Havoc Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Witajcie, Coraz bardziej złoszczę się na mój config, co trochę wychodzi "coś nie tak" z nim. Jak np. ciach!iany kontroler SATA przez co SSD działa na pól gwizdka. Ostatnio dopatrzyłem się usterki pierwszego slotu DDR, niestety już po okresie GW. A jako że nadarza się okazja pozbycia się mojej maszyny to do wymiany pójdą główne bebechy. Pytanie tylko czy to ma sens tak naprawdę. Phenom wciąż jest całkiem fajną maszynką, ale 4 rdzenie nadal nie są wykorzystywane w 100% produkcji, może po wejściu konsoli nowych gen. to się zmieni, więc sam już "nie wiem" co robić Dlatego potrzebuję tu burzy mózgów. Zakładany budżet to ok 1200zł. Części z drugiej ręki jak najbardziej, powiedziałbym nawet że wskazane. Procesor -> żałuję że nie znalazłem chwili żeby przerzucić grafikę do maszynki jaką ostatnio złożyłem klientowi, wpadł tam Celek G550, ciekaw jestem czy to jakoś daje sobie radę w grach? Koszt nieznany. Płyta -> pewnie MSI B75? - 160zł Pamięć to bez znaczenia, wskoczy pewnie 8GB Wilkowej. To akurat sobie z hurtowni zamówię, jeszcze nie są tak drogie. - 180zł Grafika -> Da się coś niewiele słabiej ale taniej od Hd 7770, może GTX650? Nie licząc proca ok 800zł to koszt GPU, Mobo i Ramów. Pytanie czy za 300-400zł dorwę proca który w tym configu będzie wydajniejszy niż 4 jajowe 955? P.S. Zastosowania, Photoshop+GPU OpenGL, obróbka foto, duże pliki RAW i wielowarstwowość, na obecnym sprzęcie działa to przyjemnie. No i oczywiście nowe gry. Żadnych Crysisów czy innych wodotryskowych produkcji nie trawię, ale kolejna część Wieśka lub Assassin's Creed i im podobne, musi działać. Edytowane 28 Lutego 2013 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Nie licząc proca ok 800zł to koszt GPU, Mobo i Ramów. Pytanie czy za 300-400zł dorwę proca który w tym configu będzie wydajniejszy niż 4 jajowe 955? I tak i nie. Bez problemu dorwiesz proca lepszego przy jednym/dwóch wątkach. 4rdzeniowca raczej w tej cenie nie wyrwiesz. Jeżeli o przyszłość gier chodzi to nie wiadomo jak będzie. Równie dobrze może się okazać, że żadna z obecnych platform się nie nada Na twoim miejscy kupiłbym jakąś fajną mobo pod AM3+ (~350zł) i został na tym co masz (ew. dokupić ramu -ale to wiadomo). W przyszłości masz możliwość skoku na Visherę, która wcale tak źle nie wypada(np. http://www.purepc.pl...nvidia?page=0,0, , ogólnie - nie patrz na syntetyki bo są kompilowane zazwyczaj kompilatorem Intela ;)), a jakby nie patrzeć to architekturę ma bardziej podobną do konsol nowej generacji. Z drugiej strony jeżeli się okaże, że zarówno obecna platforma intela jak i AMD nie sprawdza się w świecie next-next-genów to "wtopiłeś" tylko 350zł, a nie 1200+. No i wtedy możesz kupić 7850 co da większego kopa niż jakiś tam 7770 ;) Oczywiście musisz sam sobie odpowiedzieć co Ci bardziej odpowiada Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego 2013 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 jak działa to nie ma co zmieniać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 jak działa to nie ma co zmieniać :) Ale SATA3 przez Marvella może smucić ;) No i spalony slot ram... Ja tam rozumiem. Mnie też takie rzeczy spokoju nie dają;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki za odp. Padła decyzja o sprzedaniu jednak zestawu, kumpel chce bardzo a ja mam problem z tym ramem i proc już się nie kręci praktycznie, 3400 w tym momencie to max stabilności. Gdyby same gry rozpatrywać to czy któryś Intel i3 albo niżej jest wart uwagi? Może ew. wskoczyć w stare i5 750? W grach były wydajniejsze jeśli dobrze pamiętam od tych phenomów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 i5 750 to niezły procesor niestety ceny używek są najzwyczajniej w świecie chore w stosunku do możliwości. Dodatkowo kupienie płyty z natywnym SATA3 jest niemożliwe(dopiero chipsety z SB i IB miały SATA3 natywnie). Za ~1200zł: Intel Pentium G2020 BOX 220zł ASRock B75 Pro3(ATX - skoro i tak masz na to budę...) 250zł Goodram 8GB 180zł Gigabyte Radeon HD 7850 650zł Resztę masz (no chyba, że sprzedałeś też zasilacz, budę itd ;)) Całość 1300zł i3 jest nieopłacalne. Dopłacasz głównie za HT. Pamiętaj, że w grach korzystający z 2+ rdzeni ten twój phenom sprawowałby się lepiej (np. BF3). Ps. Pierwszy raz słyszę o tak dużej degradacji przy tak małym OC o0 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...