Skocz do zawartości
Gość

Kontroler Asus u3s6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam pytania co do tego kontrolera:

1) Czy ktoś z forumowiczów korzysta z tego kontrolera na innym sprzęcie niż płyty główne Asusa z chipsetem P55.

2) Jeśli tak, to interesują mnie opinie jak się on sprawuje.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Korzystam z U3S6 na P5b Deluxe (chipset P965/ICH8R). Z punktu widzenia użytkownika obsługa kontrolera (podłączanie napędów, bootowanie) nie rózni się niczym od zintegrowanego na tej płycie innego dodatkowego kontrolera - JMicron JMB363 PATA/SATA. Na Twoim miejscu cudów po U3S6 bym się nie spodziewał - zarówno układ Marvell (obsługa SATA 6Gb) jak i NEC/Renesans (USB 3.0) są układami korzystającymi z pojedynczych linii PCI Express. To, że urządzenie wymaga sprzętowo magistrali x4 w praktyce oznacza tylko brak konieczności podpinania dodatkowego zasilania. Wymuszenie na PCI Ex trybu pracy x2 nie wiąże się ze spadkiem wydajności.

Podpięte urządzenia SATA 6Gb/s to Crucial M4 64GB i Seagate Barracuda 3TB ST3000DM001.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rbx - może ciupkę abstrahując od tematu - podzieliłbyś się wynikiem Cruciala z AS SSD i HDTune? Ciekawi mnie, jak ten kontroler się spisuje, zapewne autor [tematu] też nie miał by nic przeciwko :).

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rbx - może ciupkę abstrahując od tematu - podzieliłbyś się wynikiem Cruciala z AS SSD i HDTune? Ciekawi mnie, jak ten kontroler się spisuje, zapewne autor [tematu] też nie miał by nic przeciwko Dołączona grafika.

Wyniki pomiarów w załączeniu (dla porównania także zintegrowany z płytą kontroler Intela ICH8R). W 2011r. kiedy dysk był nowy i nie zapisany było nieco (ok.10%) lepiej.

Należy zwrócić uwagę na to, że P5B Dlx ma PCI Ex w wersji 1.1, na wyższych wersjach powinno być lepiej.

Kiedy zakupiłem Barracudę 3TB ST3000DM001 dysk przestawał być bez wyrażnego powodu widoczny przez kontroler - pomogła wymiana firmware napędu. Podobnie było z Crucialem M4 - początkowo wszystko OK, po zainstalowaniu 010G zaczęły się identyczne problemy jak wcześniej z Seagate, przy 040h wszystko wróciło do normy.

post-161503-0-31936000-1359535263_thumb.png

post-161503-0-47023900-1359535461_thumb.png

Edytowane przez rbx
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wypowiedzi, zapytałem ponieważ posiadam płytę na chipsecie x58 i nie posiadam portów sata III. W tym kontrolerze zainteresował mnie mostek który oferuje dużą przepustowość.

@rbx - polecił byś mi jakiś kontroler do sata III, ponieważ chciałbym kupić ssd?

Zastanawiałem się na tym asusem oraz jeszcze nad kontrolerem asm1061(pracuje pod pcie x1, co wydaje mi się za mało by obsłużyć sata III).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, U3S6 posiadam od prawie 2 lat i od tego czasu, a nawet wcześniej monitoruję rynek odnośnie tego typu rozwiązań. Nadal łatwiej jest zakupić kontrolery SATA II niż III, jest tu znacznie większy wybór i niższe ceny. Jest kilka urządzeń konkurencji, ale nadal są to rozwiązania (np. Digitus) oparte na Marvellu i do tego najczęściej PCI-e x1.

Ostatnio pojawiło się rozwiązanie firmy Delock (http://www.delock.de...9/merkmale.html) identyczne pod względem funkcjonalności (2xSATA3; 2XUSB 3.0; PCI-e x4), ale oparte na chipsecie Asmedia, jednak specyfikacja (dostępna także w wersji PL) podaje, że nie jest to kontroler umożliwiający bootowanie.

Ogólnie na U3S6 uzyskiwałem transfery dochodzące do 400MB/s, podczas gdy natywny kontroler Intela ICH8R nigdy nie przekraczał 265MB/s na tym samym napędzie i tej samej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się być ok, ten delok jednak asm1061 pracuje na jednej linii PCIe.

Orientujesz się jakie jakie transfery można osiągnąć na PCIe x1?

Ponieważ zastanawiam się żeby nie kupić kontrolera opartego na asm1061 bez USB za 60 zł? Czy warto kupować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się być ok, ten delok jednak asm1061 pracuje na jednej linii PCIe.

Orientujesz się jakie jakie transfery można osiągnąć na PCIe x1?

Jak wcześniej napisałem na U3S6 za obsługę SATA III odpowiada układ Marvell (88SE9120) i obsługuje on podobnie jak pozostałe układy rodziny 912x, jedną linię PCI-e (szczegóły: http://www.marvell.c...oduct-Brief.pdf)

Po innych rozwiązaniach PCI-e x1 jak Asmedia wiele więcej bym nie oczekiwał.

Edytowane przez rbx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wypowiedzi, zapytałem ponieważ posiadam płytę na chipsecie x58 i nie posiadam portów sata III. W tym kontrolerze zainteresował mnie mostek który oferuje dużą przepustowość.

@rbx - polecił byś mi jakiś kontroler do sata III, ponieważ chciałbym kupić ssd?

Zastanawiałem się na tym asusem oraz jeszcze nad kontrolerem asm1061(pracuje pod pcie x1, co wydaje mi się za mało by obsłużyć sata III).

Podłącz sobie zwyczajnie pod Sata II Intela. To jedyne porządne rozwiązanie a daruj sobie kiepskie kontrolery.

Jak chcesz porządne Sata III to czeka Cię zmiana platformy na np Z77.

Różnicy pomiędzy Sata II a III i tak nie odczuwa się w praktyce. Śmiało kupuj SSD a będziesz bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi