Skocz do zawartości
szymur

Ulepszanie kompa przez laika w tych sprawach.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój okołoroczny komputer prezentuje się tak:

-geforce 9500gt

-intel® dual-core e5500, 2,80ghz

-windows xp, 1gb ram (ile powinienem dokupić?)

Co mógłbym zmienić, żeby pograć w najnowsze gry typu "Sniper elite v2", "Alan's wake"? Cena jak najbardziej odgrywa rolę :(

Pozdrawiam,

szymur

Edytowane przez szymur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest budżet, którym dysponujesz? Bo najbardziej opłacalne będzie puszczenie tego co masz na allegro i postawienie czegoś na s1155.

Edit: Podaj też jaki masz zasilacz w komputerze, jedna z ważniejszych spraw w całej zabawie.

Edytowane przez Micky92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim zasilaczu napisane jest tak: "Zasilacz take me 350", a troszkę niżej "AC- 230V 4A 50Hz", czy to wystarczające informacje na jego temat?

Co do budżetu, to ciężko powiedzieć. Chciałbym kupić jakiś sprzęt wystarczający teoretycznie do np 2014,15 roku. Nie chce super-ultra-high rzeczy, ale coś znacznie lepszego niż obecne. Im mniej wydam, tym oczywiście lepiej :) chodzi głównie o gry.

Edytowane przez szymur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"take me" away :)

Zasilacz na pewno do wymiany, najgorszy z najgorszych :)

zależnie od budżetu - FSP350-60HLN za 50zł z allegro albo coś na przyszłość ze sklepu.

co do reszty - zależy czy masz OEM oryginalnego windowsa XP ? jak tak to chyba nie warto pozbywać się płyty glównej - do takich gier wystarczy ten procek + lepszy zasilacz + jeszcze 2GB ramu + HD4850/70

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy, że kupie wyżej zaproponowany zasilacz, co dalej? Dokupić 2gb ramu, ile to będzie kosztować? Ile kosztuje wyżej wymieniona karta? (HD4850/70)

+

Mam 3 partycje dysku: 19,29 i 27gb. Można je jakość złączyć, bo po ulepszeniu kompa chciałbym kupić Max'a Payne'a 3, ale mi się nie zmieści :( a może lepiej kupić coś nowego? Jeśli tak, to ile taka operacja kosztuje? :)

co wy na to? http://www.reactor.pl/produkt-ddr3-4-gb-1333mhz-dual-patriot-gaming-viper-cl9-intel,12929/

Edytowane przez szymur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 to koszt około 200-250 zł, w zależności od wersji w jakiej występuje. Co do ramu to musisz podać model płyty głównej, albo powiedzieć nam czy masz DDR2 czy DDR3. Koszt to odpowiednio ~40 zł za DDR3 i ~80-100 zł za DDR2 (2GB oczywiście). Dysk da się przepartycjonować, to jest kwestia przeszukania google'a, żeby wiedzieć jak to zrobić. Chociaż ja osobiście wolałbym kupić większy dysk, jednak nowy o pojemności 500 GB na SATA III kosztowałby w okolicach 300 zł. Chyba że wolałbyś używaka, to o pojemności 320 GB na SATA II powinieneś znaleźć coś w cenie do 150 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadzasz z cenami ddr2 - takie były pół roku temu

Kość RAM DDR2 6400 DIMM 2 GB (2405754903) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i w takich cenach oscyluje 2GB w 1 kości, 2x 1GB ~40zł czyli tak samo jak DDR3

4850 na ddr3 to koszt 150zł

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta główna to: ASUS p5g41t-mlx, czyli ram ddr3- co powiecie na te kości? HardwareStorm - GOODRAM DDR3 4096MB PC1333 DUAL 2 x 2048 CL9

Z kolei dysk to sprawa drugorzędna ;) może jesteście w stanie mi polecić zasilacz w okolicach 100zł? Niedługo wyjeżdzam na studia, więc komputer będzie mi służył rok, może 1,5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chemik16

Fakt, troszkę przegiąłem z cenami, zasugerowałem się tym co mi wypluło na pierwszej stronie allegro z ddr2.

@szymur

Tak jak powiedział Chemik16, ram najlepiej w jednej kości, bo po pierwsze zajmie mniej miejsca, a taniej niż w dualu. A co do zasilacza, ja wziąłbym coś takiego. Osobiście jakieś półtorej roku kupiłem od tego gościa zasilacz, również używanego Fortrona i bardzo dobrze działa do tej pory. A co do tego konkretnego zasilacza, ma dwie w miarę przyzwoite linie 12V (14A i 15A) i z tego co mówią recenzje, całkiem nieźle trzyma napięcia, więc nie powinien robić niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zasilacz nie sprawił mi do tej pory żadnej niespodzianki ;) ani raz. Gdzie mogę znaleźć najtańsze kości ddr3, ale ciągle w dobrej jakości? (jedna kość 4gb).

Ile ramu powinienem mieć na bezproblemowe użytkowanie windowsa7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory nie sprawił ci niespodzianek, ale jak dostanie obciążenie w postaci HD4850, to może nie być już tak wesoło, szczytem techniki to on nie jest, poza tym nie ma wtyczki PCI-E 6pin, więc musiałbyś kombinować przejściówki. Pamięć możesz kupić w którymś ze sklepów internetowych, typu morele.net chociażby. Na bezproblemowe korzystanie wystarczyło by Ci 3GB, ale skoro planowana jest przesiadka na Win 7, możesz machnąć od razu 4GB. DDR3 nie są drogie, a na do gier nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi