antomY Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Witam, chcialbym sie poradzic odnosnie kupna monitora. Mam na ten wydatek do 600-650 zl, juz maksymalnie 700, ale jesli sie bedzie naprawde oplacalo. W innym wypadku, chcialbym sie zmiescic w 650 zl. Nie wiem czy to potrzebna informacja, ale karta graficzna komputera, ktory zamierzam kupic to hd 7850 2gb. Mam zamiar grac glownie w fpsy takie jak battlefield, cs itp., choc oczywiscie bede gral tez w inne gry, jednak fpsy beda stanowily wiekszosc. Chcialbym, zeby monitor mial co najmniej 23 cale, wydaje mi sie, ze mniej to juz malo. Pytalem juz na jednym forum, i najpierw polecono mi: ( nie wiem czy mozna dawac linki do aukcji z allegrosza) http://allegro.pl/mo...2613254274.html , ktory to bardzo mi sie spodobal. Co prawda cena spora, ale 24 cale, 2ms reakcji, co jesli sie nie myle jest wazne przy fpsach, no i calkiem ladny. Potem jednak przekonywano mnie zebym pomyslal nad lg 226V i 235V. Niby sporo tansze, ale to jest 21,5 cala, drugi chyba 22, no i 5ms reakcji, chyba dopiero od 3 czy 2, nie ma input laga (?), chodzi mi o to, ze sie obraz sie chyba rozmazuje w fpsach przy szybszych ruchach wtedy. Nie wiem czemu taka "zmiana" zdania. Jakie jest wasze zdanie? Pozdrawiam Edytowane 25 Września 2012 przez antomY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antomY Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 bump... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Moje zdanie jest takie, że Ja osobiście wolałbym coś na IPS, bo nawet w grach kąty TN by mnie nie satysfakcjonowały. Oczywiście trzeba wybrać model z szybką matrycą i minimalnym lagiem. Na napis 2ms czy 5ms specjalnie nie patrz, bo bywa że IPS 5 ms jest szybkie jak TN 2 ms (wiele zależy od błędów dopalacza itp.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Input lag powinieneś łączyć z czasem reakcji, wtedy wiesz jakie dokładnie masz opóźnienie względem wzorca, czyli CRT. Do 25ms ujdzie przy czasie reakcji piksela 10-18ms. Jak coś kupować to nie TN. Mam jeden monitor ips i 3 TN i na żadnym TN nie udało mi się ustawić poprawnie kolorów/punktu bieli/poziomu czerni, jest co najwyżej przybliżone. Dodatkowo na jednej z iiyama(ta 22 cale) zażółca mi biel nieważne co bym robił. Dodatkowo patrząc na wprost kolory się w nim zmieniają od centrum na krawędzie boczne, następuje gwałtowna utrata kontrastu i zmiana koloru...W grach nie przeszkadza to mocno co prawda...ale b. przeszkadza brak czerni. Co do mego della to ideałem nie jest, bo srebrzenie przeszkadza w ciemnych scenach...ale w tych samych scenach tn ssie na maxa i kompletnie nic nie widać szczegółów, więc jest lepiej na IPS. No i kolory i kontrast robią swoje. Jak szukasz monitora to patrz najpierw po szukajkach sklepowych typu skąpiec za najniższą ceną, potem zerknij na digitalversus.com a lepiej na TFTcentral.co.uk czy nie ma tam opisanego/przetestowanego modelu a w ogóle to google twym przyjacielem i poszukaj informacji z rożnych źródeł. W sumie...na twoim miejscu bym poczekał chwile i dozbierał kasy do np http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/4944965 , ładny design, niski Input lag, kolory dobre(do ustawienia) i cena znośna jak na 27 cali. A rozmiar robi różnicę... Tu masz test http://uk.hardware.info/reviews/3116/lg-ips277l-bn-review-lgs-latest-generation-ips-monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) Input lag powinieneś łączyć z czasem reakcji, wtedy wiesz jakie dokładnie masz opóźnienie względem wzorca, Input LAG a czas reakcji piksela/matrycy to dwa zupełnie różne gatunki literackie. Input LAG mówi o tym z jakim opóźnieniem zobaczysz obraz na monitorze, powiedzmy wzgl. sygnału który wyszedł z karty graficznej. Czas reakcji matrycy, mówi nt. rozmycia ruchomego obrazu. Oczywiście nie porównujemy czasu podanego przez producenta dla TN z czasem podanym przez producenta dla IPS bo charakterystyka czasu reakcji TN vs. IPS/czas przejścia pomiędzy różnymi odcieniami jest inny (inaczej zmienny). Edytowane 28 Września 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antomY Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) nie za bardzo moge dozbierac bo to nie ją płace... ;d wiecie, ja prawie nic nie wiem o monitorach, i ciężko by mi było jakoś zdecydowac. może po prostu powiedzcie co wy byście wybrali gdybyście używali kompa w 80% do gier i w 80% byłyby to fpsy :P max te 700 zł ;d Edytowane 28 Września 2012 przez antomY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antomY Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 Serio, ja nic nie wybiore samemu... Ponawiam prosbe z poprzedniego postu. Co wy byscie wybrali z takimi wymaganiami jak moje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2992265 