WreckeR7 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Witam. Przeprowadziłem OC swojej karty GeForce 230GT. 500/500/1250 na 600/575/1500 ( GPU-Z ). Zauważyłem znaczący wzrost wydajności ( Stabilne działanie w BF3, FPS na poziomie ~45 do 65 przy minimalnych ustawieniach ), lecz zaprzestałem dalszego kręcenia, ze względu na temperatury.Wymienię box'owe chłodzenie na coś lepszego aby jeszcze trochę pokręcić. i tu nasuwa się moje pytanko, po ilu Mhz można zauważyć wzrost wydajności np 25 mhz 1FPS, czy coś w tym stylu. Można to jakoś określić ile FPS przypada na daną ilość Mhz Taktowania pamięci, procesora graficznego i shaderów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Nie ma takiej zależności. Za dużo dodatkowych czynników, takich jak procesor, ram, system, hdd itd. itp. A podkręcanie karty pokroju 230 to imho sztuka dla sztuki, lepiej zebrać na nową grafę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WreckeR7 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2013 Nowego PC kupuje pod koniec tego roku , do tego czasu muszę jakoś wytrzymać z tym syfem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 W jakiej rozdzielczosci grasz? Gt230 i 45fps w bf3: Zakladam ze 1024x728. W niskich rozdzielczosciach duze znaczenie ma procesor. Zmiana chlodzenia na tej karcie jest nie oplacalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WreckeR7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) @kaijitsu pobralem jakis program BF3 settings editor czy jakos tak, i wyłączylem efekty DX11. Dzięki temu zyskalem kilka fpsow i gram na 1280x768. oczywiscie te 45 fps to na podboju na otwartym terenie, natomiast np. na podboju, przeprawa przez sekwane 64/64 jak jest duzo akcji to potrafi spasc do 35/40 fpsow. @offtopic prawdopodobnie bede mial okolo 400 zl do wydania na karte, myslalem o gtx 650 ( morele.net ), jezeli ktos ma inną propozycję to prosze napisac . podobno radeony są bardziej wydajne w tym przedziale cenowym, dlatego proszę o rade. dodam moja specyfikacje: CPU: Intel Core i5 @750 2.67Ghz Zasilacz: Fortron 350W FSP350-60HLN(80) ( w szafie lezy szajs TakeMe 500W ) HDD: Samsung J502 500Gb Plyta ro rasowy marketowy chinczyk, (HP Microtower PC z Mediamarkt ) Edytowane 8 Stycznia 2013 przez WreckeR7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Wiesz, że jak zmieniasz karte to powineneś też zmienić zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WreckeR7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 @Kaszpir Czy możesz to jakoś uzasadnić ? Bo nie za bardzo rozumiem dlaczego... Zasilacz zapamiętuje podawane napięcie czy co ? Tego Fortrona kupiłem niedawno, może 2, 3 miesiące temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jaki to konkretnie fortron (model)? 300W może być mało dla i5 pierwszej generacji oraz HD7770/gtx650 (w stresie). Taki zestaw weźmie 200-250W przy pełnym obciązeniu co w przypadku 300W fortrona (niska sprawnosc, slaba moc) może być za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 @Kaszpir Czy możesz to jakoś uzasadnić ? Bo nie za bardzo rozumiem dlaczego... Zasilacz zapamiętuje podawane napięcie czy co ? Tego Fortrona kupiłem niedawno, może 2, 3 miesiące temu. Chodzi o to, że zasilacz ma 300W, a to jest ok na słaby procesor i grafikę, raczej na zestaw do pracy biurowej. W specyfikacjach kart graficznych jest informacja o zalecanej minimalnej mocy zasilacza, aby bezpiecznie pociągnąć cały komputer. kaijitsu wszystko wyjaśnił. Jeśli zasilacz będzie za słaby to może pójść łatwo z dymem, a tego raczej nie chcemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WreckeR7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Otóż wkradł się mały błąd. Sprawdziłem paragon, oraz informacje na tabliczce znamionowej zasilacza, test to model 350w FSP350-60HLN (80). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Najważniejsza na tabliczce jest wartość obciążenia jakie zasilacz może mieć na lini 12V. A ze strony nvidii: http://www.geforce.co.uk/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-650/specifications Minimum System Power Requirement : 400W moze byc mniej jesli sie np procesr za bardzo nie poci. W tej kwestii zapraszamy do innego działu - http://forum.purepc.pl/topic/93885-zanim-zapytasz-o-zasilacz-przeczytaj/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WreckeR7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Nie za bardzo się na tym znam. Tutaj jest link od zdjęcia tabliczki, z mojego zasilacza: http://obrazki.elektroda.pl/8690420000_1341310396.jpg Rozumiem że z tym potem, to chodzi o temperature CPU 28/30 C w idle, a w stresie 34/38 C. W każdym razie, Nigdy nie przekroczyłem granicy 40 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Otóż wkradł się mały błąd. Sprawdziłem paragon, oraz informacje na tabliczce znamionowej zasilacza, test to model 350w FSP350-60HLN (80). Ten fortron powinien to pociągnąć. Ma około 250w - 280W mocy na 12v. A zestaw z gtxem lub radkiem pobierze około 200w. Natomiast przy gtxie 660 już wypadało by zmienić Edytowane 8 Stycznia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...