leven Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Zaloz radiatorki bga na sekcje i bedzie na pewno bezpieczniej. Przypadki chodza po ludziach, ale lepiej jednak dmuchac na zimne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Dlatego ja zawsze Pality omijam szerokim łukiem (no chyba, że są to referenty jak np 480 od nich) - pytanie za 100pkt - ciekawe na czym oszczędzają, że ich karty są powiedzmy tę stówkę tańsze od innych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aki Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Napewno na wyposażeniu... w pudełku od Palita praktycznie pusto... karta, płytka i jakiś kabelek :) Tektura w środku też jak z przetworzonej makulatury :) Kiedyś jak kupiłem Gainwarda 7900GS to dostałem oprócz sterowników jakiś dodatkowy soft, kilka przejściówek, kabelek tv itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Jak ktos chce pupe szklem podetrzec to bierze palita. Ja bym tego nie tknal, a jesli mnie nie stac to wole wcale nie brac, poczekac i kupic cos lepszego bardziej markowego. Swoja droga nie musialo to byc od zadnego OC skoro karta kopnela w kalendarz przy starcie. Predzej bym obstawial na zasilacz pomimo niby stabilnosci niczym skala lub jakies skoki napiecia itp. No, a ze akurat karta padla to juz czysty przypadek akurat :) Rownie dobrze mogl pasc proc lub dzwiekowka. Moj gigus poki co leci @780/3700 (rdzen/pamiec). Dalej nie krecilem bo nie mam czasu, a od razu zaznacze, ze w zabawe z napieciami sie nie bede bawil po tym jak mi padlu goodramy, ktore wedlug producenta leca @2.3v a wlasnie przy takim napiecie sie posraly bardzo szybciutko :/ Z gigusiem wole nie ryzykowac za bardzo. Edytowane 20 Września 2010 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Na fotkach palita widac, ze mosfet sie wypalil. Mozliwe, ze jedna z nozek nie byla dokladnie przylutowana i przy starcie lut puscil i doszlo do luku. Najgorsze sa wlasnie momenty wlaczenia urzadzen, poniewaz przez ulamek sekundy wystepuje stan nieustalony i wlasnie wtedy polprzewodnik moze dostac zawalu. Karte trzeba oddac na gwarancje, a uzytkownicy palitow powinni sabie kupic w wlasnym zakresie tanie radiatorki bga i zalozyc na mosfety. Cos takiego: MCS.pc.pl | Radiatory i coolery BGA i mosfet | SKLEP KOMPUTEROWY chłodzenie wodne zasilacze obudowy bloki wodne pompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Jakie można dać minimalne a jakie max napięcie ? W każdej wersji 768mb i 1gb można tak samo ustawiać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 U mnie, wersja 1 GB, min. napięcie w programach do oc wskazuje 0.825 V, z tym, że std. karta na najniższym profilu schodzi do 0.875 V, a max jakie można dać na oryginalnym bios'ie, to 1.087 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Jak ktos chce pupe szklem podetrzec to bierze palita. Ja bym tego nie tknal, a jesli mnie nie stac to wole wcale nie brac, poczekac i kupic cos lepszego bardziej markowego. Nie przesadzajmy, nie jest tak źle, a jak brałem to była jedyna dla mnie opcja, nie mogłem już więcej dozbierać a różnica była dość spora, i tak nagiąłem budżet jak mogłem żeby go kupić ;) Też osobiście bym obstawiał że coś było nie tak przylutowane, grzać się nie grzała jakoś nie wiadomo jak, ale pewnie coś zdupili, niedolutowali, i tak jak mówi leven, podczas rozruchu w ułamku sekundy powstaje stan nieustalony gdzie prąd jest najwyższy. Tak to jest z masówkami ;) myślisz że w GB, MSI, Asusach itp to się nie zdarza ? Asus 5770 z serii CuCore miał ostatnio jakąś wtope z całą serią (artefy w systemie) więc moim zdaniem to średnio od marki zalezy, a różnią się głównie dodatkami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Leven powiedz mi czy z cd-roma dam rade wgrac tego biosa ?? Bo nie mam stacji dyskietek i nikt w mojej wsi tez tego nie ma mhmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Leven powiedz mi czy z cd-roma dam rade wgrac tego biosa ?? Bo nie mam stacji dyskietek i nikt w mojej wsi tez tego nie ma mhmm A kto jeszcze ma? ;) Takie rzeczy to się z pendrive'a robi, najprościej chyba zrobisz bootowalnego pena tym programem: Make your pen drive bootable with MakeBootable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Zrob z pendrive. Z CD nigdy nie robilem, ale widze w sieci sa opisy jak zrobic bootowalny cd. Poczytaj, poszukaj i zrob. Tu masz pliki z dyskietki startowej z programem flasciach!acym: dyskietka