sonny2 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Witam mam prośbę, otóż jest komputer o specyfikacji: CPU intel dual core E2140 podkręcony na 2,2 GHz Grafika Asus EN9500GT 512 RAM DDR3 - podobno już jest fabrycznie podkręcona - (link do opisu producenta) RAM 6 GB DDR2 Monitor 23" 1920x1080 Płyta główna Gigabyte GA-EP45-UD3LR - (link do opisu producenta) Windows 7 x64 i moje pytanie jest czy zestaw taki nada się do oglądania filmów full HD? Przy oglądaniu takich filmów z Youtube (najnowszy flash) filmy się tną a procesor 90% - 100% Przy odtwarzaniu filmu mkv bezpośrednio z dysku niby jest Ok ale procesor cały czas ok. 90%. Nie zależy mi na grach, komputer ma być do internetu prac biurowych no i do filmów tylko teraz nie wiem czy ten problem to kwestia jakiś sterowników, a może ponownej instalacji windowsa itp. czy też sprzęt jest po prostu za słaby. Co ewentualnie w takim zestawie będzie wąskim gardłem, czy np. zmiana procesora na C2D pomoże czy też może grafikę trzeba by wymienić? Prosiłbym osoby obeznane w temacie o radę. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Filmy na YT , nie tylko HD - sprawdź czy czasem nie masz włączonej opcji używania HTML5 . Filmy HD z dysku - wystarczy opowiednio skonfigurowany player z obsługą DXVA np. VLC czy MPC HD , wtedy całość dekodowania filmów przejmie karta - 9500GT to aż nadto do tego . W praktyce wystarczy karta pokroju 8400GS / HD2400 . Na sofcie nie wspierającym DXVA procek zajmuje się dekodowaniem filmu , karta tylko wyświetla obraz - a do tego potrzeba C2D@3Ghz , ten PDC musiał by mieć 3,2+ Ghz aby płynnie odtwarzać 1080p , z 720p może da radę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonny2 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Filmy na YT , nie tylko HD - sprawdź czy czasem nie masz włączonej opcji używania HTML5 . Filmy HD z dysku - wystarczy opowiednio skonfigurowany player z obsługą DXVA np. VLC czy MPC HD , wtedy całość dekodowania filmów przejmie karta - 9500GT to aż nadto do tego . W praktyce wystarczy karta pokroju 8400GS / HD2400 . Na sofcie nie wspierającym DXVA procek zajmuje się dekodowaniem filmu , karta tylko wyświetla obraz - a do tego potrzeba C2D@3Ghz , ten PDC musiał by mieć 3,2+ Ghz aby płynnie odtwarzać 1080p , z 720p może da radę . Czyli moja karta ma wsparcie sprzętowe, pytam bi kumpel powiedział mi, że mam starą grafe bez wsparcia sprzętowego i całym dekodowaniem zajmuje się procesor i dlatego jest tak obciążony? czy z tym DXVA to wystarczy jakiś kodek tylko zainstalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Napisał Ci: wystarczy opowiednio skonfigurowany player z obsługą DXVA np. VLC czy MPC HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Odtwarzacz HD za male pieniadze ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonny2 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Witam Zainstalowałem MPC HC oraz dodatkowo nowe sterowniki do kart graficznej. Efekt jest taki, że filmy .mkv z dysku chodzą już płynnie obciążenie procesora w granicach 20% - to chyba jest całkiem dobry wynik. Natomiast co do filmów z YT to zauważyłem, że zależy to od przeglądarki wcześniej używałem tylko Chrome i na niej sprawdzałem obciążenie procesora. Teraz sprawdziłem ten sam film na trzech przeglądarkach (IE9, Firefox, Chrome), okazało się, że najlepiej wypadł IE procesor w granicach 10 - 14%, na FF jest gorzej - CPU 60 - 70% a na Chrome dalej to samo - 90 - 100% oraz dodatkowo film się przycina. We Flash'u mam włączone przyspieszenie sprzętowe. Na YT wyłączone HTML5. Co może być przyczyną, że na różnych przeglądarkach jest takie zróżnicowanie w obciążeniu procesora. Przyzwyczaiłem się do Chrome i zależy mi aby zmniejszyć to zużycie CPU. Dzięki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 dane z dysku wymagają mniej obróbki ze strony procesora niż pakiety sieciowe. Co do zwiększonego obciążenia na Chrome, to winowajcą jest zapewne ZINTEGROWANY flash. Spróbuj pogrzebać w opcjach Chrom-e, być może zaktualizuje biblioteki flash-owe Chrome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Odpaliłem przed chwilką Athlona x2 3800+ & GF210, Win XP. Obciążenie cpu odpowiednio w trakcie buforowania / po zbuforowaniu (YT 1080p): Firefox - 40% / 20% Opera - 50% / 25% Chrome - ciągłe 100% i klatkowanie. Wygląda jakby Chrome nie korzystało z gpu. ============ Wieści z placu boju, laptop MSI VR630 (os Vista HB, gpu GF9100G-M) po wymianie cpu z Semprona SI-40 na Athlona QL-62. Na sempronie nie dawał rady z YT 720p bez względu na przeglądarkę. Obecnie YT 1080p idzie na każdej przeglądarce. IE po zbuforowaniu 10-20% użycia cpu; Firefox średnio 25%; Chrome 80-100%, mimo wszystko płynnie. Na obecną chwilę Chrome nie nadaje się do YT wysokiej rozdzielczości na słabszych maszynach. Edytowane 6 Września 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...