Skocz do zawartości
toms83

Co na magazyn danych.

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakiegoś technicznego cuda z przeznaczeniem tylko i wyłącznie na magazyn danych. Widzę, że w ofertach głównie królują wszelkiej maści NAS'y, ale dla mnie są zbyteczne. Nie korzystam z funkcji które te urządzenia posiadają, więc nie widzi mi się przepłacanie za to. Dodatkowo to nie ma być dostępne 24/7, tylko raz na tydzień, może więcej w celu zgrania danych. Myślałem nad zwykłym dyskiem w obudowie, ale jedna sztuka to za mało, a dwie to już dwa zasilacze, więcej kabli itd.

Wymagania:

- jedna skrzynka;

- możliwość zamontowania minumum 2 ( najlepiej z opcją na 4 sztuki ) dysków 3-4 TB;

- podłączenie przez lan Gbit, ewentualnie usb 3.0;

- żadne nasy i inne ciach!ły z ze zbędnym softem;

W tej chwili używam starego kompa z kilkoma dyskami, jest to jakieś rozwiązanie, ale zajmuje kupę miejsca i psuje wystrój. Przestało mi się to podobać i czas zrobić z tym porządek. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie dwa zasilacze? 3 dyski podepniesz jednym kablem zasilającym SATA, na pewno masz taki jeden wolny w swoim zasilaczu... 3 kabelki sata możesz sobie nawet spiąć w jeden zipami, a najważniejsze, że wszystko to wpakujesz do swojego kompa, a więc odchodzą koszty zakupu dotatkowego użądzenia i jego konfiguracji, zasilania i przechowywania.

Kupujesz 3 takie dyski i po problemie: http://allegro.pl/dysk-wd-wd30ezrx-3tb-7200-64mb-w-cenie-2tb-fvat-gw-i2725115093.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi