Skocz do zawartości
Rudy1992

Lenovo IdeaPad Y580

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Co sadzcie o tym lapotpie ? byłem w sklepie i za cene 3380 zł oferuja mi takie parametry :

Intel® Core™ i5 3gen 3210M 2,5 - 3,1 GHz

8 gb ram

matryca full hd

nVidia GeForce GTX 580M

dysk 1 tb

chciałbym na tym lapku troche pograc oraz byłoby dobrze aby za rok sie nie okazało ze juz sie do niczego nie nadaje jesli znacie cos fajnieszego napiszcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklep nazywa sie dekanex jest to taki malutki sklepik od kilku lat kupuje tam prawie wszystko . Natomiast w zadnym wiekszym nie znalazlem tego modelu ;/

jest jakis inny ciekawy model w podobnej cenie ? chciałbym raczej do 3 tys chyba ze sprzet naprawde wart swej ceny wiec moge sie pokusic o nieco wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry ma dobre jednak takie laptopy średnio nadają się do grania. Problem w przypadku laptopów Lenovo seria IdeaPad Y5xx dotyczy kiepskiej jakości plastyków w obudowie (lub jest go za mało). Często wyrywają się zawiasy z mocowań w kadłubku. To już nie ta sama jakość co biznesowej serii thinkpad. Często na serwis pogwarancyjny( mają ponad 2 lata) przychodzą laptopy serii Y5xx z uszkodzonymi zawiasami lub wyrwanymi mocowaniami. Nie wiem jak jest z obecnymi modelami. Jeśli laptopa będzie mobilny i będzie często otwierany/zamykany to zastanów się nad zakupem. Mówię tak z doświadczenia ja osobiście jestem zawiedziony. Co do jakości obudowy to nie będę polecał konkretnego laptopa, bo nie znam nowych modeli, najlepiej przejść się do sklepu i porównać.

Edytowane przez Foldback

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze się orientuję, nie było Y580 z GTX 580 na pokładzie, co najwyżej GTX 660 (a to nawet lepiej, do lapka nie warto nic mocniejszego wkładać). Natomiast, czy po roku będzie się do czegokolwiek nadawał? Ciężko powiedzieć, Y570 po niecałym roku rozpada się na kawałki (wyginają się elementy obudowy przy zawiasach, plastik od klawiatury skrzypi przy pisaniu, ramka od ekranu jest tak miękka, że możesz ugniatać krawędzie matrycy... Ja zamierzam w najbliższym czasie oddać swojego 570 na reklamację i raczej nie chcę ponownie wchodzić w ideapady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może podaj jakieś tytuły gier, w które będziesz grał. Laptop to mimo wszystko nie komputer stacjonarny i wydajność nie będzie porównywalna. Uważam, że ciekawym rozwiązaniem są laptopy HP Probook (obudowa dobrej jakości) ale z HP omijaj wszelkie Paviliony. Najważniejsze aby laptop był na platformie Intel. Rozwiązania AMD (procesory) mocno się grzeją i są mało trwałe - z moich obserwacji serwisowych.

Edytowane przez Foldback

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foldback - obecne Paviliony to już nie to badziewie, co kiedyś, więc nie ma co się obawiać.

i5 wystarczy do gier, i7 byłby lepszy, jakbyś pracował w CAD czy photoshopie, inaczej nie odczujesz różnicy.

Z zamienników mógłby byc MSI GE60 lub 70. Bardzo dobrą jakością wykonania szczyci się Asus N56, za 3000zł dostaniesz takiego z i5, GT 630 (rebrandowany 540) i matrycą 1366x768. By mieć wnętrzości porównywalne z y580 niestety trzeba wyłożyć 4k, ale to tylko świadczy o tym, ile pieniędzy kosztuje porządny laptop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi