Mardok Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 Witam, Ostatnio firma zafundowała mi takie oto cudo Ultrabook Samsung NP530U3C (NP530U3C-A05PL) niby wszystko fajnie i pięknie ale mam w domu "zbędne" SSD od Samsunga kontrolnie 830 120GB i zastanawiam się czy nie podmienić zamontowanego w urządzeniu HDD na tego SSD. Oczywiście żadnej płytki z Windowsem nie dali więc trzeba będzie się bawić w klonowanie, jak to z pre instalowanymi systemami na HDD jest masa ukrytych partycji które mają mi rzekomo pomóc jak coś pójdzie nie tak. Pytanie mam następujące czy ktoś się już bawił z taką podmianą w sprzęcie wyposażonym w dodatkowy Cache SSD (mój ma 24GB SSD Cache)? Jak system zareagował na zmianę? Czy lepiej wyłączyć cache przed całą operacją? Proszę o konkrety nie "gdybania" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 Spokojnie możesz zrobić taką podmianke, ten dodatkowy cache jak masz taką opcje to możesz wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2013 Wyłączyć mogę i tak chyba zrobię tuż przed klonowaniem dysku. Tak czy inaczej z racji iż sprzęt nie jest do końca mój wolałem się upewnić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2013 Programy do klonowania jak np Acronis kopiują sektor po sektorze, wszystko musi działać tak jak na starym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2013 Programy do klonowania jak np Acronis kopiują sektor po sektorze, wszystko musi działać tak jak na starym. Przecież wiesz ze ja zdecydowanie bardziej wolę Ghost'a. Do tego dojdzie też resize bo jak by nie patrzeć 120GB to nie 500GB Jak się w końcu zmuszę to w tym tygodniu może się za to zabiorę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...