Skocz do zawartości
M@jkel

Codegen + GF4Ti = ???

Rekomendowane odpowiedzi

dreczy mnie pewna mysl. mam sprzet taki jak w opisie i zastanawiam sie czy nie bede musial wymieniac zasilki po wstawieniu MSI GeForce4 TI4200-VTD8X 128MB AGPx8 ViVo+DVI. zasilacz czkawki nie dostanie? ;)

aktualne napiecia przy niekreconym komputrze to:

3.3 = 3.20 - 3.23

5 = 4.84 - 4.87

12 = 12.48 - 12.67

-12 = -12.44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmm szacunku mi nie brakuje, po prostu przecież od zasilacza zależy wszystko :) Napięcie 12.67 zamiast 12 to już jest porażka. Obciążysz go mocniej i do widzenia powiedz swojemu samsungowi a może i czemuś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to żebym się czepiał, ale czy pożyczyłbyś od kogoś mercedesa żeby sprawdzić czy będzie jeździł na przemycanej ruskiej ropie do czołgów której beczkę masz w garażu bo sam chcesz sobie takiego kupić? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB: cichutki i chlodniutki. ;)

kain: jesli mialbys znajomego w studgarcie w siedzibie mercedesa, ktory sam chetnie by zobaczyl jak ten mercedes na ruskim paliwie jezdzi to mysle ze nie mialbys z tym problemow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kain: jesli mialbys znajomego w studgarcie w siedzibie mercedesa, ktory sam chetnie by zobaczyl jak ten mercedes na ruskim paliwie jezdzi to mysle ze nie mialbys z tym problemow ;)

Heh tylko pogratulować znajomości :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wogole to nikt nie powiedzial ze jak wsadze tego gf4 do PieCa to od razu bede wyciskal z niego 7 poty. spokojnie ludziska :) najpierw sprawdzenie napiec w biosie, potem w windowsie, a potem ewentualnie jesli napiecia beda w miare normalne to zobacze jakie sa w stresie. w taki sposob raczej grafa bedzie bezpieczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaa - ja wlozylem mojego Gainwarda GfTi4800SE do mojego zupelnie nie podkrecanego sprzetu z "cudownym" Codegenem 300W i jesli tylko pogralem w jakas gre 3D powiedzmy 10-15min to z zasilacza wydobywal sie cudowny zapach palonej elektroniki.

No ale to juz historia ;). Nie zblizam sie juz do takich zasilaczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no ja niewiem co wy checie od tych Codegenów.Ja mam zasiłke Codegen 300W ATX 2.03 (P4) Model 300X1 i wszystko chodzi elegancko a grafę mam nieźle kręconą i zasilaczowi to nie przeszkadza.Napięcia jak najbardziej w normie.(Popatrzcie na wartości pradowe na zasiłce)

3,3V -20A mam 3,25-3,26V bez kręcenia grafy było 3,28-3,31

5V - 30A _____ 4,87-4,95V

12V -13A _____ 12,74- 12,93V 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Codegenów używa bardzo wiele osób, większość nawet o tym ne wie. W komputerach z marketów i "specjalistycznych sklepów" w wiekszości sprzedawane są obudowy z takimi zasilaczami (Codegen itp.) a że kilka z nich się sfajczyło to co w tym takiego. Tylko ludzie którzy wiedzą czego chcą kupują obudowy za 300-600 zł w których z regóły są porządne zasilacze. A zresztą jak czytałem większość postów o spalonym zasilaczu to przeważnie dany urzytkownik w nim ingerował (najczęściej było to zwolnienie wentyla) a przy takim zasilaczu gdzie fabrycznie nie zastosowanego dobrego chłodzenia (duże masywne radiatory) to oddawanie ciepła jest zdecydowanie utrudnione. Ja zwolniłem wentyl na 8,5V ale zarazem wyciąłem większą część przedniej ścianki, przez co radiatory są o 2-3 C chłodniejsze w stosuku do tego co było w orginale.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatory to może strzelają ale tak po 2-3 latach użytkowania. Strzelają różne rzeczy ale wydaję mi się że właśnie z powodu temperatury, widziałeś chyba jakie są tam radiatorki. Jak chcesz się upewnić co do kondensatorów to go rozkręć, zawsze na początku przed wybuchem pęcznieją od góry, i jak na iego naciśniesz palcem to będzie pstrykał.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t: patrze ze masz sprzet mniej wiecej tej samej kategorii wagowej co moj wiec domyslam sie jakich efektow moge sie u siebie spodziewac ;)

Hehe - no w sumie ;). Ale powiem Ci ze wczesniej dzialal nawet spoko dopoki nie wlozylem nowej grafiki - wtedy zaczela sie jazda :D

Nigdy wczesniej mi sie nic takiego nie zdarzylo. Wyszlo na to ze trzeba cos nowego kupic wiec wybor padl na Chiefteca. No i nie zaluje - jak dla mnie bomba. W porownaniu z tamtym Codegenem to moje dzrzwiczki boczne waza prawie tyle co tamta stara ;). Waga calej obudowy - bagatelka 23 kg - serio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojego Codogena 250W wlasnie wydobywa sie powietrze o temp 37.5C ,buda otwarta

jako ze gwarancja juz mi sie skonczyla (a mialem 2 latania) to chyba go sobie zmoduje

odwiedziny na Wolumenie po jakis porzadny radiator od wzmacniacza w przystepnej cenie ,zamiast blachy siatka ,moze jakies diody i bedzie swietnie wygladal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...