startowa dos.rar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 mam to poprostu wrzucic na pendrive tak ?? a pendrive jak sformatowac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Oj, sopi, sopi, ogarnij się chłopaku, wszystko masz opisane co i jak, wystarczy trochę pomyśleć, poszukać... nawet w tym temacie już o tym mówiliśmy i podawałem link do tematu o bootowalnym pendrive'ie :cool: Edytowane 20 Września 2010 przez metal 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Oki znalazłem :) myslałem ze to bedize wiekszy problem a to sie robi tak samo jak z dyskietką xD Mam tylko nadzieje ze mi to uruchomi sie xD dobra wiec fast ale faast POTRZEBA MI ORYGINALNY BIOS DO KARTY GIGUSIA 1 giga tego co leven ma bez przeróbek bo karta po chwili wywala mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Hmm po padzie karty da się wgrać ponownie oryginalny Bios ? Zastanawia mnie jak jest z gwarancją, gdy podmienimy Bios, a karta nam padnie (odpukać) nie tyle co w czasie flashowania, ale po jakimś czasie. Na przykład podobnie jak w przypadku Plaita. Po wysłaniu do serwisu przypalonej grafy z podmienionym Biosem może budzić jakieś podejrzenia, że coś było grzebane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Jesli karta dziala, ale wyswietla jakies arty itp. to pewnie sie da. Ale jak wogole komp karty nie wykrywa, monitor sie nie odpala to raczej juz sie nie da, chyba ze wylutujesz kosc z BIOS'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 dobra wiec fast ale faast POTRZEBA MI ORYGINALNY BIOS DO KARTY GIGUSIA 1 giga tego co leven ma bez przeróbek bo karta po chwili wywala mnie :D Nie zrobiłeś backup'u oryginalnego bios'u? ?! :shock: :? Chłopie... oc to zabawa, ale nie dla nierozgarniętych dzieci :? Masz tutaj oryginalny bios, ehhh. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 dobra wiec fast ale faast POTRZEBA MI ORYGINALNY BIOS DO KARTY GIGUSIA 1 giga tego co leven ma bez przeróbek bo karta po chwili wywala mnie :D Widze, ze Metal juz dal bios, to nie bede sie powtarzal. Ustal stabilne taktowania i napisz jakie to wartosci, to Ci wpisze do biosu. Rzadko ktora karta idzie stabilnie na 900/1800/2000 bez dosc sporego dovoltowania. Znowu jak sie podniesie napiecie na gpu, to podskakuje temperatura i trzeba zmienic chlodzenie. Dopiero wtedy mozna spokojnie pykac na tak wysokich taktowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Widze, ze Metal juz dal bios, to nie bede sie powtarzal. Ustal stabilne taktowania i napisz jakie to wartosci, to Ci wpisze do biosu. Rzadko ktora karta idzie stabilnie na 900/1800/2000 bez dosc sporego dovoltowania. Znowu jak sie podniesie napiecie na gpu, to podskakuje temperatura i trzeba zmienic chlodzenie. Dopiero wtedy mozna spokojnie pykac na tak wysokich taktowaniach. no mysle ze pierw zakupie chłodzidło a wtedy zaczne OC robic @ metal Dzieki wielkie I juz zapisze sobie ten bios na kompie :D ale najwazniejsze ze juz wgrałem cos xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Tata z mama kupili Ci kartę, a ty już ją chcesz zepsuć ? Oj nieładnie tak. Podstawa przy jakimkolwiek wgrywaniu nowego biosu do kart graficznych to robienie backupu oryginalnego. Może jak uwalisz kartę podczas flashowania to czegoś to Cię to nauczy. Ja osobiście dałem sobie spokój z wgrywaniem Biosu. Nie to, że nie potrafię, bo zrobienie bootowalnego pendrive'a z programem do flashowania to żadna filozofia. Ale przez ostatnie 2 miesiące miałem jedną lub kilka przez w dostawie prądu w ciągu dnia. Zwykle to trwało sekundę, ale to wystarczyło, by komp się wyłączył. Dopóki nie zainwestuje w UPS to nie mam co ryzykować. Dopiero po zapatrzeniu się w awaryjne źródło prądu i zmianie chłodzenia mam zamiar na stałe wgrać Biosik z ustawieniami 900/2200. Myślę, że tyle moja karta zrobi bez problemu. Tylko teraz ma po prostu za gorąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 W komputronie msi hawk jest niedostępny ale cena w promocji internetowej całkiem zachęcająca ;) Mam nadzieję, że faktycznie w komputroniku będzie ten Hawk już w poniedziałek. Biorąc pod uwagę cenę oraz to, że można odebrać osobiście karta wydaje się być świetnym rozwiązaniem. NO i tak jak myślałem... w komputronie towar nadal niedostępny, a cena już powędrowała na 959zł - do przewidzenia było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) NO i tak jak myślałem... w komputronie towar nadal niedostępny, a cena