Garakk Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Witam, na wstępie chciałbym od razu zaznaczyć iż przeczytałem znakomitą większość tematów dotyczących monitorów i jestem naprawdę w ciężkiej konsternacji. Mój leciwy Samsung 226BW zaczął piszczeć i miga przez pewien czas po włączeniu - pora na zmianę. A więc najpierw warunki brzegowe, czyli z czego nie zrezygnuję: - 23-24 cale (lepiej 24) - DVI + HDMI - FullHD - 1920x1080 - Input lag z 226BW przyzwyczaił mnie do niskiego - więc oczekuję także tego od następcy - Czas reakcji - j.w. - nie szukam większych niż mój obecny - Cena... powiedzmy do okolicy tysiaka - ale jak trzeba będzie to dorzucę nieco jeśli naprawdę będzie warto Matryca jest dla mnie bez znaczenia - IPS czy TN czy ... chcę tylko aby była szybka i oferowała kolorki podobne do mojego obecnego :) Nie muszę mieć mega realnych odzwierciedleń - flux reguluje mi temperaturę kolorów, więc generalnie zawsze jest jakaś odmiana w ciągu dnia i na pewno nie jest zgodnie z prawdą ;) Do czego ma służyć od najwazniejszego 1. PC - gry - głównie FPSy - jak np. CSS 2. PS3 3. PC - Desktop Niestety im więcej czytam tym więcej sprzeczności napotykam, np.: - polecane są IPSy - ale - srebrzą im się czernie w słabym oswietleniu - polecany jest Dell U2412M - ale - niestety jego rozdzielczość to 1920x1200 oraz brak HDMI - niby S23A550 - ale - jakoś go nikt nie poleca mimo niskiego czasu reakcji, oraz niskiego input laga? - niby IPS234V - ale - jak wspomniałem wyżej srebrna czerń za bardzo mnie nie jara :) - widziałem w sklepie LT24B301EW - ale - wprawdzie ma HDMI, ale brak mu DVI - a wyglądał bardzo ładnie - niby S23A700D - ale - wyczytałem, że pomimo niskiego input laga z kątami u niego bardzo słabo... - niby GW2450HM - ale - jak znalazłem opinię o tym monitorze na pewnym forum na M to zmieniłem zdanie... czysta porażka. Jak na siebie spojrzę to wygląda to mniej więcej tak: - znajduję model - ktoś go poleca - super - znajduję ceny w miarę - super - nagle znajduję opinię, która całkowicie niszczy chęć zakupu danego modelu i tak w kółko. Będę wdzięczny za każdą pomocną informację. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Widziałeś kiedyś to srebrzenie w IPS-ach? Widać je przy słabym świetle (lub jego braku), ale tylko wtedy gdy patrzysz pod kątem na ekran. O ile dobrze wiem, siedzi się naprzeciwko monitora. Rozdzielczość niestety 1920x1200? Od kiedy to wada? Nie podobają się kąty w szajsungu S23A700D? Jak chcesz dobrych kątów widzenia, to tylko IPS, ew. dobra VA. Z tych wymienionych zostawiłbym do wyboru Della i Benq. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garakk Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 Widzisz. W tym sęk. Nie widziałem srebrzenia IPSów, ale czytałem w paru postach że "przeszkadza bardzo i wkurza". Tylko na podstawie innych użytkowników i ich wypowiedzi jestem w stanie coś wywnioskować. Rozdzielczość niestety 1920x1200. Skąd to "niestety". Ano stąd iż do monitora podłączam czasem - nawet obecnie do 226BW poprzez przejściówkę HDMI->DVI - konsolę PS3. Obecnie mam obraz przeskalowany przez co to co okrągłe jest jajowate - wiadomo. Chciałbym tego uniknąć w przyszłości. Stąd niechęć do 16:10. Niemniej Dell nie ma HDMI potrzebnego mi do PS3. Odnośnie kątów w S23A700D - widzisz... nie widziałem ich. Czytałem o nich opinie. Ludzie piszą, że to doskwiera. Nie wiem od jakiego kąta zaczyna się problem. Mój obecny (przepraszam, że tak często się do niego odnoszę, ale po prostu podoba/ł mi się ten monitor i spełniał moje oczekiwania w dużej mierze) monitor kątów rewelacyjnych nie miał - bo przecież, jak sam wspomniałeś - siedzi się przed (lub naprzeciwko) monitorem a nie z boku. Czasem jak czytam takie negatywne wypowiedzi o monitorach to mam wrażenie iż są nieco