Skocz do zawartości
gaazkam

Laptop ciągle się sypie (bluescreeny, zwiechy itp + niemożność zainstalowania systemu)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, z góry przepraszam, jeśli głupie...

Otóż od ładnych miesięcy używanie mojego 5-cio letniego laptopa z Windows XP home wyglądało tak: awaria (bluescreeny, zwiecha zaraz po włączeniu, w ogóle się nie uruchamia itp) -> reinstaluję system jeśli mam kopie zapasowe wszystkiego co ważne / biegnę do punktu jeśli nie mam i płacę 200-300 zł -> miesiąc działa -> zwiechy, bluescreeny, restarty itp -> i tak skolko ugodno.

Jednak ostatnio coś sie w tym cyklu zmieniło. Próbowałem reinstalować niedziałający system po raz któryś. Wszystko było ładnie i pięknie, ale do czasu. Instalator sformatował dysk, skopiował pliki, uruchomił komputer ponownie i... czarny ekran. Nic, żadnej informacji, że system się instaluje, po prostu czarny, pusty ekran. Próbuję jeszcze kilka razy - to samo. Dodam, że - jak napisałem wyżej - system reinstalowałem już z powodzeniem wcześniej wiele razy.

Idę do punktu. Tam twierdzą, że jest problem z twardym dyskiem. Odbieram laptopa. I tutaj pierwszy problem - nie mogę podłączyć go do internetu, instalator Liveboxa twierdzi, że "nieaktualny składnik obsługi sieci bezprzewodowej" (a połączenie kablem nigdy nie działało z przyczyn niewiadomych). Nigdy wcześniej to się nie działo. Może to była głupota, ale próbuję jeszcze raz zainstalować system. I znowu czarny ekran, mimo kilku prób.

W punkcie robią ze mnie idiotę i twierdzą, że to moja wina, bo oni zainstalowali mi system bez żadnych problemów, a ja to popsułem. Prawdopodobnie nie umiem reinstalować systemu. Więc na gwarancji raczej nie chcą naprawić laptopa. A mi się wydaje, że, kurczę pieczone, system reinstalowałem poprawnie, a na działającym sprzęcie żadne czarne ekrany nie mają prawa się zdarzać! tylko system powinien się pięknie zainstalować i działać.

No to teraz pytanie: czy jest sens starać się cokolwiek z tym laptopem robić? Czy po prostu szkoda pieniędzy i należałoby raczej korzystać z nowego komputera? Przy czym nie mam ochoty, żeby po kolejnej naprawie w serwisie działał znowu tylko 1 miesiąc! a może po prostu trzeba zmienić serwis?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

edit: laptop to hp530, o ile to istotne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na awarie dysku.

Przydałoby się go przetestować HD Tune. Dwa screeny z zakładki Health i testu error scan. Jak nie dasz rady pod tym laptopem to dysk można wykręcić i podłączyć pod dowolny PC i odpalić najnowszą wersje HD Tune.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki. Zresztą kolejne paramtry (C5 konkretnie) się już zapomarańczowiły, więc chyba faktycznie nic innego mi nie pozostaje.

EDIT: Z czystej ciekawości i głodu wiedzy, małe pytanko. Poczytałem sobie troszkę w internecie o realokowanych sektorach. Rozumiem, że jedno uszkodzenie to recepta na następne za chwilę. Ale, z tego co wyczytałem, bezpośrednie problemy zaczynają się dopiero, gdy ilość realokowanych sektorów będzie na tyle duża, że nie starczy zapasowego miejsca. Czysto teoretycznie zatem, nie rozumiem, dlaczego u mnie problemy zaczęły się już teraz?

Edytowane przez gaazkam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi