Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

Jest lekko podkręcony. Nie kupuj w tym sklepie.

A dlaczego? Cena jest jedną z najniższych w necie. I jeszcze jedno - co dostanę w pudełku z grafiką, bo dane w necie są niejednoznaczne. Interesuje mnie czy dają przejściówkę DVI-D-Sub Edytowane przez malysz01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego, że sklep bardzo długo realizuje zamówienia. Są też problemy z serwisem. Nikt tu nie chce robić antyreklamy tylko stwierdza fakty. Tak dają przejściówkę. Chociaż mi zapie.. przejściówkę mini-hdmi <>HDMI która zdaje się też powinna być w zestawie.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chce Ci się czekać od kilku dni do ponad 2 tygodni na realizację zamówienia to trafiłeś na odpowiedni sklep. Bardzo ciężko jest się skontaktować z obsługa sklepu. Lepiej dołożyć kilka zł w innym sklepie i w 2 dni mieć kartę u siebie i brak problemów z gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, np. agito.pl - Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 PCI-E BOX

Ja akurat mojego Gb kupiłem na ram.net.pl, nie powiem, kilka dni poczekałem, ale w końcu dostałem kartę, na mojego pierwszego mail'a upominającego się o zamówienie dostałem odpowiedź praktycznie od razu, więc różnie też z tym bywa, chociaż ja jeszcze zamawiałem kartę + zasilacz, na który właśnie musiałem poczekać ; ) Na ram.net.pl kupiłem go głównie ze względu na to, że na agito.pl jeszcze jej nie mieli, no i ze względu na cenę, która teraz jest niższa na agito.pl, heh : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie krotka pilka - czy warto sie bawic w SLI na plycie majacej tylko SLIx8 - tzn takiej jak moja.Ostro da sie odczuc spadek wydajnosci w porowaniu do pelnego SLI?

Zastanawiam sie nad gtx460x2 - ale nie wiem czy warto?

Nie odczujesz różnicy między 8x a 16x, więc warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad gtx460x2 - ale nie wiem czy warto?

nie warto chyba że lubisz różną wydajność---GTX480

Nie odczujesz różnicy między 8x a 16x, więc warto.

warto w kontekście różnic PCI-E ale nie użytkowym

No w końcu skończyłem

EVGA GTX460 768MB - efekt legendy?

test stock i 870/1100

Edytowane przez Maxforce
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie warto chyba że lubisz różną wydajność---GTX480

warto w kontekście różnic PCI-E ale nie użytkowym

Szczerze mowiac nie bardzo kumam o co Ci chodzi - co masz na mysli rozna wydajnosc?2x460 rozwala GTX480 z palcem - z tego co ja wiem.

A z SLI x8 i x16 w ogole nie skumalem, nie wiem, moze jestem za tepy.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że posiadając jedną kartę - w tym przypadku GTX 480 - będziesz miał wydajność w każdej grze na podobnym poziomie. W przypadku SLI jest tak, że w grach, które obsługują tą technologię, będziesz miał wydajność nawet wyższą niż na 480, a w grach, które nie obsługują SLI, będziesz miał wydajność niewiele wyższą niż na pojedynczym 460.

Także jak to się mówi, takie rozwiązanie ma swoje "zady i walety", jednakże za 2 x 460 przemawia cena i w niektórych przypadkach wydajność dużo większa niż na 480. Wybór należy do Ciebie.

Dodam jeszcze, że nawet przy pełnym wsparciu SLI nie oczekuj przyrostu wydajności w wysokości 100%.

Na dzień dzisiejszy lepiej (ale niekoniecznie opłacalniej) mieć jedną mocną kartę niż dwie w sli.

Edytowane przez Aki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że posiadając jedną kartę - w tym przypadku GTX 480 - będziesz miał wydajność w każdej grze na podobnym poziomie. W przypadku SLI jest tak, że w grach, które obsługują tą technologię, będziesz miał wydajność nawet wyższą niż na 480, a w grach, które nie obsługują SLI, będziesz miał wydajność niewiele wyższą niż na pojedynczym 460.

Chciałeś napisać niższą niż na pojedynczym 460. Dochodzi jeszcze kwestia procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś napisać niższą niż na pojedynczym 460. Dochodzi jeszcze kwestia procesora.

Może i masz racje. Kiedyś miałem w sli 7900GS i już nie pamiętam jak to było. Faktem jednak jest, że jeśli chodzi o przyrost wydajności to miałem max 50% w stosunku do jednej karty. Ale to tylko w kilku grach. Rewelacji nie było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna sprawa, ze nie uzyskam 100% w pelnym czy tez nie pelnym SLI - to wiem, ale zeby w garch nei wspierajacych SLI wydajnosc spadla ponizej pojedynczej karty tego nie wiedzialem - hmm

Do tej pory uzywalem tylko pojedynczych kart, w tym przypadku za sli przemawia cena i mniejszy pobor pradu - jakos 480 do mnie nie przemawia, mam jakis dziwny uraz do niej i jest to produkt uboczny tego co mialo to soba prezentowac.

GTx480 moge miec za £350 a 2x460 za £260 - wiec glupota byloby kupowac 480 tke.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac nie bardzo kumam o co Ci chodzi - co masz na mysli rozna wydajnosc?2x460 rozwala GTX480 z palcem - z tego co ja wiem.

A z SLI x8 i x16 w ogole nie skumalem, nie wiem, moze jestem za tepy.

przez to że w jednym miejscu masz skalowanie 80-90 % a w drugim już tylko 40-50 a czasami mniej.

Jasna sprawa, ze nie uzyskam 100% w pelnym czy tez nie pelnym SLI - to wiem, ale zeby w garch nei wspierajacych SLI wydajnosc spadla ponizej pojedynczej karty tego nie wiedzialem - hmm

Do tej pory uzywalem tylko pojedynczych kart, w tym przypadku za sli przemawia cena i mniejszy pobor pradu - jakos 480 do mnie nie przemawia, mam jakis dziwny uraz do niej i jest to produkt uboczny tego co mialo to soba prezentowac.

GTx480 moge miec za £350 a 2x460 za £260 - wiec glupota byloby kupowac 480 tke.

proszę bardzo analiza skalowania SLI na przykładzie gtx480

GTX480 1536MB SLI - Analiza skalowania

są gry gdzie będzie wolniej niż na jednej

mówisz o wersjach 768MB

Dołączona grafika

Jak zwykle fajnie się czytało, przeglądało wykresiki. Widać że 460 to jednak hicior. Cena, wydajność, podatność na OC.

powiem tak dawno taniej i dobrej karty w łapach nie miałem NV tym razem spisała się na medal. Teraz październik za rogiem i zobaczymy odzew i zobaczymy czy będzie taki sam efekt.

Co mnie zaskoczyło to chłodzenie NV, nie spodziewałem się że się tak dobrze spisze.

Edytowane przez Maxforce
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ja wreszcie dostałem GTX480 Asusa za zmarłego GTX295, no i mam na chacie 2x 460 768MB, które niestety w przeciągu 2 miesięcy mocno staniały, no i tego 480. Także jak ktoś coś chce to mogę póki co potestować jedno kontra drugie, zanim się zdecyduję co zostawić - jednak 480 robi wrażenie B-) no ale zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ja wreszcie dostałem GTX480 Asusa za zmarłego GTX295, no i mam na chacie 2x 460 768MB, które niestety w przeciągu 2 miesięcy mocno staniały, no i tego 480. Także jak ktoś coś chce to mogę póki co potestować jedno kontra drugie, zanim się zdecyduję co zostawić - jednak 480 robi wrażenie B-) no ale zobaczymy.

A pisałem ci na PW jak cos abyś coś opylał i własnie pisałem o 460 :) a czemu tak spadły po

1 nie schodziły 768 MB ludzie brali 1 GB

2 ceny juz chyba szykuja sie na premiere AMd Radeon HD 6000 konkurencja dla 460

3 i wczoraj jak zamawiałem trochę części z USA to dolar juz przeliczałem sobie za 2,95 zł wiec juz spadł niżej niz 3 zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, tak na szybko wyniki z Heaven i Vantage:

GTX480

Heaven Benchmark:

Default:

Unigine Heaven Benchmark v2.1

FPS: 50.0

Scores: 1260

Min FPS: 21.2

Max FPS: 101.1

OC 800/1600/4000 bez zmiany napięcia:

FPS: 56.2

Scores: 1415

Min FPS: 21.8

Max FPS: 113.7

Vantage

Default:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

OC 800/1600/4000 bez zmiany napięcia:

Dołączona grafika

I teraz dla porównania wyniki ze SLi 460 768MB na domyślnych zegarach:

Heaven Benchmark:

FPS: 56.0

Scores: 1411

Min FPS: 21.8

Max FPS: 121.6

Vantage:

Dołączona grafika

Wnioski:

1. W syntetykach podkręcony GTX480 ma mniej więcej taką samą wydajność jak duet GTX460 768MB taktowanych domyślnymi zegarami.

2. Prądowo, dodając te parę watów więcej po OC GTX480, zapewne wychodzi na równo z dwiema GTX460, które to jak czytałem na domyślnych zegarach brały trochę wiecej watów.

3. Jeśli chodzi o głośność to oczywiste jest, że z GTX480 jest dużo głośniej, ale czytałem, że jest niewiarygodnie głośno - z tym akurat nie mogę się zgodzić, owszem szumi, ale bez przesady. Co ciekawe w GTX480 da się zejść z obrotami wentyla poniżej 40%, a wtedy to cisza na maxa w IDLE :)

4. W grach gdzie nie działa SLi, oczywiste jest, że GTX480 będzie dużo szybszy.

Edytowane przez wozaq
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi