Skocz do zawartości
dream3r

Karta Graficzna, HD4670 -> ? [Phenom II x4, 350W]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do wymiany karty graficznej w moim zestawie:

- Procesor AMD Phenom X2 555 (odblokowane dwa dodatkowe rdzenie)

- 6GB RAM

- Płyta ASCROCK A780GXH/128M

- Zasilacz Chieftec GPS-350EB 101 A

- 2 x Samsung Spinpoint F3 500GB

- karta graficzna Shaphire Radeon 4670

Gram raczej sporadycznie, do tej pory obecna karta mi wystarczała, jednak przy nowszych tytułach zaczynam odczuwać brak mocy ;).

Główne kryterium jeśli chodzi o nową kartę to niski pobór mocy (nie chcę wymieniać zasilacza) i cicha praca.

W moim obecnym radeonie wymieniłem fabryczne chłodzenie na pasywne AC Accelero S2, tak więc karta jest całkowicie niesłyszalna. Chcę zachować po wymianie cichą pracę całego zestawu, dlatego zależy mi na karcie która będzie działała jak najciszej, szczególnie w iddle.

Więcej pracuję na komputerze niż gram, więc nię chce wkładać do kompa karty, która będzie mi generowała dodatkowy hałas wtedy, kiedy będę pracował i jej moc nie będzie mi do niczego potrzebna.

Na kartę chcę wydać w granicach 400-500PLN.

Jakie modele warto brać pod uwagę przy moich kryteriach i sprzęcie jaki obecnie posiadam?

Nie zamierzam na razie bardziej modernizować komputera (wymieniłem jakiś czas temu procesor, dokupiłem RAM i na razie ten zestaw sprawuje się świetnie poza grami oczywiście).

Edytowane przez dream3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej kasie i tym zasilaczu ( podaj dokładny model ) to najlepszym wyjściem jest HD6770 , wydajna i oszczędna .

Ew. jak uda ci się dorwać w tej cenie to HD7770 , wydajność nie wiele mniejsza niż HD6850 przy poborze mocy mniejszym niż HD6770 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisałem model zasilacza do pierwszego posta.

Które konkretnie modele/producentów proponujecie dla tych dwóch wskazanych przez was modeli, biorąc pod uwagę moje wymagania dotyczące maksymalnie cichej pracy?

Sent from Xperia Neo V by Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój zasilacz ma 300W na linii 12 V. Tak jak zostało wspomniane, w tym budżecie warte uwagi są Radeon HD6770 i HD7770, warto też zwrócić uwagę na HD7750, cena podobna do HD6770, wydajność też, pobór prądu niższy, potencjał OC wyższy:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-eah6770-di-1gd5-430450/

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-11202-00-20g-456104/

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-ghz-edition-hd7770-1gb-11201-00-20g-453029/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na chwilę obecną chyba bardziej składaniem się w kierunku 6770/7750 z racji tego, że te modele są dostępne w wersjach z pasywnym chłodzeniem, a to gwarantuje mi ciszę, na której mi zależy.

Niestety nie wiem, jak sprawdziłoby się tutaj aktywne chłodzenie na kartach 7770?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi