sonko Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam, posiadam obudowe SilentiumPC Gladius 800, w niej jak na razie mam zamontowane dwa wentylatory które były dołączone do zestawu (120mm na tył i 140mm na przód) chciałbym zakupić 4 wentylatory 120mm wstępnie upatrzyłem - Enermax T.B. Silence UCTB12 - na tył , bok i jako zamiana za wentylator dołączony do Mugena 2 - Scythe Slip Stream Slim - na bok, niestety do środka sie nie zmieści ponieważ jest tam tylko 9mm miejsca dzięki mugenowi a nie chce żeby wentylator za bardzo wystawał - i nie wiem czy ma sens wymiana przedniego wentylatora (140mm) na NoiseBlocker BlackSilent Pro PK1 także w całości wyglądało by to tak : -góra : wentylator z mugena i ten dołączony do obudowy na minimalnych obrotach żeby tylko wyciągało powietrze -bok: UCTB12 i Slip Stream Slim do wyciągania powietrza - tył: UCTB12 - przód: dołączony do obudowy 140mm lub PK1 ogólnie zależy mi oczywiście żeby było jak nacjciszesz więc tak prosze rozpatrywać całość pytania : czy warto wymieniać przedni wentylator na tego PK1 ? jaką wersje slip srteama 800/1200/1600rpm ? czy to ma ręce i nogi i czy ew. można zrobić to lepiej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 A co masz w tej obudowie, że potrzebujesz takiego huraganu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonko Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 i5 2500k hd6950 tf3 no to inaczej, jak mam ustawić odpowiedni obieg powietrza bo teraz mi zasysa bokami i górą a tak chyba nie powinno być co nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Ja na bok bym nie dawał nic. Przód 140 jak ci głośność nie przeszkadza, niech jest co jest. Na Tył i górę wrzuć po 120mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonko Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 to wtedy bym brał jakieś filtry przeciwkurzowe na ten bok i 2x UCTB12 i gdzie je lepiej wrzucić ? oby dwa na góre czy na tył i procka a tamte dwa na góre czy jeszcze inaczej ? i co do tego 140mm duża będzie ta różnica w głośności czy minimalna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Rozumiem, że masz obecnie z przodu 140mm, z tyłu 120mm, 120mm na cpu. Co z nimi jest nie tak? Za słaba wentylacja? Za wielki hałas? Temp. są ok? UTCB12 nie wieją zbyt mocno. Są dość ciche. Mi osobiście jeden padł, tj nie potrafi wyjść powyżej 600obr/min. Drugi pracuje ok. Musisz określić, co obecnie pracuje najgłośniej, czy można to wyciszyć poprzez zmniejszenie obrotów. Jeśli zasysa górą, spróbuj tam przełożyć wentylator z tyłu. Jak zależy ci na ciszy, trzeba ograniczyć ilość wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jeżeli zależy ci na ciszy trzeba zrezygnować z karty graficznej Wentylatory SilentiumPC Zephyr (te które już masz) są naprawdę ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Oryginalne wentylatory w obudowach SPC to chyba nie są Zephyry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 U mnie w budzie są same zephyr'y i jest cichutko i chłodniutko. 1x140 na 540 obr., 3x120 na 500, 1x120 na CPU @ 1200 obr. + 1x120 w zasilaczu. Komp pod biurkiem i jedynie nocami słychać szum powietrza, jak cisza w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Poczytajcie sobie jak montować wentylatory na przykładzie Define R3 The Big Air Cooling Investigation Edytowane 1 Września 2012 przez radiergummi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...