MaciekCi Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witam, Pacjentem jest i7 930 2.8@ 4.0GHz , chłodzony aktualnie przez Zalmana CNPS10X-Flex oraz 3x 120mm wentylatory. Całość wygląda tak : Zastanawiam się nad tzw. "pojedynczym zestawem WC" w stylu Corsaira H60 , no i mam 3 zasadnicze pytania : 1. Czy takie pseudo-WC z malutką chłodnicą będzie się lepiej spisywało od mojego Zalmana ? 2. Który zestaw wybrać ? Czym konkretnie się różnią ? - Corsair H40 / H60 / H70 / H80 ? (Nie potrzebuję wentylatorów, obecne trzy są w świetnym stanie i mogę je wykorzystać). - Antec Liquid Pro 620 - Jakieś inne propozycje ? Nie znalazłem nic. Może jest jakiś test ? Różnice w chłodnicach oczywiście widać gołym okiem, ale co z pompkami ? blokami ? 3. Głośność, chciałbym aby wyeliminowanie jednego wentylatora 120mm wyrównało głośność pompki, jakiś problem ? Zdaję sobie sprawę, że to maluczka chłodnica, że to "półprodukt", mam już za sobą konkretny zestaw WC i nie chciałbym wracać do pełnego obiegu, przynajmniej nie teraz. Takie rozwiązanie jest kompaktowe i ergonomiczne, tylko jak z wydajnością ? Gra warta świeczki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Szczerze? Pod względem temperatury różnica będzie praktycznie żadna względem tego co masz teraz ;) Takie kompaktowe zestawy chłodzenia są tylko po to, żeby ktoś mógł zobaczyć "jak to działa". Dopiero od serii H100 (zakladając, że nie trafi się wadliwy model) wydajność jest wyżzsa ale to też kosztem poziomu głośności (te fabryczne wentylatory Corsair są tragicznie głośne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ale co jest głównym problemem w aktualnej konfiguracji? Temp? Głośność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 W idle jest spoko, ale po paru solidnych godzinach w Battlefielda 3 temperatury dochodzą do ~75*C , wolałbym to jakoś umniejszyć, zwłaszcza, że podkręcony Fermi ma 82-85 *C, niewielka różnica jak na coś, co powinno być chłodne (i7) a czymś co powinno być mega-gorące (Fermi). Trzeba WC oddać hołd, że 7x*C tam nigdy nie zobaczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Sądzę, że najlepszym i chyba jedynym wyborem byłoby wpakowanie jakiegoś dwuwieżowego "bydlaka" AC typu Phanteks czy TR Silver Arrow z zamontowanymi trzema wentylatorami. O Silver Arrow tylko czytałem, ale Phanteksa mam i muszę przyznać, że jest genialny. W teście, który za niedługo opublikuję rozwala Noctuę ND-H14 A co do gotowych zestawów LC... W teście jest też uwzględniona konstrukcja Asetek dodawana do Ci7 3960X. Cooler jest KOMPLETNĄ porażką. Temperatury diabelnie wysokie. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez ivanov 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Będziesz miał tam w porównaniu takiego Zalmana ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Niestety nie, z Zalmanów będzie tylko CNPS12X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Tak z ciekawości - jaka jest różnica w temp. między jednym a dwoma fanderami na tym flexie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Tak z ciekawości - jaka jest różnica w temp. między jednym a dwoma fanderami na tym flexie? W idle do 3*C w stresie do 6*C. Swoją drogą, parę dni temu odświeżyłem pastę, Zalmana STG1 a dziś wpadła mi w ręce STG2. Jestem 5 minut po jej zaaplikowaniu i mam... 4*C mniej w idle w stosunku do świeżej STG1 ! Chyba z WC poczekam na Haswella i GF 7xx , wtedy zbuduję komplet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 W teście jest też uwzględniona konstrukcja Asetek dodawana do Ci7 3960X. Cooler jest KOMPLETNĄ porażką. Temperatury diabelnie wysokie.I właśnie dlatego nie widzę sensu zmiany dobrego coolera CPU na żenującą namiastkę chłodzenia wodnego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Sądzę, że najlepszym i chyba jedynym wyborem byłoby wpakowanie jakiegoś dwuwieżowego "bydlaka" AC typu Phanteks czy TR Silver Arrow z zamontowanymi trzema wentylatorami. O Silver Arrow tylko czytałem, ale Phanteksa mam i muszę przyznać, że jest genialny. W teście, który za niedługo opublikuję rozwala Noctuę ND-H14 ... ale nadal przy takim Phanteks rozgrzane powietrze po przepłynięciu przez niego musisz jakoś wyrzucić na zewnatrz obudowy (znowu dodatkowe wentylatory dla budy) ... natomiast przy kompaktowych chłodzeniach cieczą ciepłe powietrze od razu wylatuje na zewnątrz (przy okazji wręcz chłodzisz budę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...