Leon166 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam.Kupiłem okazyjnie płytę (MSI Z77A-G43) z myślą o wymianie socketu (pogięte piny), ale nie byłbym sobą jakbym nie spróbował ich wyprostować. Większość wyprostowała się w miarę gładko ale dwa były nie do odratowania (ułamały się). Mimo wszystko spróbowałem odpalić celerona G1610 i tu zdziwienie - działa. Zacząłem sprawdzać: procesor, integrę, pci-e z GF gt240, pamięci we wszystkich slotach w dualu, porty sata 2.0 i 3.0, usb 2.0, dźwiękówka, siecówka - wszystko działa.I teraz pytanie czy na dłuższą metę można tak zostawić? Chciałem docelowo zamontować i5 3570K i nie wiem czy ryzykować?Ułamane piny zaznaczone są na schemacie. Gdyby ktoś odkopał temat: Płyta z w/w celeronem i jego integrą działa już ponad pół roku w komputerze mojej mamy (net, skype itp.) i żadnych problemów. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Żródło: http://www.overclockers.at/content/sandy-bridge/Sandy-Bridge-Datasheet-Volume-1.pdf (Rozdział 8, strony 87) 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 według mnie bedzie dzialac ale czekaj na wypowiedzi innych to są moje przypuszczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 wg specyfikacji AP10 i AK11 to tzw masa, GDN. Jak nie będziesz podkręcać to będzie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Dzięki, już sobie przestudiowałem to co zapodał radiergummi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 nik Ci w 100% nie powie czy wszystko będzie dobrze działało. Bo gdyby te piny nie były potrzebne to producent by ich nie dawał. Wiem z włąsnego doświadczenia że kiedyś w AM2 brakowało mi jednej nóżki(też odpowiadała za masę) i niby wszystko działało ale komp potrafił się przymulić dziwnie się zachowywał czasem...przed ułamaniem wszystko chodziło idealnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 bo nie wszystkie masy są ze sobą bezpośrednio połączone w procku - tak samo jak w innych układach scalonych - wszystkie VCC i GND powinny być ze sobą połączone (chyba że w instrukcji pisze inaczej), jak nie są to może powstać pętla masy. Tak czy inaczej najszybciej się dowiesz wkładając procesor - cały socket został tak zaprojektowany że brak połączenia pomiędzy jakimkolwiek pinem nie powinien spowodować uszkodzenia procesora/MoBo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...