Skocz do zawartości
koral181

Komputer do obróbki zdjęć do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje zakupić komputer stacjonarny głównie do obróbki zdjęć (lightroom 4, ps cs6). Kompletnie nie mam pojęcia jak teraz wygląda sytuacja z podzespołami a nie chce się zupełnie ciemny wybrać do sklepu gdzie naciągną mnie na zupełnie niepotrzebne i zbyt drogie podzespoły. Z tego co poczytałem można na was liczyć wiec pisze. Wydaje mi się, że potrzebuje czegoś na procesorze i5 tylko jakim i co najmniej 8GB RAM, dodatkowo jakaś cicha obudowa bez zbędnych świecących elementów, oczywiście jakaś nagrywarka najlepiej z lightscribem, dysk około 1 TB lub jeśli to przyspieszy pracę to 2 razy po 500 GB bo myślę że w tej cenie na SSD nie ma co liczyć i żeby to stabilnie wszystko działało. Oczywiście 2000 zł bez monitora sama jednostka.

Edytowane przez koral181

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak popatrzyłem i posprawdzałem trochę sam i widzę, że raczej na tym procesorze nie złoże zestawu w tej kwocie. Pomysł teraz jest taki żeby zejść z procesorem do i3 ze zintegrowaną kartą grafiki, bo żadna zewnętrzna nie jest mi potrzebna. Wiem, że ważna jest płyta główna i zasilacz ale kompletnie nie mam pojęcia co wybrać, bo i skąd ja mam to wiedzieć ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor i5 3450 lub i5 3550 773zl (zobacz w twoim sklepie jak roznica cenowa)

Plyta Msi B75A-G43 288zl (4 banki pamieci)

Ram 1xcorsair 1333mhz 8gb lub 2x4gb goodram 1333 ceny od 160zl

Dysk WD5000AUDX OEM 1TB 370zl

Naped 75zl

Zasilacz Be Quiet S6-450W 200zl

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 139zl

Razem 2005zl (ceny z morele, troche sie wahaja)

Idz do sklepu co ci zaproponuja i wroc z lista, jakby nie bylo czegos a dali zamiennik, wtedy pomyslimy co dalej

Teoretycznie wystarczy na dysk ssd 120/128gb zamiast hdd, ale nie wiem jak z wymaganym miejscem

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 razy po 500 GB bo myślę że w tej cenie na SSD nie ma co liczyć

Dwa dyski talerzowe po 500 GB będą w sumie kosztowały nieco ponad 500 zł ... w podobnej cenie jest jeden SSD 128 GB Samsung 830. Intel swoją drogą ostatnio deklarował obniżenie ceny m.in. na modele 330 i zgodnie z moimi obliczeniami 120 GB powinno być po 376zł, a 180 GB jakieś 521 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam do tematu bo byłem w sklepach stacjonarnych i zostały mi zaproponowane w tej kwocie dwa zestawy jestem ciekaw co wy myslicie na ich temat.

Pierwszy zestaw to :

Intel Core i3 2120 3,30 GHz BOX

Asus P8H61-M LX R2.0

OCZ 3,5" SSD Vertex 3 120 GB

2 szt. Kingston HyperX DDR3 4GB 1600MHz

Napęd optyczny: Sony/NEC ad-5280S-0B

Obudowa Tracer JAnet TRO-185 420 SILENT S+

Win7 HP PL OEM

Cena tego zestawu to 1964 zł ale muszę sobie jeszcze do niego dobrać dysk twardy.

Drugi zestaw to:

AMD ATHLON X4 651 (FM1, 4x3GHz)

Płyta: Gigabyte GA-A75-DG3

16GB/1333 MHz DDR3 GEIL DUAL EVO CORSA

HDD 1TB WD CAVIAR SATA 3 64 MB Cache 7200 obr

SSD 90 GB Kingston SATA 3

Zasilacz atx 500W 12 CM Silent FAN

NAgrywarka DVD LITEON+NERO

OBUDOWA ATX FRONT USB+AUDIO

WIN 7 HP OEM

Cena drugiego zestawu to 2300 zł

CO myślicie o tych zestawach warto brać któryś z nich a może trzeba wprowadzić w nich jakieś korekty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi