raist007 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam, zastanawiam sie nad dyskiem SSD aby nieco przyspieszyc wydajnosc systemu (czytaj gry , btw.: szykuje sie na DF:UW). Pojemność: ~120GB. Moja plyta glowna to P8H61 od Asusa, czyli versja SATA 2 najprawdopodobniej, pisze najprawdopodobniej bo w specyfikacji http://www.asus.com/...#specifications nie jest wyrażnie napisane. Co do ceny, to oczywiscie chcial bym wydac jak najmniej , ale bez przesady. Typy, które mi sie udało wygoglać jako dobre to: - OCZ Vertex 4 (VTX4-25SAT3-128G) - Samsung 830 Basic - Intel 330 (SSDSC2CT120A3K5 921607) Zastanawiam się również czy dla mobo z SATA 2 jest sens brac cos szybszego z SATA 3, czy lepiej cos tanszego z SATA 2, poprostu nie lubie niepotrzebnie wydawac 2x tyle zeby osiagnac 7% rozniece w wydajnosci. Prosze doradzcie cos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prz3mek Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Myślę, że najlepszym wyborem będzie Samsung 830 Basic. Sam posiadam i jestem bardzo zadowolony. Przesiadłem się na niego z Intel X25-V SSD 40GB. Obecnie już chyba nie warto pchać się w modele z SATA2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 A czym różni się wersja wersja Basic od Desktop w tym Samsungu 830 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Z tego co pamiętam, chyba nie zawiera elementów montażowych do dysku (co akurat wielką stratą nie jest - SSD można umieścić w wielu miejscach w obudowie, nawet bez przykręcania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam, zastanawiam sie nad dyskiem SSD aby nieco przyspieszyc wydajnosc systemu (czytaj gry , btw.: szykuje sie na DF:UW). Pojemność: ~120GB. Moja plyta glowna to P8H61 od Asusa, czyli versja SATA 2 najprawdopodobniej, pisze najprawdopodobniej bo w specyfikacji http://www.asus.com/...#specifications nie jest wyrażnie napisane. Co do ceny, to oczywiscie chcial bym wydac jak najmniej , ale bez przesady. Typy, które mi sie udało wygoglać jako dobre to: - OCZ Vertex 4 (VTX4-25SAT3-128G) - Samsung 830 Basic - Intel 330 (SSDSC2CT120A3K5 921607) Zastanawiam się również czy dla mobo z SATA 2 jest sens brac cos szybszego z SATA 3, czy lepiej cos tanszego z SATA 2, poprostu nie lubie niepotrzebnie wydawac 2x tyle zeby osiagnac 7% rozniece w wydajnosci. Prosze doradzcie cos. Jest wyraźnie napisane, masz Sata II (3GBps). Szybki dysk jest zawsze szybki dlatego warto kupić jak najlepszy niezależnie od rodzaju złącza. Typowałeś bardzo dobrze z tym że Intel 330 to jest średnia półka a Samsung 830 i Vertex 4 najwyższa. Resztę ewentualnych odpowiedzi znajdziesz tutaj http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 mmmmm, dobry FAQ, Dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...