hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Cześć wszystkim. Planuję zakup dysku 1TB i zastanawiam się na jednym z tych dwóch: Western Digital AV-GP 1 TB WD10EURX WD Caviar Black WD1002FAEX 1TB Posiadam już Corsaira Force 3 120GB więc dysk talerzowy będzie służył jako magazyn danych oraz do instalowania na nim gier. Pierwszy dysk ma niższą prędkość obrotową, bo 5400, Caviar Black z kolei 7200. Jak duża jest różnica i czy w ogóle przejmować się tymi prędkościami? Następna kwestia, to głośność. Ludzi piszą, że Caviar jest cholernie głośny. Wolałbym, żeby komputer mi nie buczał (mam teraz co prawda kompa w obudowie microatx i jest głośna, ale zmieniam wkrótce na coś normalnego, jakieś mini Atx). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Dysk z 5400 obr/min będzie nieco wolniejszy, ale również cichszy. Na system masz już SSD, więc taki dysk powinien być dobrym wyborem na magazyn danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Black będzie na pewno dość głośny. To seria zrobiona pod wydajność. Ale to jw. to nie ma znaczenia w wypadku dysku na dane. Tzn gry będą troche wolniej się ładować ale od czego masz SSD. 128GB to dość na system, programy i gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2012 Zawsze możesz wybrać rozwiązanie pośrednie - czyli WD Blue - WD Caviar Blue 1TB 32MB Cache S-ATA 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A czy bufor 32 a nie 64MB nie będzie spowalniał dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Czy mogę jeszcze poprosić o wyjaśnienie sprawy z buforem? Jak duże ma znaczenie jego wielkość w pracy dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 W tym wypadku o wiele ważniejsza jest prędkość obrotowa dysku, bufor nie ma tu większego znaczenia. WD Green ma 64MB ale jest wolniejszy od Samsunga F3, który ma 16MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Warto jeszcze dodać, że na serię Black masz 5 lat gwarancji (zazwyczaj 2 lata w sklepie + 3 lata u producenta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 A gdybyście mieli polecić porównywalnego HDD innej firmy? W sumie mam mieszane uczucia co do WD. Jeden dysk po 3 latach mi padł, całkowicie. A drugi na usb MyBook jeszcze się trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 W tej chwili wybór jest mocno ograniczony i sprowadza się właściwie do WD i Seagate. Spośród tych dwóch WD jest polecany jako mniej awaryjny. Ale to i tak kwestia przypadku - ja mam bardzo polecane (kiedyś) Samsungi F3 500GB i oba padły.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) Reasumując: Mam dysk średnio szybki i średnio głośny WD Caviar Blue 1TB 32MB Cache S-ATA 3 (czytałem opinie mówiące, że dysk jest słyszalny). oraz dysk wolny i cichy Western Digital AV-GP 1 TB WD10EURX ale droższy. Czy mam rację? Edytowane 13 Lipca 2012 przez hiszpanskiinkwizytor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 Ale zupełnie nie rozumiem z czym sie tak szczypiesz? Skoro już masz SSD na system to tylko chodzi o przechowanie danych. A te mogą sobie leżeć na czymśkolwiek. Tu masz alternatywe http://www.x-kom.pl/p/78909-dysk-twardy-sata-ii-seagate-1tb-5900obr-64mb-pipeline-hd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpanskiinkwizytor Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2012 Masz rację, dzięki. Wybieram Western Digital AV-GP 1 TB WD10EURX OEM. Mam zamiar kupić na morelach wersję OEM. Ona różni się od boxa tylko brakiem pudełka czy jeszcze czymś, na przykład brakiem kabli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 OEM to po prostu sam dysk bez dodatków, najczęściej w samej foli antystatycznej. Ja mam ponad 2-letniego "zielonego" WD10EARS i działa bez zarzutu: http://zapodaj.net/c62a2038bfbc9.jpg.html http://zapodaj.net/952cba825094b.jpg.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...