Dell U2212HM - Posiadam jego odpowiednik 23 calowy, troszkę gram i nie zauważam efektu smużenia, kolory bardzo fajne, myślę że za tą cenę godny polecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) http://www.prad.de/n...v-pn-teil7.html test http://www.skapiec.p...6094_techniczne i cena Raczej nic lepszego nie znajdziesz, na nierównomierność podświetlenia nic się nie poradzi( w każdym lcd występuje w mniej lub większym stopniu) kolory można wyregulować a czas reakcji jak na IPS jest spoko. Cena spełnia wymagania. Budżetówka. Ale IPS. Więc kolory i kąty będą sporo lepsze Jako że led to prądu ssać dużo nie będzie. Edyta: najpierw zanim kupisz to poszukaj testów innych niż prad, co prawda uznali oni że nadaje sie ten monitor do grania (nie dla hardcorow...ale dla nich są monitory na tn +120Hz...) ale dobrze mieć opinię z innego źródła. Edytowane 1 Października 2012 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antomY Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Danziu - malutki, i do tego cena, nawet najtanszy wykracza troche poza budzet. Gregu - 23 cale - ok. Cena - ok. Ta recenzja jest po niemiecku, wiec raczej nie dam rady z niej nic wywnioskowac... Zaraz poszukam jakichs opinii. "Czas reakcji jak na IPS spoko" - to moze lepiej wziac tn czy jak sie te drugie nazywaja, bo do fpsow to 5ms nie bedzie za malo? Ja gdybam strasznie :D I jeszcze tak z ciekawosci, nie ze cos mi nie pasuje :D Widziales ten monitor "na zywo"? Czy po parametrach/opiniach mozna polecic? Dzieki za zainteresowanie, problem z tym u mnie w temacie, i musze spamowac tymi odswiezaniami :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Ja mam poprzednik modelu LG ips234v-pn czyli ips235v-bn. Zanim sie zdecydowalem to tez gdybalem, czytalem itp. W koncu kupilem i jestem bardzo zadowolony. Gram glownie w bf3 i symulatory wyscigow i zadnych lagow nie zawuwazylem. Chyba ze ktos jest hardkorowym graczem to moze by cos wyhaczyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Z TN to jest tak, że nawet jak ma 1ms czas reakcji matrycy, to i tak jest to podawane dla gtg, i niekoniecznie zawsze jest to prawdą...zaś czas przejscia z pełnego koloru /wygaszenie/pelny kolor i tak zawiera się w okolicach 5-15ms w zależności od modelu/producenta matrycy/mechanizmu zaimplementowanego Overdrive. W realu za bardzo różnicy nie widać(tj. w grach i filmach) a już na pewno ja nie widzę różnicy między moją starą TN iiyamy(2ms, 0 input laga) względem mego Della z lagiem na poziomie 10-15ms i czasem reakcji wg producenta 8ms. Nie widze różnicy w BF3 czy innych grach(nałogowo gram w WoT, ale odpalałem też testowo Wiedźmina 2 i pare innych gier z lepszą grafą). Co do testu na Prad - nie trzeba znać niemieckiego za bardzo, jest też google tłumacz, a wszystko zawiera się na ostatniej stronie w podsumowaniu. Przy - czy "nadaje sie dla okazjonalnego grania" są dwa plusy, a przy czy "nadaje się dla hardcorowego" jeden. Dla mnie to wystarcza. Nie samymi grami człowiek żyje :P A monitor w ocenach w sieci raczej dobrze wypada więc... Osobiście nigdy więcej nie kupię nic na TN. Co mi po czasie reakcji jak kolory są sprane(i nierzeczywiste) i przy patrzeniu na wprost nawet przy krawędziach, rogach ekranu kolor zmienia barwę...a czarny to nie czarny tylko ciemny fiolet czy granat....i też im większy kąt patrzenia tym gorzej. W grach z ciemnymi scenami zero szczegółów widać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antomY Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Wielkie dzieki gregu za ten post :P Prawdopodobnie wezme tego lgka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Przed zakupem obejrzyj. Koniecznie. W media expert zdaje się że mogą być czy w mediamarktach, więc obadaj. Najlepiej przytargaj flaszkę se z video jakimś z szybką akcją, która widziałeś x razy, i poproś o pokazanie na monitorze byś miał porównanie. Żeby nie było, że poleciłem badziew bo ci np będzie smużył. Poza tym a nuż widelec będą dead pixele czy coś. Ewentualnie zakup przez net i coś nie pasi - 10 dni na zwrot. Stracisz może na kosztach wysyłki, ale lepsze to niż patrzenie na monitor z żalem że coś nie pasuje, obraz dla Ciebie smuży, jest za jasny czy cokolwiek innego(nawet wada fabryczna ujawniająca się np po 5h od uruchomienia). Przypadki chodzą po ludziach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Właśnie zaryzykowałem i kupiłem ips234 od lg i polecam, gram w modern warfare 1,2,3 po necie i nie zauwazylem problemow (a przesiadlem sie z crt). Co do bad pixeli - w ciagu 30 dni lg polska wymieni ci monitor na wolny od tej wady (potwierdzone u obslugi lg telefonicznie) Edytowane 2 Października 2012 przez p3dzi0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...