy post Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 ech lancer troszki sie myslisz sorki ale jest troszki inaczej pamieci hyperX 400 to sa te same co 370 i one na 100% chodza na fsb 200 przy maxymalnych timingach cl2 3 2 2 tyle ze trza im dac napiecie conajmniej 2,7 V ja mam teraz 2.8 przy takim oto fsb aha jeszcze jedno pamieci hyperx srednio wspolpracuja z abitami nf7(s) trza najnowszy bios on podobno pomaga i to w takim stopniu ze juz problemow nie ma :D te pamieci sa naprawde oki i mozna bez problemu stosowac wysokie napiecia tyle ze niepotrzebnie kupiles 400 bo to sa te same co 370 ale to juz twoja sprawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Mam najnowszego biosa. Faktycznie nie wiedzialem ze 400 to to samo co 370 (o ile sie nie mylisz) - trudno. Ale nadal mnie dziwi to, ze producent "twierdzi", ze nominalne napiecie to 2,6V i na takowym pamieci nie dzialaja dobrze ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenit Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 g3rwazy zwróć uwagę czy ich radiatory nie są przebarwione, rożne odcienie niebieskiego ja miałem taki problem przy zakupie swoich tylko w sklepie zanim je kupiłem sprzedawca właśnie na ten kolor zwrócił uwagę i postanowił je przetestować, po czym stwierdził ze maja cos z napięciem zwalone i wymienił na drugie. Mimo wszystko czuje się oszukany, bo max fsb to 191 napięcia dawałem na 2.90V mierzone 2.89V trochę niestabilne, ale czy to jest już problem? 200 nie mogę przekroczyć, napiszcie proszę czy niebezpieczne jest podniesienie napięcia na 3.00V. Przepraszam za podpinkę, ale ja bym je wymieniał. Dragon z forum miał taki sam problem ze swoimi 3500 przebarwione radiatory, wymienił na inne, bo nawet do windy nie mógł wejść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 hmm once again... wczoraj dosyc dlugo macalem i ogladalem ta kosc i nie zauwazylem na niej nic dziwnego (tj. zadnych przebarwien itp), ale na wszelki wyapdek sprawdze w domu jeszcze raz. Co do twojego pytania o podnoszenie napiec tak wysoko to nie mam zielonego pojecia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Wczoraj zapuscilem na caly dzien memtesta (okolo 150 pelnych testow) i ani jednego bledu wiec nie bede wymienial bo jakby byla walnieta to 100% podczas takiej masakry przynajmniej raz by sie sypnela... dzieki za odpowiedzi, z moje strony EOT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...