Skocz do zawartości
Havoc

Phenom x4 955 -> Intel Sandy lub Ivy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Coraz bardziej złoszczę się na mój config, co trochę wychodzi "coś nie tak" z nim. Jak np. ciach!iany kontroler SATA przez co SSD działa na pól gwizdka.

Ostatnio dopatrzyłem się usterki pierwszego slotu DDR, niestety już po okresie GW. A jako że nadarza się okazja pozbycia się mojej maszyny to do wymiany pójdą główne bebechy.

Pytanie tylko czy to ma sens tak naprawdę. Phenom wciąż jest całkiem fajną maszynką, ale 4 rdzenie nadal nie są wykorzystywane w 100% produkcji, może po wejściu konsoli nowych gen. to się zmieni, więc sam już "nie wiem" co robić Dołączona grafika

Dlatego potrzebuję tu burzy mózgów.

Zakładany budżet to ok 1200zł. Części z drugiej ręki jak najbardziej, powiedziałbym nawet że wskazane.

Procesor -> żałuję że nie znalazłem chwili żeby przerzucić grafikę do maszynki jaką ostatnio złożyłem klientowi, wpadł tam Celek G550, ciekaw jestem czy to jakoś daje sobie radę w grach? Koszt nieznany.

Płyta -> pewnie MSI B75? - 160zł

Pamięć to bez znaczenia, wskoczy pewnie 8GB Wilkowej. To akurat sobie z hurtowni zamówię, jeszcze nie są tak drogie. - 180zł

Grafika -> Da się coś niewiele słabiej ale taniej od Hd 7770, może GTX650?

Nie licząc proca ok 800zł to koszt GPU, Mobo i Ramów. Pytanie czy za 300-400zł dorwę proca który w tym configu będzie wydajniejszy niż 4 jajowe 955?

P.S. Zastosowania, Photoshop+GPU OpenGL, obróbka foto, duże pliki RAW i wielowarstwowość, na obecnym sprzęcie działa to przyjemnie. No i oczywiście nowe gry. Żadnych Crysisów czy innych wodotryskowych produkcji nie trawię, ale kolejna część Wieśka lub Assassin's Creed i im podobne, musi działać.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie licząc proca ok 800zł to koszt GPU, Mobo i Ramów. Pytanie czy za 300-400zł dorwę proca który w tym configu będzie wydajniejszy niż 4 jajowe 955?

I tak i nie. Bez problemu dorwiesz proca lepszego przy jednym/dwóch wątkach. 4rdzeniowca raczej w tej cenie nie wyrwiesz.

Jeżeli o przyszłość gier chodzi to nie wiadomo jak będzie. Równie dobrze może się okazać, że żadna z obecnych platform się nie nada Dołączona grafika

Na twoim miejscy kupiłbym jakąś fajną mobo pod AM3+ (~350zł) i został na tym co masz (ew. dokupić ramu -ale to wiadomo). W przyszłości masz możliwość skoku na Visherę, która wcale tak źle nie wypada(np. http://www.purepc.pl...nvidia?page=0,0,

, ogólnie - nie patrz na syntetyki bo są kompilowane zazwyczaj kompilatorem Intela ;)), a jakby nie patrzeć to architekturę ma bardziej podobną do konsol nowej generacji. Z drugiej strony jeżeli się okaże, że zarówno obecna platforma intela jak i AMD nie sprawdza się w świecie next-next-genów to "wtopiłeś" tylko 350zł, a nie 1200+. No i wtedy możesz kupić 7850 co da większego kopa niż jakiś tam 7770 ;)

Oczywiście musisz sam sobie odpowiedzieć co Ci bardziej odpowiada Dołączona grafika

Pozdrawiam

Edytowane przez DeathTomahawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.

Padła decyzja o sprzedaniu jednak zestawu, kumpel chce bardzo a ja mam problem z tym ramem i proc już się nie kręci praktycznie, 3400 w tym momencie to max stabilności. Gdyby same gry rozpatrywać to czy któryś Intel i3 albo niżej jest wart uwagi? Może ew. wskoczyć w stare i5 750? W grach były wydajniejsze jeśli dobrze pamiętam od tych phenomów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 750 to niezły procesor niestety ceny używek są najzwyczajniej w świecie chore w stosunku do możliwości. Dodatkowo kupienie płyty z natywnym SATA3 jest niemożliwe(dopiero chipsety z SB i IB miały SATA3 natywnie).

Za ~1200zł:

Intel Pentium G2020 BOX 220zł

ASRock B75 Pro3(ATX - skoro i tak masz na to budę...) 250zł

Goodram 8GB 180zł

Gigabyte Radeon HD 7850 650zł

Resztę masz (no chyba, że sprzedałeś też zasilacz, budę itd ;))

Całość 1300zł

i3 jest nieopłacalne. Dopłacasz głównie za HT. Pamiętaj, że w grach korzystający z 2+ rdzeni ten twój phenom sprawowałby się lepiej (np. BF3).

Ps. Pierwszy raz słyszę o tak dużej degradacji przy tak małym OC o0

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi