Skocz do zawartości
rosja20

Zmiana sprzętu na nowszy przy starej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem mam stary komputer ma już jakieś 6 latek w tej chwili to praktycznie tylko do neta.Wiem że muszę kupić cały nowy komputer ale brak mi kasy.

Chcem jeszcze trochę pograć więc do sedna moja płyta główna to Gigabyte GA-K8NF-9 oto link do strony producenta http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nf-9_1x/

chcę kupić nowego procka Athlon 64 X2 4200+ oczywiście używany na allegro socet939 więc się zgadza. Do tego ram dokupie 2 GB DDR bo ta płyta innych nie czyta i jeszcze kartę graficzną GeForce 8800 GTX też używaną na allegro a dodam że zasilacz MAM 385 wat I-BOX myślę że całość mnie wyniesie około 150zł procka już licytuję kartę też a ramy też mam na oku.I teraz moje pytanie czy to będzię dobrze działać ta karta graficzna przy tej konfiguracji i czy macie co do tego jakieś uwagi oprócz tego że powinienem kupić nowego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety ale wsadzenie X2 + 8800 do kompa z IBOXem szybko zakończy się śmiercią całego zestawu (smiem twierdzić ze nawet sie nie uruchomi). Pomijam że nie warto zbytnio brac 8800 (jeszcze o zgrozo g80) - to zwykle wypiekane w piekarniku karty.

całość weźmie z 270W+

podaj dokładnie z czego sklada sie twoj zestaw.

s939 to rarytas - jest bardzo mało płyt a całkiem sporo procesorów za grosze na allegro - można więc rozważyć jej sprzedaż ~100zł

no ale zakładając że zostajemy:

+athlon X2 - coś sensownego cena/jakosć - różnią sie tylko mnożnikiem

+radeon HD4850/HD3850/70

+pamięć możliwie małym kosztem - ~2GB łącznie powinno wystarczyć przy win XP - 512MB 400Mhz kości chodzą po 9zł :)

+Fortron 350-60HLN za 50zł z przesyłką z Allegro

jak dobrze trafisz to masz szanse zamknąć się w 200zł

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Chemik16 .

Ibox to wyrób zasilaczopodobny a nie zasilacz , jego realna moc będzie pewno 2x mniejsza niż pisze , do tego kompletny brak zabezpieczeń .

Wymiana na Fortrona HLN zalecana od razu .

Dalej karty - 8800GTX to bardzo kiepski pomysł , karta gorąca , jak by to było 8800GT/GTS G92 65nm to można by było rozważać , choć większość kart będzie już po reanimacji w piekarniku .

Karty od ATI w tym momencie są bezpieczniejsze - szansa że karta będzie po piekarniku dużo mniejsza , HD38xx/HD4770/HD4850 DDR3 , wersje HD4850 to są albo od Vertexa3D ( VTX) / PowerColora w cenach 250-300 zł albo problematyczna wersja chyba od Palita .

Choć nie wiem czy procek w 100% ogarnie HD4850/HD4770 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kilku forach czytałem że ten procesor łatwo się podkręca dlatego jeśli będe miał kupować jakiś zasilacz to już taki który będzie wystarczał też na podkrecenie tego procka z 2.2 do 2.6 albo 2.5.Jeśli chodzi o chłodzenie to mój wiatraczek ma 90mm szerokości a za nim jest radioator który składa się z kilkudziesięciu żeberek.Mój obecny procesor to AMD Athlon 64 3000+ 1.8 GHz. Karta graficzna to GeForce (Gainward) 8500 GT. RAM mam 256mb X2 karty graficzne o których myślałem to: geforce 8800 gtx Accelero Xtreme BCM (2443529174) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. wydaje mi się że ten system chłodzenia to schłodzi nawet wulkan ale skoro piszecie że się tak przegrzewa to może lepiej będzie wybrać jakiegoś Radeona :)a druga karta to ta: EVGA 8800 GTS ACS3 (2441111888) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a czy ta sie też tak przegrzewa bo już ją licytuje :D (ale najwyżej się wycofam)

A co myślicie o podkręceniu tego procesora wtedy może by ogarnoł te Radeony??

chodzi po prostu o to że nie mam kilkuset złotych na remont tego komputera a chciałbym troche jeszcze pograc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. tu nie tyle chodzi o to że 8800 sie przegrzewa :) proponowane 4850 grzeją się równie mocno.

Problem w tym że w całej serii 8xxx (i 9xxx chyba też) zastosowano "ekologiczną" cynę bez zawartości Ołowiu ... luty GPU zwyczajnie z czasem puszczają i mamy trupa - z którego po ogrzaniu do ~250*C możemy zrobic zombie i sprzedać na allegro :> (popularna metoda na piekarnik, tudzież opalarke, hotair etc.)

druga sprawa - te które licytujesz to g80 (łatwo rozpoznać po ilości ramu, miały 320/640MB podczas gdy g92 256/512/1024). g80 od g92 jest 2x mniej wydajny a pobiera tyle samo prądu i tak samo się grzeje :>

co do procesora - kręci się - ale musiałbyś go rozbujać do 3,5Ghz żeby nie ograniczał tych kart :) aczkolwiek tym nie musisz się przejmować - i tak będzie się dało jako tako pograć.

nie miałem przyjemności posiadać X2 - ale na boxie za daleko go nie wykręcisz.

aa i jeszcze co do zasilacza - z 4850 ten 350W fortron powinien dac sobie rade - cokolwiek mocniejszego to już sporawy wydatek

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF9xxx to w zasadzie remarkowane 8800 G92 , jedyna nowa karta to 9600GT .

Rohs to niestety największe zło , z jednej strony ekologia ( co popieram ) z drugiej strony wycofanie ołowiu z lutów mocno je osłabiło .

Do tego NV coś spartoliła z samymi GPU , czego u ATI nie ma , same karty też mniej się grzeją 55 nm w przypadku HD48xx i 40 nm w przypadku HD4770 .

8800GTS 640MB nie ma sensu brać , wydajność na poziomie 9600GT , słabsza od 8800GT ( ach ta NV , z oznaczeniami to namieszali cudnie ) .

W tej chwili najbezpieczniejsze są karty ATI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc dzięki za wszelkie info teraz wiem co muszę kupić więc tak karte zgodnie z waszymi zaleceniami będę licytował tą Gigabyte HD 4850 (2437820735) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. zasilacz Fortron 350-60HLN będzie musiał wystarczyć do tego gigabyte hd 4850 procesor to ten co od początku pisalem Athlon 64 X2 4200+ no i te ramy ddr 2 gb muszę co najmniej mieć w 200zł się powinienem zamknąć.No i jeszcze w coś zagram przez ten czas. :lol:

A za kilka mięsięcy nowy komp :lol2:

Temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi