Skocz do zawartości
PANTHER X

WIELKIE STARCIE ASUS vs GIGABYTE vs ABIT

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec wlasnie - jestem ciekaw waszych opini - moze ktos ma ktoras z nizej wymienionych plyt - plyty podobne cenowo , bogate pod wzgledem wyposazenia i podobno swietne do O/C - tylko prosze podawac uzasadnienie swojeg wyboru a nie np "ABIT bo tak " albo "ABIT bo jest najlepszy"

Płytki to"

GIGABYTE GA-7N400 PRO

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7112

ABIT NF7-S

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6439

ASUS A7N8X Deluxe

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5172

Prosze o konkretne opinie i uzasadnienia :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit spoko swietny wypas za swietna cene jedynym problemem jest tylko doopiaty kontroler SATA reszta ok (5ciobitowy mnoznik, regulacja napiecia vdd, fsb do 300mhz etc...) gigabyte'a w reku nie mialem ale asus jest ciniutki niej est przeznaczony do extreme o/c vcore jedynie do 1.85v nadrabia za to wyposazeniem ktore rozniwez jest swietne, poza tym na poczatku problemy z zasilaniem (dwufazowe) mobos czesto padaly zwlaszcza na kijowych zasilkach teraz pono to poprawili jego bolem jest takze zbyt wysoka cena praktycznie to samo wyposazenie mozemy dostac wraz z abitem o ponad 50 pln mniej a z lepszymi/wiekszymi mozliwosciami o/c tak czy siak nie zdecydowalbym sie na ani jedna z nich jakos mam respect do epoxa 8rda(+) i to wlasnie jego polecibym kazdemu zwlaszcza model na mostkach C1

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej chwili pomyslalem o gigabyte

jest swietnie wyposazony - RAID, serial ATA, firewire, 6kanalowy dzwiek

niestey 2 kolegow w akademiku takze tak stwierdzilo i sie niezle przejechali - w obu egzemplarzach uszkodzony jest RAID - dyski nie pracuja w DMA. JEdnemu przyjeli na reklamacje ale w nowej plycie to samo i wzial abita. 2 nie wiem czemu ale nie zglaszal tego gdyz stwierdzil ze i tak nie bedzie kozystal z raid wiec nie szkodzi ze uszkodzony :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej chwili pomyslalem o gigabyte

jest swietnie wyposazony - RAID, serial ATA, firewire, 6kanalowy dzwiek

niestey 2 kolegow w akademiku takze tak stwierdzilo i sie niezle przejechali - w obu egzemplarzach uszkodzony jest RAID - dyski nie pracuja w DMA. JEdnemu przyjeli na reklamacje ale w nowej plycie to samo i wzial abita. 2 nie wiem czemu ale nie zglaszal tego gdyz stwierdzil ze i tak nie bedzie kozystal z raid wiec nie szkodzi ze uszkodzony  :lol:

To po co qpował mobo z raidem. ???.

Ps. Czemu w tym zestawieniu nie ma Epoxa ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za gigabyte przemawia dobre umiejscowienie złącza zasilania płyty, w abicie i asusie jest beznadziejnie. ale gigabyte wygląda jak choinka (może to ktoś lubi ale nie ja). asus ma gorsze możliwości podkręcania niż np abit (nie wiem jak GB).

sprawę serial ata już opisywałem : nie jest to serial ata tylko przelotka ata 100 -> s-ata więc wydajność jest równa ata100 (a nie 150). 6 kanałowy dźwię kma też abit więc bez sensu jest pisanie że gigabyte "bo ma 6 kanałowy dźwięk".

a renoma firmy też się liczy i tu przoduje abit. miałem abita kt7a i zero problemów, niekompatybilności itp.

wszystko zależy jeszcze od ceny (asusa wykluczam na wstępie), może GB jest tańszy od abita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 3 to wybrał bym ABita - bo jako jedyn (od rev 1.2) ma dziurki wokół socketA - a ja tak mam założony cooler - lub czego nie wymieniłeś jeden z epoxów 8rda3+/8rda+ 2.0

dla mnie 8rda3+ odpada chocby ze wzgledu na dzwiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epox odpada - ze wzg na dzwik i gorsze wyposazenie niejestem nim zainteresowany wiec  niewstawialem go tutaj - btw za to mi sie chyba najbardziej podoba wyglad wlasnie epoxa - no ale coz - kiepskie wyposaenie .... odpada

o ktorym epoxie mowisz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym co wszyscy 8RDA+

8RDA+ ma SS i fajne wyposarzenie ,chyba pomylilo Ci sie z 8RDA3+ bo ten ma faktycznie zrabany dzwiek

kurde ludzie zrabany zrabany ale co znim jest nie tak czy ktos mi jes w stanie zeczowo odpowiedziec !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moze zastanowillbym sie jeszcze nad GB ale ta kolorystyka mnie odstrasza :/ - mogli by juz tak nieprzesadzac - jak ktos ma otwarta bude albo ma plexi z boku to wyglada to jak tania tandeta ;) - rozowe sloty pomaranczowe gniazda pamieci jasno zielony socket7 ;) - niepatrze na rysunek tylko mowie tyle co pamietam ; ) - shit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym co wszyscy 8RDA+

8RDA+ ma SS i fajne wyposarzenie ,chyba pomylilo Ci sie z 8RDA3+ bo ten ma faktycznie zrabany dzwiek

kurde ludzie zrabany zrabany ale co znim jest nie tak czy ktos mi jes w stanie zeczowo odpowiedziec !?

poczytaj sobie ten test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moze zastanowillbym sie jeszcze nad GB ale ta kolorystyka mnie odstrasza :/ - mogli by juz tak nieprzesadzac - jak ktos ma otwarta bude albo ma plexi z boku to wyglada to jak tania tandeta ;)  - rozowe sloty pomaranczowe gniazda pamieci jasno zielony socket7 ;) -  niepatrze na rysunek tylko mowie tyle co pamietam ; ) - shit

kolorystyka to jedyna zaleta tej plyty :P

ales blad strzelil chlopie :lol:

socket7 to nie te czasy ,pMMX juz dawno nie produkuja i plyt do niego jakies 4 lata tez nie

SocketA to zupelnie co innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a jesli chodzi o proce i plyty to jeszcze nieznam sie tak jak wy dopiero miech tu jestem ;) - ja siem ucze ;) - po to tu siedze zeby sie takich rzeczy dowiedziec - widzisz wlasnie mnie czegos nauczyles bo tego niewiedzialem ;) dzieki ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie ten soltek bardzo podoba - trafna nazwa dla niego ;) - kto robi troszke w grafice odrazu widzi ze ta fotka wyszla troche za jasno na moj gust to wpada ona w zlotawy kolor ale nie ciemny tylko jasny :) - ladna musi byc przy ladnym oswietleniu w budzie miodzio :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...