już powędrowała na 959zł - do przewidzenia było. 959? :wink: Może to tylko zwyczajny błąd? ;) No chyba, że mają tam jakieś promocje, o których nic nie wiem, dla stałych klientów, czy coś... :roll: :wink: Oczywiście na stronie produktu żadnego 919 już nie widać, w koszyku też... :oops: Cena za Gigabyte'a 1GB jest rzeczywiście promocyjna... stówka, jak nie ponad, przebicia, ładnie :D :wink: edit: Hmmm, nie czaję o co chodzi z tymi pokreślonymi cenami u nich... bo to się tyczy wszystkich kart w 'promocji', ale żadnych ew. gwiazdeczek nie dostrzegam :roll: , chyba, że to rzeczywiście jakaś promocja dla stałych klientów, może po zalogowaniu się sytuacja wygląda inaczej? :wink: ale i tak te ich niby promocje takie, że... chuu... chuu... :D edit2: O, już wszystko wróciło do normy, nie ma już żadnych promocji :? :D Edytowane 21 Września 2010 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 To jest cena internetowa, jak kupujesz z wysyłką. Wchodząc z ceneo i tego typu serwisów ona zawsze się pokazuje. Jak chcesz odbiór osobisty to jest ta wyższa cena. Od wieków już to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Rzeczywiście, przyznam, że nie miałem o tym bladego pojęcia, dziękuję za wyjaśnienie :) Ale to trochę nie bardzo jest / ; Bo wchodząc normalnie na stronę komputronika, mamy tą wyższą cenę, chociaż coś im się to kaszani, bo ja przez ceneo, czy tym podobne serwisy nie wchodziłem na ich stronę, a widziałem te przekreślone wszystkie ceny, ale w koszyku już wszystko było jak 'należy', czyli 959 ; ) ale mniejsza o to, no, to wchodząc normalnie, mamy wyższą cenę i w koszyku mimo wybrania wysyłki się ona nie zmienia i wychodzi na to, że możemy zapłacić za tą samą kartę 931,90 lub 971,90 [obie ceny z wliczonym kosztem wysyłki] [ ; chyba, że znów o czymś nie wiem :D albo po zalogowaniu się wszystko jest tak, jak być powinno, tzn. mamy cenę internetową, niższą. Edytowane 21 Września 2010 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Ale przez ostatnie 2 miesiące miałem jedną lub kilka przez w dostawie prądu w ciągu dnia. Zwykle to trwało sekundę, ale to wystarczyło, by komp się wyłączył. Dopóki nie zainwestuje w UPS to nie mam co ryzykować. Dopiero po zapatrzeniu się w awaryjne źródło prądu i zmianie chłodzenia mam zamiar na stałe wgrać Biosik z ustawieniami 900/2200. Myślę, że tyle moja karta zrobi bez problemu. Tylko teraz ma po prostu za gorąco. A od czego masz drugie PCI-E karty fizycznie nie uwalisz wgrywając bios nawet jak się nie powiedzie. Mi ustawienie w biosie pozwoliło zejśc do 1.05 (870) niż w programiku MSi 1.075 i to przy zachowaniu przełączaniu trybów a nie na stałe jak podaliście w poradniku Radze się zapoznać na któreś stronie z tym http://hw-lab.com/nibitor-edit-fermi-voltage.html set 3 muszą być jednakowe wartości. Edytowane 21 Września 2010 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Ja pisalem, ze dwa tryby w moim biosie musza byc tak samo dovoltowane, bo inaczej jest zanizone napiecie w 3d. To jest wersja F2 dla gtx 460 gigabyta 1 gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Czy na tego Palita 768mb: Palit GeForce GTX 460 Sonic 768MB DDR5 /192bit/ DVI/HDMI [NE5TX460FHD79] - 599zł : Esc.pl ewentualnie tego Gainwarda: Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI [426018336-1145] - 565zł : Esc.pl Da radę podłączyć Accelero S1 rev2?? I która karta lepsza?? Na a jeśli się nie da podłączyć Accelero to która cichsza? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Kupujesz gb wersję o/c za 40 zł więcej i już nie musisz chłodzenia zmieniać. Poza tym jak uszkodzisz plombę w palicie/gainwardzie to tracisz gwarkę na dzień dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Kupujesz gb wersję o/c za 40 zł więcej i już nie musisz chłodzenia zmieniać. Poza tym jak uszkodzisz plombę w palicie/gainwardzie to tracisz gwarkę na dzień dobry Mówisz o tej tak? Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI [GV-N460OC-768I] - 639zł : Esc.pl Jeśli faktycznie jest cicha to chyba tak będzie trzeba zrobić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Tak o tej ale może gdzieś taniej : Gigabyte GeForce GTX460 768MB DDR5 192bit PCI-E (GV-N460OC-768I) - porównanie cen w sklepach internetowych albo tej : http://www.ceneo.pl/8446444 Nie wiem niestety gdzie chłodzenie jest lepsze w gb czy u msi. Edytowane 21 Września 2010 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...