wyolbrzymione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 Ja działam na IPS, a siedząc na wprost monitora nie widzę żadnych problemów z czernią, poza tym, że nie jest tak czarna, jakby się chciało, ale to dotyczy wszystkich LCD, choć matryce VA mają bardzo dobrą głębię czerni. Format 16:10 moim zdaniem jest lepszy do gier, zwłaszcza tych, które nie mają możliwości wyboru rozdzielczości panoramicznej (większość starszych programów). Mniej Ci wtedy rozciągnie obraz na boki, lub po tych bokach poucina. Co do braku HDMI - wystarczy kupić kabel HDMI -> DP, takie produkuje choćby Lindy. A z tym narzekaniem masz rację. Oczywiście, że obecne matryce mają wady, ale nie da się ich wszystkich wyeliminować. Nie istnieje monitor o szybkości TN 120Hz, czerni jak u VA i kolorach i kątach od IPS, więc nie ma co szukać "tego wymarzonego". W Twoim wypadku, przesiadka z tego samsunga na dowolną matrycę IPS czy VA sprawi, że odczujesz ogromną różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Widzisz. W tym sęk. Nie widziałem srebrzenia IPSów, ale czytałem w paru postach że "przeszkadza bardzo i wkurza". Tylko na podstawie innych użytkowników i ich wypowiedzi jestem w stanie coś wywnioskować. Rozdzielczość niestety 1920x1200. Skąd to "niestety". Ano stąd iż do monitora podłączam czasem - nawet obecnie do 226BW poprzez przejściówkę HDMI->DVI - konsolę PS3. Obecnie mam obraz przeskalowany przez co to co okrągłe jest jajowate - wiadomo. Chciałbym tego uniknąć w przyszłości. Stąd niechęć do 16:10. Niemniej Dell nie ma HDMI potrzebnego mi do PS3. Odnośnie kątów w S23A700D - widzisz... nie widziałem ich. Czytałem o nich opinie. Ludzie piszą, że to doskwiera. Nie wiem od jakiego kąta zaczyna się problem. Mój obecny (przepraszam, że tak często się do niego odnoszę, ale po prostu podoba/ł mi się ten monitor i spełniał moje oczekiwania w dużej mierze) monitor kątów rewelacyjnych nie miał - bo przecież, jak sam wspomniałeś - siedzi się przed (lub naprzeciwko) monitorem a nie z boku. Czasem jak czytam takie negatywne wypowiedzi o monitorach to mam wrażenie iż są nieco wyolbrzymione. Slabe katy daja o sobie znac nawet jak siedzisz na wprost monitora. Katy dotyczna kazdego pojedynczego piksela a nie matrycy jako calosci, i tak siedzac na wprost monitora blizej ktorejs krawedzi (prawa lewa) to obraz zaczyna sie zaczerniac na drugiej. Docenilem to (a raczej brak tego) dopiero po przejsciu na ips. Srebrzenie w ips to taka analogia do zaczerniania obrazu na TN patrzac pod katem (do takiego wniosku doszedlem), z tym ze pojawia sie przy duzo wiekszym kacie wzgledem tn. Edytowane 18 Września 2012 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garakk Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Czyli jak rozumiem - generalnie nie muszę się bać brania dowolnego IPSa z niskim input lagiem i krótkim czasem reakcji, jak np w.w. benq czy lg. Co nie wyrwę z podanej listy lub... podobnych i tak będzie lepszy niż to co mam obecnie z czego byłem zadowolony. 16:10 - może i lepszy do gier na PieCu, ale konsoli nie zmuszę do zmiany formatu obrazu - niestety. Nie chcę aby obraz się skalował. Dzięki piękne za wyklarowanie obrazu i za rozwianie moich wątpliwości. pozdrawiam Edytowane 18 Września 2012 przez Garakk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 Jak ma być używane z konsolą, to trzeba poszukać czy monitor ma sprawnie działający mechanizm skalowania. Wtedy nawet na 16:10 ustawisz format 16:9 i będzie po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garakk Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 Teraz mnie zaskoczyłeś. Nie wiedziałem, że są takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 Większość obecnych ma. Ale, trzeba przeglądać recenzje, bo są modele gdzie to nie działa jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...